kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Müzakerelerde istisna konular netleşiyor

Türkiye-AB müzakerelerinde istisna konuları netleşmeye başladı. Ulusal programda en yoğun istisna talep edilecek alanlar, ''taşımacılık, tarım, vergilendirme ve malların serbest dolaşımı'' olarak belirlendi.

Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) araştırmasına göre, AB'ye katılan 10 yeni üye ülke toplam 102 konuda, Bulgaristan ve Romanya ise toplam 35 konuda AB'den istisna aldı. Diğer ülkelerin istisna aldığı toplam 50 konu ise Türk mevzuatında yürürlükte bulunuyor.

DPT, AB'ye yeni üye olan 10 ülke ile Bulgaristan ve Romanya'nın AB'ye katılımına dair anlaşmalarda yer alan istisnaları araştırdı. DPT bu kapsamda, Türkiye'nin hangi alanlarda AB'den istisna talep edebileceği sorusuna cevap aradı.

Çalışmaya göre, AB'ye katılan 10 yeni üye toplam 102 konuda, Bulgaristan ve Romanya ise toplam 35 konuda AB'den istisna aldı.Bunlar ağırlıkla tarım sektöründe olurken, tarımda yeni üyeler 38, Romanya ve Bulgaristan da 5 adet istisna aldı.

Çevre alanında toplam 12 ülkenin aldığı istisna adedi 31'i bulurken, taşımacılık politikaları alanında 13 adet, sosyal politika başlığında da 10 adet istisna tanındı.

EN FAZLA İSTİSNAYI POLONYA ALDI

Yeni üyeler içinde 50 istisna ile en fazla istisnayı Polonya alırken, sadece Polonya tarafından istisna alınan mevzuat sayısı ise 10 olarak belirlendi. Küçük bir ülke olan Malta, 40 adet istisna ile ikinci sırada bulunurken, sadece Malta'ya has istisnaların adedi ise 14 oldu.

Birden fazla ülkenin istisna aldığı topluluk mevzuatı arasında, serbest dolaşım, sermayenin serbest dolaşımı gibi alanlar bulunuyor.

Kişilerin serbest dolaşımı alanında Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) hariç tüm yeni üye ya da aday ülkelere sınırlama getirildi. Vergilendirme müktesebatı başlığında yer alan KDV ortak sistemi hakkında direktif ve çevre başlığı altında yer alan kentsel atıksu arıtımı konulu direktifte ise tüm yeni üye ve aday ülkelere istisna tanındı.

GENELDE TANINAN İSTİSNALAR

Bunun yanında, bazı topluluk mevzuatı ile ilgili olarak hemen hemen tüm yeni üye ya da aday ülkelere istisna tanındığı da tespit edildi.

Yeni üyelere, üye devletlere, ham petrol veya petrol ürünleri minimum stokları bulundurma yükümlülüğü getiren konsey direktifi (GKRY hariç)
ile sigaralardan alınan vergilerin uyumlaştırılmasına ilişkin direktifte (Malta ve GKRY hariç) istisna tanındı.

Ayrıca büyük yakma tesislerinin havaya yayılan bazı kirletici maddelerinin sınırlanması (Estonya ve Letonya hariç), yatırım tazminlerine ilişkin direktif (Malta, GKRY ve Çek Cumhuriyeti hariç) ile bir üye devlet içinde ulusal karayolu eşya taşımacılık hizmetlerinin yerleşik olmayan taşımacılarca yapılabilmesine ilişkin tüzük için de (Malta, GKRY ve Slovenya hariç) istisna tanındı.

BULGARİSTAN VE ROMANYA'YA TANINAN İSTİSNALAR

Bulgaristan ve Romanya'ya, hayvansal ürünlerde aranacak hijyen koşulları, faiz ve ''royalty''nin vergilendirilmesi hakkında ortak sistem, enerji ürünleri elektriğin vergilendirilmesi ile elektrikli ve elektronik malzeme atıkları konularında istisna verildi.

Bulgaristan ayrıca, tütün ürünlerinin üretimi, tanıtımı ve satışı hakkında direktif ile elektronik haberleşme ağları ve hizmetlerinde kullanıcı hakları ve evrensel hizmet sunumu hakkında tüzükten istisna tutuldu. Romanya'ya da gıda ürünlerinde aranacak hijyen koşulları konusundaki tüzük için istisna verildi.

TÜRKİYE'NİN DURUMU

İstisna tanınan mevzuatla ilgili Türkiye Ulusal Programı incelendiğinde ise Program'da karşılığı bulunmayan mevzuat sayısı 32, yürürlükte olduğu belirtilen topluluk mevzuatı sayısı da 14 olarak belirlendi. Ulusal Program'ın kapsadığı dönemde, yürürlüğe girmesi beklenen topluluk mevzuatı sayısı 1 Nisan 2005 tarihinde öncesinde 36 adet, 1 Nisan 2005 tarihinden sonrasında ise 23 adet, yoğun yatırım gerektirmesi nedeniyle, yürürlük tarihi yatırımlar ile paralel olarak tespit edilmesi gereken Topluluk mevzuatı sayısı da 5 adet olarak belirlendi. Yani diğer ülkelerin istisna aldığı toplam 50 mevzuat, Türk mevzuatında yürürlükte bulunuyor.

Bu arada Program'da, yeni üyelerin katılım anlaşmasında istisna alınmayan ''şirketler hukuku, ekonomik ve parasal birlik ile istatistik'' başlıklarında özel düzenlemeye gidildiği görülüyor.Ancak katılım anlaşmasında istisna alınan hizmetlerin serbest dolaşımı, balıkçılık, sosyal politika ve istihdam, enerji ile telekomünikasyon ve bilgi teknolojileri alanlarında, Ulusal Program'da özel düzenlemeye gidilmediği belirlendi.

Bunlara karşılık 10 yeni ülke ile 2 aday ülkenin aldığı 110 adet istisnaya karşılık, Türkiye'nin 2003 Yılı Ulusal Programı'nda, istisna talep edilecek mevzuat sayısı 145 olarak hesaplandı. Ulusal Program'da en yoğun istisna talep edilecek alanlar taşımacılık, tarım, vergilendirme ve malların serbest dolaşımı olarak belirlendi.

12 BAŞLIKTA İSTİSNA

Ayrıca Ulusal Program'da, 12 müktesebat başlığı altında, toplam 145 adet topluluk mevzuatının karşılığı Türk mevzuatının yürürlüğe girişi bakımından, çeşitli özel ibareler bulunuyor.Mallar, kişiler ve sermayenin serbest dolaşımı, şirketler hukuku, rekabet politikası, tarım, taşımacılık politikası, vergilendirme, ekonomik ve parasal birlik, istatistik, çevre ve gümrük birliği başlıkları altında, 145 topluluk mevzuatından 112'sinin müzakere sürecinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

(AA)

1 2 3 4 5
 
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Fischer'den Türkiye uyarısı
 Tunceli'de operasyon başlatıldı
 BM, GK'da üçe bölündü
 Ersümer ve Çakan yargılanıyor
 'BM katliama davetiye çıkardı'
 Ararat malum marka tescil edilemez
 Şensoy'un IQ esprisi kızdırdı: Başbakan yürür, Gül konuşur
 Teröristler 40 aracı soyup 1 askeri kaçırdı
 AB: Diyanet'te reform yapmanız gerekiyor
 Mersin Sanayi Bölgesi'nde patlama
 Hâkim ve savcılara yaz rotasyonu
ERDAL ŞAFAK
Lozan haftası
Batı ülkelerini ya da...
ALİ KIRCA
Ne yaptın tertip?
Askerliğe aynı dönemde başlayanlara...
ÖMER LÜTFİ METE
Srebrenitsa dersi
Afrika'nın borçlarını silme muhabbeti...
ERGUN BABAHAN
Uzlaşma dönemi bitti
Cumhurbaşkanı Sezer'in vetolarının...
En güzel cevap
Hıristiyan'ı, Yahudi'si, Müslüman'ı din ve dil fark etmeden el ele...
Hillary, Bush'u çizgi karaktere benzetti
2008'deki başkanlık seçimlerinin en güçlü adayları arasında...
İliç'i ben istedim
İliç'i ben istedim
Gerets ile dobra dobra: Çok istediğim İnsua Boca'yla anlaşınca...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu