kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Meditasyonla rahatlamak için dağa çıkmanıza gerek yok
Meditasyonla rahatlamak için dağa çıkmanıza gerek yok
30 yıl boyunca Osho'ya hizmet ettim

Meditasyonla rahatlamak için dağa çıkmanıza gerek yok

Dünyaca Dünyaca ünlü meditasyon uzmanı Shunyo, Türkiye'de. Onun diğer meditasyon uzmanlarından farkı, özel tekniklerle vücudun her ortamda dinlenebilmesini sağlaması. Evde, otobüste, hatta durakta ayaktayken bile rahatlıkla uygulayabileceğiniz farklı meditasyon teknikleri var....

Bütün dünyanın uzun zamandır peşinde koştuğu doğu öğretileri artık ülkemizde de iyiden iyiye yaygınlaşmaya başladı. Öyle ki, dünyanın en ünlü yoga ve meditasyon eğitmenleri için ülkemiz artık bir komşu kapısı. Bu günlerde yine bir grup çalışması için Owo'nun davetiyle Türkiye'de bulunan ünlü meditasyon uzmanı Shunyo da bu isimlerden biri. Ancak Shunyo'nun diğer meditasyon uzmanlarından farkı, yaydığı öğretiler ve farklı meditasyon teknikleri ile dünyayı peşinden koşturan Osho'nun en yakınındaki isim olması. Londra'da sekreterlik yaparken meditasyonu keşfeden Shunyo, gerçek ismini kendisinin bile hatırlamadığını söylüyor. Meditasyon yapmaya başladıktan bir yıl sonra bu işin kaynağını görmek için Hindistan'a giden Shunyo, burada Osho ile tanışıyor. Onunla birlikte Amerika'dan Nepal'e, Yunanistan'dan Portekiz'e kadar dünyanın çeşitli yerlerinde kalan Shunyo şimdi modern dünya insanı için Osho tarafından düzenlenen meditasyon tekniklerini, meraklıları ile paylaşıyor. İlginç yaşam hikâyesi ve çeşitli dillere çevrilmiş kitaplarıyla dikkat çeken Shunyo ile biz de evde, ofiste veya otobüs beklerken durakta bile rahatlıkla yapılacak modern meditasyon teknikleri hakkında konuştuk.

MÜZİKLİ, DANSLI KUTLAMA
* Osho tekniğini diğer meditasyon yöntemlerinden ayıran nedir?
Osho tekniği modern insanlar için yaratılmış bir teknik. Bizim gibi modern insanlar için uygulaması çok daha kolay. Çünkü günümüz insanı için sessiz sakin bir yer bulmak çok zor. Ayrıca, beynimiz sürekli meşgul. Çok fazla giren bilgi var. Hayat çok hızlı gelişiyor. Hayatımızı devam ettirebilmek için bir şeyler öğrenmek zorundayız. Bu da bizi oldukça yoruyor. Oysa, Budizm zamanında böyle bir yaşam tarzı yoktu. İnsanlar istedikleri her yerde meditasyon yapabiliyorlardı.

* Siz ne kadar zamandır bu tekniği kullanıyorsunuz?
25 yıldır Hindistan'daki Uluslararası Osho Komünü'nde meditasyonla yaşıyor ve meditasyonu öğreniyorum. Benim ilgilendiğim teknikte nefes alma egzersizleri ile dans ve müzik büyük yer tutuyor. Yaklaşık 10 yıldan beri müzisyen arkadaşım Marco ile birlikte tüm dünyayı dolaşıp, eğitim veriyoruz. Müzik, dans ve kutlama benim çalışmalarımın önemli bir parçasını oluşturuyor.

* Müzik ve dansın ne gibi bir etkisi oluyor?
Bu tür meditasyon çalışmasında içsel ve yürekten yaklaşım, katılımcıları huzurun ve sessizliğin derinliklerine götürüyor. Çünkü günlük hayatımızı yaşarken çok fazla sinirliyiz. Başımıza gelen her şey için başkalarını suçluyoruz.Yani, kısaca kendimizi ve vücudumuzu yormak için belki farkında olmadan elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bizim kullandığımız teknikler sayesinde vücut dinlenme imkânı buluyor. Problemlere daha net bakabiliyorsunuz. Açıkçası kendimden pay biçersem, bu tekniğe başladığımdan beri bütün hayatımın değiştiğini düşünüyorum. Şimdi çok sağlıklıyım ve çok farklı değer yargılarım var.

YAŞADIĞINIZ ANIN FARKINA VARIN
* Yani bu yöntemde meditasyon yapmak için özel bir yerde olmak gerekmiyor mu?
Zaten Osho'yu diğer meditasyon uzmanlarından farklı kılan özelliği de bu. Yani, meditasyon yapmak için dağlarda tek başına yaşamak gerekmiyor. Bu tekniklerin amacı meditasyonu öğrenip, bunu normal hayatımıza rahatlıkla uygulayabilmek. Ben sizinle konuşurken bile meditasyon yapıyorum.

* Nasıl yapıyorsunuz?
Şu anda oturuyorum ama bu bilinçsizce bir oturma değil. Vücudumun her bir organını hissediyorum. Kendime nasıl dokunacağımı biliyorum. Vücudunuza nasıl dokunabileceğinizi bilirseniz, bunu siz de yapabilirsiniz.

* Bunun da bir yöntemi mi var?
İnsanlar vücutlarını gerçekten hissetmiyor. Elimizi bir yere çarptığımız zaman acı hissettiğimiz için elimiz olduğunu hissediyoruz. Vücudumuzu yaşadığımız ağrıyla bağlantılı olarak hissediyoruz. Ama asıl önemli olan, sağlıklıyken vücudumuzu hissedebilmek. Vücudumuzun farkında olmamız normal zamanda bile gerçek meditasyona giden yolu açıyor. Bu meditasyonun en büyük farkı, anı fark etmemizi sağlaması. Çünkü beynimiz hem geçmişi hem de geleceği düşünerek çalışır. Normal hayatımızı yaşarken o an bir şey yaptığımızda daha çok ya geçmişte yaşadığımız bir şeyi düşünüyor ya da geleceği planlıyoruz. Oysa ki, yaşadığımız anın farkına varmak çok önemli. Meditasyonun anlamı yaşadığımız anın farkına varmaktır. Sadece hayatta birkaç eylemi yaparken o anı düşünürüz.

* Nedir bu anlar?
Yemek yerken, duş alırken ve çalışırken ne geçmişi ne de geleceği düşünüyoruz. Sadece o anı düşünüp, başka bir şey düşünmüyoruz. Bir şeyler yerken de aynı şekilde. Sadece o ana konsantre oluyoruz. Yani bir anlamda meditasyon yapıyoruz. Oysa, aynı şey yürüyüşe çıktığımızda geçerli değil. Ayaklarımızı yere basmamız ve yürümek bizi düşünmeye itiyor. Geçmişi düşünmeye başladığımızda, kendimizi durdurup şu anı düşünmeye çalışmalıyız. Bunun için kendimizin farkında olmalıyız. Meditasyonu günde bir saat yapmak önemli değil. Bütün hayatımıza yaymak önemli. Bu yüzden de meditasyon hayatımızın bir parçası olmak zorunda.

* Yaşadığımız anın farkında olmayı nasıl öğrenebiliriz?
Önemli olan alışkanlıklarımızı bırakmak. Beyin sürekli konuşur. Çünkü çok dolu. Bütün bu yaptıklarımız ise, bir alışkanlık. Bu yüzden de alışkanlıkları değiştirmek gerekiyor. Bunun için 'ilk adım' olarak adlandırdığımız meditasyon yöntemini size bu yazı dizisinde aşama aşama öğreteceğim.

Dilek SANCILI / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 'Cavitçim' pervasız bir çapkın!
 Güzelliğimi sevgiye borçluyum...
 Dünyanın takısı bu mağazada...
 Başbakanın yerinde olsam
 Bir şarkı yeter
 Büyük final için her şey tamam
 Sıcak yaz günlerinde ehram giyeceğiz
 Yaşadığım her zorluğa değdi
 Erbil'e izin yok Zaho'ya gidiyorlar
 Belma Hanım bir yaşına daha girdi!
 Pentagon'un 'stres hocası' kitap yazdı
 Triko Fuarı'na defileli tanıtım
 İpekyol'a tekstilci gelin
AYŞE ÖZYILMAZEL
Kızlar; bikini radarı erkeklere dikkat!
Eteğin minisi,...
HAKAN & UTKU
Aziz Yıldırım'ın aksiyon planı
1- Yönetim olarak Daum'un...
AYŞE TÜTER
Sebzeli bohça
Yağı kızdırıp, soğanları pembeleştirin.
Tansiyonun eskiden 'normal' kabul edilen değerleri artık yüksek bulunuyor
Tansiyonun eskiden 'normal' kabul edilen değerleri artık yüksek bulunuyor
Uzmanlar uyarıyor: Hipertansiyonun anayasası değişti. Geçtiğimiz yıla...
Ebruli'nin kaseti promosyon gazisi
Ebruli'nin kaseti promosyon gazisi
Sesi ve görüntüsü ile Ebru Gündeş'e benzetilen Ebruli'nin ilk albümü...
Berlusconi maça geliyor
Berlusconi maça geliyor
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin Şampiyonlar Ligi final maçını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.