|
|
Gaziantep Usulü Aşure
Aşurelik buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak ıslatın. Sabahtan bir saat kaynatın. Nohutu ve fasulyeyi ıslatıp düdüklü tencerede pişirin. Suyunu dökmeyin, gerekebilir. Börülceyi de geceden ıslatıp, sabahtan 25 dakika haşladıktan sonra süzün, suyunu dökmeyin. Aşurelik buğdayı pişirirken 50'nci dakikada pirinci yıkayıp tencereye ilave edin. Bu arada diğer malzemeleri hazırlayın. Fıstık ve bademin kabuklarını soyun. Cevizi ve portakal kabuğunu rendeleyin. Kuru kayısı ve inciri, küçük doğrayın. Kestaneyi haşlayarak soyun ve doğrayın. Aşurelik buğday pirinçle pişerken bir taraftan da pişmiş nohutu ve fasulyeyi ekleyin. Börülceyi koyun. Aşure istediğiniz kıvama geldiyse şekerini koyun (Arzuya göre 2/3 bardak şeker konulabilir). 1 çay kaşığı tuz atın. Suyunu kontrol edin, muhallebiden daha suluca olmalı. Eğer su koyacaksanız kaynar su koymalısınız. Şimdi sütü, pekmezi, meyve şekerlemelerini, doğramış olduğunuz kestaneleri, fıstık ve bademi ilave edin. Şimdi balı, portakal kabuğu rendesini ve gülsuyunu koyabilirsiniz. Aşureyi sıcak olarak çorba gibi servis yapabilirsiniz. Dağıtırken kaselerin üzerine çekilmiş ceviz, rezene ve nar taneleri koyabilirsiniz.
MALZEME: * 1 bardak buğday
* 2 yemek kaşığı bal
* Yarım bardak nohut
* Şeker
* Yarım bardak fasulye
* Tuz
* Yarım bardak kuru börülce
* Fıstık, ceviz, badem
* 1 yemek kaşığı pirinç
* Meyve şekerlemeleri
* 1 bardak süt
* 2 yemek kaşığı gülsuyu
* 2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
* Portakal kabuğu rendesi
* Kestane
* Rezene ve nar taneleri
|