kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genleriniz incelenecek, neyi ne kadar yemeniz gerektiğine karar verilecek
Neden bazıları hiç kilo alamazken bazıları 'su içse' yarıyor?
Nutri-genetik'in hedefleri neler?

Neden bazıları hiç kilo alamazken bazıları 'su içse' yarıyor?

Acıbadem Hastanesi Genetik Tanı Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ender Altıok, nutri-genetik uygulamalarını anlattı...

* Nutri-genetik neyi araştırıyor?
Nutri-genetik, insanların besinlere verdikleri cevapların genetik yapılarına göre farklılıklarını araştırıyor. Neden aynı miktar yediği ve aynı fiziksel aktiviteyi gösterdiği halde, bazı insanlar daha şişman ve diğerleri daha zayıf? "Koklasam kilo alıyorum" ile "10 misli fazla yiyor, kilo almıyor" deyişlerinin tanımladığı durumun bilimsel açıklaması var mı? Kemik erimesi riski neden bazı insanlarda daha fazla? Bu gibi soruların yanıtı, herkesin bazı genlerindeki farklılıkların besinleri kullandığında farklar yaratması veya başka bir deyişle, genlerimize özgü besinler almıyor olmamız. Bazı genler bireyler arasında farklılık (polimorfizm) gösterir. Bu bireysel farklılıklar, besinlerden her bireyin nasıl etkilendiğini de belirler. Yiyecekleri ne ölçüde sindirdiğimiz ve ne kadarını kullanabildiğimiz açısından farklılık taşırız. Bazı insanlar besinlerdeki kalsiyumu daha iyi kullanarak, kemik erimesine karşı daha dirençli olur. Bazıları ise, havuçtaki beta karoten maddesinden daha fazla A-vitamini elde edebilir. Kalp damar hastalıklarını önlemek için yağ oranı düşük aynı diyeti yapan, ancak bazı genlerinde farklılıklar olan iki birey düşünün. Bunlardan birisi diyetten yararlanarak kandaki yağ oranını düşürmeyi başarırken, diğeri gen farklılığı nedeniyle bu diyeti yapsa da yağ oranını düşüremez. O halde, ikinci hastanın gen farklılığı nedeniyle farklı bir diyet alması gerekir. Nutri-genetik, yediğimiz besinlerin genlerimizi nasıl etkilediğini araştırırken, dolayısıyla sağlığımızı veya hastalığımızı nasıl etkilediğini de araştıran bir bilim alanı. Aynı besini alan herkesin farklı genetik cevabı oluşur. Bir insanın yediği her yiyeceğe karşı cevabı da aynı değildir. Doğru besinleri almak sağlıklı olmamızı sağlar.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Türklerin İyi Huylu Kolesterolü Düşük
 Sağlıklı Ve Uzun Yaşamın Anahtarı Bu Kurallarda
 Yediklerimiz, Kanserden Diyabete Hastalanma 'risk'imizi...
 İyot, Demir, A Vitamini Ve Çinko Alımına Dikkat!
 Baharda Çiçek Açmaya Hazır Mısınız?
 Genleriniz İncelenecek, Neyi Ne Kadar Yemeniz Gerektiğine...
 'dna İncelemeleri Türkiye'de Yapılacak'
 Sofranızdaki Renklerin Zenginliği Gelecekteki Sağlığınızın...
 Bu Besinler Yaşlanma Süresini Geciktiriyor
 Yağları Yakmak İçin Yoğurt Yiyin
 Yiyip Yiyip Zayıf Kalacağız Üstelik Hastalan Mayacağız
 Her Kadının X Kromozomu Değişik...
 Göz Tembelliğinde Erken Tanı Şart
 Felçli Hastalar İçin Sevindirici Haber
Türkiye sesimizi duysun istiyoruz
Türkiye sesimizi duysun istiyoruz
Seslendirme Sanatçıları Meslek Birliği, 'Türkiye sessiz kalmasın'...
Karadağlı: Eskiden herkes seslendirme yapamazdı
Karadağlı: Eskiden herkes seslendirme yapamazdı
Seslendirme Sanatçılarının görüşlerini paylaşan Tamer Karadağlı da...
Acıklı bir hikayem olmadı
Acıklı bir hikayem olmadı
'Dikkat Şahan Çıkabilir' adlı programıyla ünlü şovmenlerin yeni...
Şimdi bu gazetecilik mi?
Şimdi bu gazetecilik mi?
Ali Atıf Bir ile Hande Ataizi arasındaki polemik büyüyor. Bir'in,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.