kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ersümer ve Çakan yargılanıyor
Ersümer ve Çakan yargılanıyor

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanları Cumhur Ersümer ve Zeki Çakan'ın Yüce Divan'da yargılandıkları davada tanık olarak dinlenilen eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan, her dönemde siyasilerin bürokratlara baskısının olduğunu ifade ederek, ''O dönemde bana da yönlendirme yapıldı ama bu, hiçbir zaman baskı noktasına geçmedi'' dedi.

Duruşmaya, Ersümer ve Çakan ile avukatları, müdahil Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün avukatları katıldı. Sanık Çakan'ın avukatı Turgut Kazan, Bakanlar Kurulu'nun, bu dava kapsamında serbest avukatlardan hizmet alınmasına ilişkin kararını eleştirerek, ''Bu karar siyasi iktidarın bu davaya ne kadar önem verdiğinin göstergesi'' dedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın önceki duruşmalarda bilirkişi incelemesi yaptırılması isteminde bulunduğunu anımsatan Kazan, bilirkişi incelemesi yaptırılması ve suçun unsurlarının oluşup oluşmadığının idareye sorulmasının sakıncalı olduğunu savundu. Kazan, bu davada bilirkişi incelemesi yaptırılmasının yargıcın işinin bilirkişiye emanet edilmesi anlamına geleceğini söyledi.

Bu yargılamanın temyizinin bulunmadığını anımsatan Kazan, davanın bilirkişiye gönderilmesinin iyi düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Kazan, ''Bizim sorunumuz hukuksal bir sorundur. Yüce Divan'da çözümlenmelidir. Biz Yüce Divan güvencesinde yargılanıyoruz. Bilirkişiye giderseniz, her şeyi hakim siyasal iktidar bizim mahveder.Bilirkişinin sizin gibi güvencesi yoktur. Bu güvencemizi koruyun'' diye konuştu.

''TAŞIYAMAYACAĞIM BASKI OLMADI''

Duruşmada daha sonra ''Beyaz Enerji'' davası kapsamında yargılanan eski Enerji İşleri Genel Müdürü Osman İlhan tanık olarak dinlendi. O dönemde yapılan işletme hakkı devir sözleşmeleri konusunda bilgi veren İlhan, şöyle konuştu:
''Bana o dönemde taşıyamayacağım bir baskı olmadı. Her iktidar döneminde yönlendirme olur. Attığım imzaların arkasındayım. Hiçbir evraka baskı ve tesir ile imza koymadım. Yönlendirme yapıldı ama bu hiçbir zaman baskı noktasına geçmedi. Her zaman 'Bana taşıyamayacağım kadar baskı gelirse ayrılırım' dedim. Ama ayrılacağım kadar baskı gelmedi. Her dönemde siyasilerin bürokratlara baskısı olur.''

Tanık olarak dinlenen ve ''Beyaz Enerji'' davası kapsamında yargılanan Nuri Doğan Karadeniz, Batman Mobil Santrali ihalesine katıldıklarını belirterek, ihale fiyatını yazarken yaptıkları bir hata nedeniyle ihaleyi alamadıklarını söyledi. Duruşmada, Ahmet Tüzün, Emin Bilen, Yılmaz Soysal, Demir Erman ve Erol Akçal da tanıklık yaptı.

"BU AKIL DIŞI OLUR''

Sanık Cumhur Ersümer'in avukatı Bülent Acar, bir bakanın ancak görevi döneminde attığı imzalardan sorumlu olacağını ifade ederek, müvekkili hakkında görevinden önceki ve sonraki dönemlerdeki işlemlerin iddia konusu yapıldığını ifade etti.

Acar, bir bakanın bakanlıktaki her bir işlem nedeniyle sorumlu tutulamayacağını, sorumlu tutulmasının akıl dışı olacağını savundu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili Abdurrahman Yalçınkaya da olayın sanık ifadelerinden öte bilirkişi incelemesiyle aydınlanacağını düşündüğünü söyledi.

Daha sonra ara kararı açıklayan Yüce Divan'a başkanlık eden Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Haşim Kılıç, işadamı Korkmaz Yiğit'in
bürosuna yapılan baskın sırasında ele geçirilen ve bir yemekte Cumhur Ersümer'in ''enerji ihalelerini etkileyeceği yönünde konuşmalarının
yer aldığı'' öne sürülen kaset ile ekindeki noter tespit tutanağının İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden sorulmasına karar verildiğini bildirdi.

Bu kasetteki konuşmaların içeriğinin yer aldığı noter tespit tutanağının hangi noter tarafından tutulduğunun araştırılması için Türkiye Noterler Birliği'ne yazı yazılmasının kararlaştırıldığını bildiren Kılıç, duruşmanın 13 Eylül'e ertelediğini kaydetti.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Fischer'den Türkiye uyarısı
 Tunceli'de operasyon başlatıldı
 Müzakerelerde istisna konular netleşiyor
 BM, GK'da üçe bölündü
 'BM katliama davetiye çıkardı'
 Ararat malum marka tescil edilemez
 Şensoy'un IQ esprisi kızdırdı: Başbakan yürür, Gül konuşur
 Teröristler 40 aracı soyup 1 askeri kaçırdı
 AB: Diyanet'te reform yapmanız gerekiyor
 Mersin Sanayi Bölgesi'nde patlama
 Hâkim ve savcılara yaz rotasyonu
ERDAL ŞAFAK
Lozan haftası
Batı ülkelerini ya da...
ALİ KIRCA
Ne yaptın tertip?
Askerliğe aynı dönemde başlayanlara...
ÖMER LÜTFİ METE
Srebrenitsa dersi
Afrika'nın borçlarını silme muhabbeti...
ERGUN BABAHAN
Uzlaşma dönemi bitti
Cumhurbaşkanı Sezer'in vetolarının...
En güzel cevap
Hıristiyan'ı, Yahudi'si, Müslüman'ı din ve dil fark etmeden el ele...
Hillary, Bush'u çizgi karaktere benzetti
2008'deki başkanlık seçimlerinin en güçlü adayları arasında...
İliç'i ben istedim
İliç'i ben istedim
Gerets ile dobra dobra: Çok istediğim İnsua Boca'yla anlaşınca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu