kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Talat, Kıbrıs Türk Halkına seslendi
'Heyecan verici jest'
Talat, Kıbrıs Türk Halkına seslendi

Talat, Kıbrıs Türk Halkına seslendi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''20 Temmuz 1974'le başlayan barış hedefinin başarıya ulaşmasının, Kıbrıs Türk halkının ısrarla ve yolundan şaşmadan çalışmasına bağlı olduğunu'' söyledi. 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın resmi kutlaması, Cumhurbaşkanı Talat'ın, Bayrak Radyo Televizyonu'ndan (BRT) Kıbrıs Türk halkına yaptığı konuşmayla başladı. Aynı anda Lefkoşa'da 21 pare top atışı yapıldı.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Barış elimizi Rum halkına uzattık, tutulmasını bekliyoruz. Kıbrıs Rum liderliğinin hakimiyetçi anlayışının sadece bize değil, geçmişte Rum halkına da çektirdiği acıların artık bir daha tekrarlanmamak üzere sona ermesi için elimiz bekliyor'' diye konuştu. ''Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir barışın, ancak adadaki tarihi gerçeklerin görülebilmesiyle sağlanabileceğine'' işaret eden Talat, şunları söyledi:

''O nedenledir ki Kıbrıslı Türkler kadar, Kıbrıslı Rumların da ülkemizin bütününü ve ortak Avrupalı geleceğimizi gözetecek yeni yaklaşımlara ve siyasi olgunluğa sahip bir liderliğe ihtiyacı vardır. Kıbrıslı Türklere karşı daha olumlu mesajlar göndermeye özen gösteren Kıbrıslı Rum siyasiler dahi, sanki 1974 öncesinde her şey güllük gülistanlıkmış gibi, 'Türk askeri adaya çıkmadan önce kardeş kardeş yaşadığımız o eski güzel günlerimiz' söylemiyle konuşmakta ve böylece bizi değil ama kendi kendilerini kandırdıkları bir siyasi retorik yaratmaktadırlar.''

''Artık Kıbrıs'ın eşit ortağı olarak ileriye bakıyor, dünyanın gıpta ettiği barışçı dönüşümün kahramanları olarak haklarımıza gurur ve güvenle sahip çıkıyoruz'' diyen Talat, şöyle devam etti: ''Artık haklarımıza sarılırken ayrılıkçı, isyankar bir toplum değil, kendinden emin, dünya değerleri ile uyumundan kuşku duymayan, toplumsal bütünlüğünü sağlamış bir halk olarak dimdik duruyoruz.'' ''Kıbrıslı Türklerin, kendi adlarına konuşabilmeyi, dünyadan dışlanmamayı, özgürce seyahat edebilmeyi, dillerine, kültürlerine saygı gösterilmesini, sosyal, ekonomik ve ticari haklarının teslim edilmesini istediğini'' belirten Talat, bu temel ve insani hakların Kıbrıs Türk halkından esirgenmesinin hiçbir haklı gerekçesi olamayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Kıbrıs Türk halkı son yıllardaki siyasi katılımcılığı ile ne kadar olgun ve hoşgörülü bir toplum olduğunu dosta, düşmana gösterdi. Bu olgunluğundan, bu hoşgörüsünden vazgeçmeyecektir. Barış elini uzatmaya devam edecektir. Avrupa Birliğiiçerisinde eşit şekilde temsil edilene, yani Kıbrıs sorunu çözümlenenekadar mücadelesini sürdürecektir'' diye konuştu.

Rum tarafını bir kez daha, BM Genel Sekreteri'nin taleplerini yerine getirerek görüşme masasına oturmaya çağıran ve Kıbrıs Türk tarafı olarak her türlü barışçı girişime hazır olduklarını yineleyen Cumhurbaşkanı Talat, Rum liderliğine yönelik çağrısında şunları kaydetti:

''Kıbrıs Rum tarafını bir kez daha, BM Genel Sekreteri'nin taleplerini yerine getirerek görüşme masasına oturmaya, yurdumuzun ve halklarımızın acılarına karşılıklı anlayış ruhu içinde son vermeye çağırıyorum. Kıbrıs'ın ve Kıbrıslıların kaderi, savaş, ayrımcılık ve düşmanlık değil, barış, birlik ve kardeşlik olmalıdır. Bu amaçla her türlü barışçı girişime hazırız. Kıbrıs sorununu çözümlemek bizim misyonumuzdur. Halkımızın ezici çoğunlukla bize verdiği görev 'Çözüm ve AB' sürecini başarıyla tamamlamaktır. Ve sizleri temin ederim ki, bu görevi başarmak için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz. Adil ve kalıcı bir barışa ulaştığımız gün, yani gelecek nesillere, Kıbrıslı Türk olarak bu adada başları dik yaşayabilecekleri, her yanıyla Avrupalı ve barış içinde bir ülke bıraktığımız gün, 31 yıl önce başlayan Türkiye'nin etkin barış girişimi de amacına ulaşmış olacaktır.''

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Başbakan Erdoğan, Moğolistan'da
 Cumhurbaşkanı Sezer'den iade
 Hedef 25 milyar dolar
 'Askerin sınır ötesi operasyonu Irak'ın iznine bağlı'
 Fried: PKK ABD'nin de sorunu
 ABD'li Elçi'den KKTC'li muhatabına yemek jesti
MUHARREM SARIKAYA
Fındığın 2 milyar dolarlık mucizesi
Sağlıklı kalmak...
YAVUZ DONAT
Kuşadası
Türkiye'den İrlanda'ya direkt uçak yok...
MAHMUT ÖVÜR
Adalet Bakanı'ndan açıklama
Dün Adalet Bakanı Cemil...
Anadolu çıkarması
2005 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda...
Turistler bile Deniz için gözyaşı döktü
Kuşadası'ndaki bombalı saldırıda ölen Deniz Tutum'un cenazesine...
'Yaşam hakkını iyi kullanmamız lazım'
'Yaşam hakkını iyi kullanmamız lazım'
Kalp sağlığı için stresten uzak durulmasını öneren Prof. Sarıoğlu,...
Mescitli tedavi geliyor
Mescitli tedavi geliyor
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlık Kuruluşları Ruhsatlandırma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu