|
|
İçine Neler Konuluyor?
Gelelim aşurenin içine neler konulduğuna... Müjgan Üçer'in yazdığından öğrendiğimize göre Divriği'de aşureye "tatlı aş/dadlaş" derlermiş. Benzer şekilde Ermeniler de "Anuş Abur/tatlı çorba" diyorlar. Ermenilerin yaptığı aşurenin içerisine nohut, fasulye, börülce girmiyor. Sadece aşurelik buğday ve meyve kurularından yapılıp, üzeri ceviz ve narla süsleniyor. Rumlar ise koliva dedikleri "susuz aşure"yi buğdayı haşladıktan sonra, suyunu gidermek için bezlere serip, daha sonra kimyon, tarçın, kişniş, üzüm, ceviz, fıstık, badem, dövülmüş bisküvi ile karıştırıp, üzerine bol pudraşekeri serpip mezarlıkta dağıtıyorlar.
MUHARREM AŞI "Peygamber çorbası" veya "Muharrem aşı" diye de isimlendirilen aşureye İstanbul'da aşurelik buğday, nohut, iç bakla, fasulye, börülce ve pirinç konuyor. İndirmeye yakın ise kayısı, kuru üzüm, kestane, ceviz, fındık, badem, antepfıstığı konuyor. Yüzü ise nar taneleri ve tarçınla süsleniyor. Gaziantep'te yapılan aşureye ise diğerlerinden farklı olarak şeker yerine üzüm pekmezi kullanırmış. Bugün ise geleneği devam ettirmek için birkaç kaşık pekmez, hatta bal ekleniyor. Üzerine ise mutlaka "mayana" denilen dövülmüş rezene serpiliyor. Burada rezene kullanımı bana çok mantıklı, çünkü aşureye giren çoğu malzeme gaz yapıcı, rezene ise gaz giderici bir bitki.
|