kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sıkı dostlar

Erdoğan Putin'le gece 4 saat görüştü, sabah kahvaltıda buluştu. 7 ayda 4'üncü randevunun gündemi Mavi Akım, 25 milyar dolarlık ticaret, Irak ve Kıbrıs'tı.

Hedef 25 milyar dolar

Yedi ayda dört kez görüşen Başbakan Erdoğan ve Putin, 25 milyar dolarlık ticari hedef ve yatırımlar konusunda anlaşma sağladı. Putin, Cumhurbaşkanı Sezer'i de davet etti.

Rusya lideri Putin ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasında dev işbirliği adımı atıldı. Rusya'nın Antalya'sı Soçi'de bir araya gelen iki lider iki ülke arasında 25 milyar dolarlık ticari hedef koydu. Başbakan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Soçi kentinde kahvaltıda yaptıkları görüşmenin ardından, ortak basın toplantısı düzenledi. Putin, Erdoğan ile son 7 ay içinde 4 kez bir araya geldiklerini belirterek, bunun da ilişkilerinin yoğunluğunu ve ne kadar hızlı geliştiğini gösterdiğini kaydetti. Geçen yıl itibariyle iki ülkenin ticaret hacminin yüzde 60 oranında artarak, 11 milyar dolar seviyesine ulaştığına işaret eden Putin, "Ortak amacımız bu rakamı gelecek yıllarda 25 milyar dolara çıkarmaktır" dedi.

'ORTAK PROJEMİZ VAR'
İki ülkenin enerji diyalogunun da büyük bir hızla sürdüğünü ve Rusya Federasyonu olarak Türkiye'ye doğalgaz ihracatı konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerini kaydeden Putin, buna Karadeniz altındaki Mavi Akım projesinin de dahil olduğunu belirtti. Putin, "Enerji konusunda ileriye dönük pek çok ortak projemiz var. Bu projeler görüşmemizde de gündeme geldi. Mavi Akım'ı proje kapasitesi olan yılda 16 milyar metreküpe ulaştırmamız gerekiyor. Ve bunu da gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Erdoğan ile yeni doğalgaz hatlarını, çeşitli istikametlerde yeni petrol hatları inşaatını ayrıntılı görüştüklerini ve karşılıklı yatırımlar konusunu kapsamlı şekilde ele aldıklarını anlatan Putin, "Türk firmalarının Rusya'daki yatırımı 1.5 milyar dolar, bunu artırmamız gerekiyor" dedi.

KIBRIS DESTEĞİ
Görüşmede, Karadeniz ve Kafkasya bölgesinde güvenlik konularını da ele aldıklarını belirten Putin,BİRLİKTE KAHVALTI YAPTILAR.... Başbakan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, bu sefer Rusyanın Antalyası Soçide bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ve bölgesel sorunlar ele alındı. İki lider Soçi kentinde kahvaltıda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.Kıbrıs sorununa da gereken dikkat verildiğini söyledi. Putin, "Kıbrıs sorununun adil çözümüne yönelik BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğiz" diye konuştu. "Irak ve İran gibi bölge ülkeleri konusunda Erdoğan'ın görüşlerini dinleme şansı olduğunu da" belirten Putin, sözlerini, "görüşmelerimiz çok samimi ve yapıcı bir havada geçti, sonuçlarından çok memnunum" diyerek tamamladı.

MAVİ AKIM
Başbakan Erdoğan da, iki ülkenin, gelecek için çok olumlu adımlar atmak suretiyle ilişkileri gerek siyasi alanda gerek ticari alanda gerekse kültürel alanda geliştirmenin hazırlığı içinde olduğunu belirtti. Erdoğan, özellikle masum çocuk ve kadınların hayatına yönelen terörizm tehdidine karşı ortak mücadele isteklerini bu vesileyle teyit ettiklerini kaydetti. Başbakan Erdoğan, gelecek yıllarda ticaret hacminin 25 milyar dolara yükseltilmesini hedeflediklerini, bu hedefe doğru ciddiyetle ilerlediklerini ifade etti. Enerji konusunda da önemli görüşmelerinin olduğunu söyleyen Erdoğan, gerek petrol gerekse doğalgaz konusunu geniş bir zeminde görüşme imkanı bulduklarını belirtti. Erdoğan, görüşmede Mavi Akım projesini değerlendirdiklerini belirterek, bu konuda ilgili bakan ve kuruluşların çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) ile ilgili olarak da görüştüklerini ifade eden Erdoğan, örgütü daha etkin hale getirmek için neler yapabileceklerini ele aldıklarını, bu konuda Rusya ve Türkiye'ye önemli görevler düştüğünü kaydetti. Kıbrıs'ı da konuştuklarını belirten Erdoğan, Putin'in, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın şu andaki tavrı istikametinde ifadelerinin olduğunu görmenin kendilerini ayrıca memnun ettiğini belirtti. Başbakan Erdoğan temaslarından sonra Moğolistan'a geçti.

A.A.


1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Askerin sınır ötesi operasyonu Irak'ın iznine bağlı'
 Fried: PKK ABD'nin de sorunu
 ABD'li Elçi'den KKTC'li muhatabına yemek jesti
MUHARREM SARIKAYA
Fındığın 2 milyar dolarlık mucizesi
Sağlıklı kalmak...
YAVUZ DONAT
Kuşadası
Türkiye'den İrlanda'ya direkt uçak yok...
MAHMUT ÖVÜR
Adalet Bakanı'ndan açıklama
Dün Adalet Bakanı Cemil...
Anadolu çıkarması
2005 Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nda...
Turistler bile Deniz için gözyaşı döktü
Kuşadası'ndaki bombalı saldırıda ölen Deniz Tutum'un cenazesine...
'Yaşam hakkını iyi kullanmamız lazım'
'Yaşam hakkını iyi kullanmamız lazım'
Kalp sağlığı için stresten uzak durulmasını öneren Prof. Sarıoğlu,...
Mescitli tedavi geliyor
Mescitli tedavi geliyor
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı Sağlık Kuruluşları Ruhsatlandırma...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu