kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BM, GK'da üçe bölündü

BM Genel Kurulu, dün öğleden sonra yaptığı toplantıda, G-4 olarak adlandırılan Japonya, Almanya, Brezilyave Hindistan'ın BM reform planları çerçevesinde Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesine dair sunduğu karar tasarısını tartıştı.

BM üyesi 21 ülke temsilcisinin tasarı hakkında görüşlerini dile getirdiği toplantı, Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesi konusunda BM üyeleri arasındaki görüş ayrılıklarını ve bölünmüşlüğü de gözler önüneserdi. Oturumda söz alan konuşmacılar, Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesinin yanı sıra veto hakkı ve Konsey'de eşit coğrafi temsil gibi konulara değindi.

Güvenlik Konseyi'nin üye sayısının, altı daimi, dört geçici üye eklenmek suretiyle, 15'ten 25'e çıkarılmasını öngören G-4'lerin hazırladığı karar tasarısı Genel Kurul'a Brezilya tarafından sunulurken, Brezilya'nın BM Daimi Temsilcisi Ronaldo Mota Sordanberg konuşmasında, 1945'in güçler dengesinin geçerliliğini çoktan yitirdiğini belirterek, Güvenlik Konseyi'nin reform ihtiyacına vurgu yaptı.

Sundukları tasarının BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın hazırladığı ''Daha Geniş Özgürlük'' başlıklı rapora dayandığını ileri süren Sordanberg, Güvenlik Konseyi'ni sadece geçici üyeliklerinin sayısını artırarak genişletmenin, statükonun devam etmesine yol açmakla kalmayıp güç dengesindeki uçurumun artmasına da sebep olacağını iddia etti. Sordanberg, başarılı bir şekilde reforme edilmesinin Güvenlik Konseyi'nin meşruiyetini ve temsiliyetini artıracağı gibi BM'yi de güçlendireceğini ifade etti.

'YENİ İMTİYAZLAR'

G-4 ülkelerini ima ederek, küçük bir ülkeler grubunun BM reform sürecini çaldığını savunan bazı konuşmacılar ise, bu ülkeleri genişletilmiş bir Güvenlik Konseyi'nde kendilerine adil olmayan imtiyazlar edinme arayışında olmakla suçladılar.

Bu bağlamda konuşan Pakistan'ın BM Daimi Temsilcisi Münir Ekrem, bu ülkeleri kendileri için yeni imtiyazlar aramalarına rağmen, hareketlerini Güvenlik Konseyi'ni daha temsili ve daha adil bir yapıyakavuşturmak amacını güttükleri gibi sunduklarını ifade etti.

Pakistan'ın yanı sıra Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ''Uzlaşma İçin Birlik'' grubundaki ülkeler, 11 ülkeye daimi üyelik verip, geriye kalan 180 ülkeyi ise geçici üyelikler için birbiriyle rekabete itecek olan G-4 önerisine şiddetle karşı çıkıyor. Bu ülkeler,G-4 önerisinin Güvenlik Konseyi'nde demokrasi ve hesap verebilirlik prensiplerini daha da aşındıracağını savunuyor ve bu tasarıyla sadece ''imtiyazlılar kulübü''nün genişleyeceğini ifade ediyor.

Daimi üyelikler ile geçici üyelikler arasındaki oranın 1'e 2'den, 1'e 4'e çıkarılmasını savunan 'Uzlaşma İçin Birlik' grubu üyeleri, geçici üyeler periyodik seçimlerle göreve geleceği için konseyin hesapverirliliğinin de gelişeceğini kaydediyor. Bu ülkeler, ayrıca geçici üyeliklerinin sayısının artırılması yoluyla Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesinin, konseyin daimi üyeleri de dahil olmak üzere, bütün ülkelerin çıkarlarını daha iyi koruyacağını savunuyor.

AFRİKA GRUBUNUN ÖNERİSİ

Afrika ülkeleri adına konuşan Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Abdullah Baali ise, dile getirilen her iki önerinin de eşit derecede tatmin edici olmaktan uzak bulunduğunu ifade etti. Baali, Afrikalı liderlerin konseyin genişletilmesine dair kendi tekliflerini sunmaya karar verdiğini ve bu teklifin mevcut tekliflerden çok daha demokratikve uluslararası gerçeklere çok daha uygun olacağını söyledi.

Afrika Grubu ülkelerin sunmaya karar verdiği önerinin, Güvenlik Konseyi'nin üye sayısının 26'ya çıkarılmasını ve iki Afrika ülkesine mevcut daimi üyelerle aynı yetkilere sahip daimi üyelikler verilmesiniöngördüğü kaydedildi.

Baali, Afrika ülkelerinin Güvenlik Konseyi'ndeki daimi üyelerin veto yetkisini adaletsiz bir durum olarak kabul etmesine rağmen, mevcut daimi üyelerin bu imtiyazı kullanırken yeni seçilecek daimi üyelerin bu haktan mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu savundu.

Baali, veto yetkisi bulunmayacak yeni daimi üyelerin, olayların gidişatında ve güçler dengesinin değişmesinde arzu ettikleri derecede etkileri olamayacağını da ileri sürdü. Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesi konusunda farklı teklifler ileri sürülürken, diğer konuşmacılar bu konuda sunulan, ancak BM üyelerinin çoğunluk desteğini alamayan karar tasarılarına dair bu aşamada oylama yapmanın akıllıca olmayacağı uyarısında bulundu.

Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesine dair sunulan tasarılardan herhangi birinin BM Genel Kurulu'nda kabul edilebilmesi için, en az 128 ülkenin destek vermesi gerekiyor. BM Genel Kurulu, bugün yerel saatle öğleden sonra yeniden toplanarak Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesine dair reform önerilerini görüşmeye devam edecek.

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Fischer'den Türkiye uyarısı
 Tunceli'de operasyon başlatıldı
 Müzakerelerde istisna konular netleşiyor
 Ersümer ve Çakan yargılanıyor
 'BM katliama davetiye çıkardı'
 Ararat malum marka tescil edilemez
 Şensoy'un IQ esprisi kızdırdı: Başbakan yürür, Gül konuşur
 Teröristler 40 aracı soyup 1 askeri kaçırdı
 AB: Diyanet'te reform yapmanız gerekiyor
 Mersin Sanayi Bölgesi'nde patlama
 Hâkim ve savcılara yaz rotasyonu
ERDAL ŞAFAK
Lozan haftası
Batı ülkelerini ya da...
ALİ KIRCA
Ne yaptın tertip?
Askerliğe aynı dönemde başlayanlara...
ÖMER LÜTFİ METE
Srebrenitsa dersi
Afrika'nın borçlarını silme muhabbeti...
ERGUN BABAHAN
Uzlaşma dönemi bitti
Cumhurbaşkanı Sezer'in vetolarının...
En güzel cevap
Hıristiyan'ı, Yahudi'si, Müslüman'ı din ve dil fark etmeden el ele...
Hillary, Bush'u çizgi karaktere benzetti
2008'deki başkanlık seçimlerinin en güçlü adayları arasında...
İliç'i ben istedim
İliç'i ben istedim
Gerets ile dobra dobra: Çok istediğim İnsua Boca'yla anlaşınca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu