kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğru tüketin, faydası bol olsun
Dünya Süt Günü kutlanıyor
Yeteri kadar içmiyoruz
Faydaları saymakla bitmiyor
Doğru tüketin, faydası bol olsun
Açık süt hastalık kaynağı olabilir
Gülümseyen bir 'gelecek' için daha çok süt içelim

Doğru tüketin, faydası bol olsun

İşlenmiş sütlerde dayanıklılığı artırmak için katkı maddesi kullanılmadığına dikkat çeken uzmanlar: Hazır sütü kaynatmaya da gerek yok....

Sütaş uzmanları, www.sutas.com.tr adlı internet sitesinden, tüketicilerin merak ettiği sorulara yanıt veriyor...
* Uzun ömürlü sütlerin dayanıklılığı, içlerine koyulan katkı maddelerinden mi kaynaklanmaktadır? Hayır. Sütün dayanıklılığını artırmak amacıyla kesinlikle katkı maddesi ilave edilmez. Uygulanan özel teknolojik işlem, aseptik dolum ve ambalajlama ile süt uzun ömürlü hale gelir.
* İşlenmiş sütlerin besin değeri daha mı azdır? Hayır. Kontrollü bir ısı uygulandığında, besin değeri kaybı yok denecek kadar azdır.
* İşlenmiş içme sütlerini kaynatmak gerekir mi? Hayır. Isı işlemi görerek tüketiciye ulaştığından ve kaynatma besin değerinde kayıplara neden olacağından, yeniden kaynatmaya gerek yoktur. İşlenmiş sütler, kaynatılmadan güvenle tüketilebilir.
* Süt sadece bebekler, hastalar ve çocuklar için mi gereklidir? Hayır. Süt, içerdiği besin maddelerinden dolayı her yaş grubunun tüketmesi zorunlu olan bir gıda maddesidir. İleri yaşlarda da süt tüketimi, kemik sağlığı açısından büyük önem taşır.
* Süt yerine aynı miktarda süt ürünü tüketilebilir mi? Evet. Süt yerine aynı miktarda yoğurt tüketilebildiği gibi, süte eşdeğer miktarlarda peynir çeşitleri, ayran ve benzeri ürünler tüketilebilir. Örneğin, iki kibrit kutusu kadar peynir bir bardak süte eşdeğerdir.
* Besin değeri tam, en taze ve en ucuz süt sokak sütü müdür? Hayır. Sokaktan alınan sütler evde kaynatıldığı için besin değerinde önemli kayıplar olmaktadır. Bu sütlerin yağı alınarak veya su katılarak besin değerlerinde azalma olmakta, kısa sürede bozulmalarını önlemek için içine karbonat gibi katkı maddeleri konulabilmektedir. Sokak sütü işlenmiş içme sütlerine oranla ucuz gibi görünür. Ancak, kaynatma için harcanan enerjinin maliyeti de hesaba katıldığında, aslında sokak sütü işlenmiş sütten daha pahalıdır.
DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Aaa! Çok büyümüş çok değişmişsin
 Tülin Korman'dan 50'nci yıl konseri
 Kütahya Porselen turizme soyundu
 Hollywood starlarının çocukları da şık
 Olayların 'iyi' yanına bakın
 Fatih İstanbul'unu Almanlar'a anlattı
GÜLSE BİRSEL
Milletlere göre tatil planları!
Şimdiden heyecan başladı...
AYŞE TÜTER
Başak salatası
Buğdayı haşlayıp, soğuttuktan sonra içine...
Resul Doğu insanlarını sembolize ediyor bence
Resul Doğu insanlarını sembolize ediyor bence
Aşka Sürgün'ün karanlık yüzlü karakteri 'Resul'e hayat veren oyuncu...
Kadınların yeni sesi Deniz Akkaya olacak
Kadınların yeni sesi Deniz Akkaya olacak
'Kadının Sesi' ve 'Yalnız Değilsin' isimli programların yayınlandığı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.