kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çocuk sahibi olmak için ideal zaman
Çocuk sahibi olmak için ideal zaman

Sevgili okurlar, pek çok konuyu soruyor ve önceliği bu sorunlara vermemi istiyorsunuz. Elimden geldiğince her hususa dokunmaya çalışacağım. Bugün de, çoktandır istenen, "Çocuk yapmak izin ideal zaman" konusunu işleyelim.
Biliyorsunuz çocuk evliliğin vazgeçilmez bir gerekçesidir. Çoğumuz bunu planlamayı bilmeyiz ve çocuk olur. Tabii seviniriz, çok severiz. Hatta bazen, mesut olmayan evlilikleri kurtaracağı yanılgısına düşeriz. Babanın çocuğunu sevmesi, annesini de sevmesini gerektirmez. Ya da, bu evliliği, çocuk için devam ettirmek, ne dereceye kadar akılcıdır bilemiyorum. Daha doğrusu birbirini sevmeyen veya sevse de geçinemeyen kişiler, çocuk yüzünden ayrılmıyorsa, şimdi biz ne yaptığımızı sanıyoruz? Bu yavrucağın günahı ne?
Münakaşalar, anlaşmazlıklar terapi görmedikçe bitmez ki. Bir de buna hamilelik sıkıntıları, yeni bebeğin ekstra uğraşları, artan anne, baba, kaynana, çevre müdahaleleri eklenince... İki kişi yalnızken hal edememişler, şimdi bu hengamede nasıl anlaşacaklar? Seks problemleri yorgun argın, bıkkın genç anne, ikinci planda kalmış genç baba ile sizce nereye tırmanır? Eski günler bile mumla aranır, uykusuz geceler, emziren anne, çığlık çığlığa bir tatlı baş ağrısı, bütün bunlardan kaynaklanan bir sürü tatsızlık, memnuniyetsizlik, eksiklik, anlayışsızlık, velhasıl karma karışık ruh halleri... Sıkılan baba, genellikle topun ağzındadır. Eve gelmemesi, geç kalması, "Muhakkak biri var"; yardım etmemesi, eski rutin ev hayatını istemesi, beklentileri, kızmaları, bağırmaları "anlayışsızlık, egoistlik" olarak kabul edilir. Evdeki onca insan, ertesi günü çalışılacak olması, ayrı oda ayrı yatak durumları, bir süre sonra tarafları çileden çıkarır. Demek ki bu aile, çocuk sahibi olmak için, henüz hazır değilmiş.
Karşılıklı problemlerini çözmüş bir karı koca, muhakkak ki daha az zararla bu zamanı atlatır. Bazen hiç problem olmasa da, taraflardan biri henüz hazır değildir. Genç hanım yeni evlenmiştir, vücudunun hatları bozulsun istemez. Evliliğin keyfini daha çıkarmamıştır veya gezecekler, eğleneceklerdir, yahut henüz çok gençlerdir, ev işi, koca idare etmeyi yeni öğreniyordur bu bebek de nereden çıkmıştır? Kocası aşkını, seksini, bakımını, yemeğini, alışkanlıklarını kaybetmediği sürece, pek de dertlenmez. Ne de olsa bir minik bebek gelecek ve baba olacaktır... İlerideki günler (bakımı, okuması, parasal sorunlar...) hiç akla gelmez.
Çocuk, taraflar maddi ve manevi hazırsa, isteniyor, özleniyor ve bekleniyorsa mutluluk getirir. Hamilelik mutlu, sorunsuz, dırdırsız, kavgasız geçecekse çekilir. Zaten ilerdeki bebeğin ruh hali direkt bu hamileliğin seyri ile ilgilidir. Ne kadar sakinlik ve huzur, o kadar sorunsuz çocuk. Her dakika hop kalkan hop oturan bir hamile veya emzikli kadın, akıttığı her göz yaşında bebeğine zehir enjekte eder adeta. Şimdi sorunlar artmış ve sorunlu, sıkıntılı, takıntılı kişiler bir de bebek sahibi olup, onunda o küçücük ruhunu zedelemekle meşguldürler.
Farz edelim ki bir heves, çocuğumuz doğmuş, öyle ya da böyle durumu idare etmiş, gençlik, yeni evlilik, toyluk derken seneler geçmiş ve bebek bizimle beraber büyümüş. Şimdi o hengamede bir de bakmışız ki, aramızda bir sürü sorun varmış anlamamışız veya problemler yığılmaya başlamış. Her iki taraf da çalışıyor çocuk ortada. Senin annen benimkiler derken bakıcı kadın, kreş filan, maddi manevi problemler; işe koş eve koş süper anne halleri, neticede tuş bir halde yatak. Buna karşılık normal bir "karılık" vazifesi bekleyen kocalar!!! Hele bir de başka çocuklar da olmuşsa evdeki patırdı, "süt isterim" "su isterim" "çişim geldi" " korkuyorum" diyen bizim yatağa. "E bari ben öbür odaya gideyim çocuklar anne ile yatsın" diyen kocalar... Derken ayrı yatma alışkanlıkları, hiç baş başa kalamayan karı kocalar, bütün bunları kaydeden bilinç altı uzaklaşmalar. İşte her şey böyle başlıyor ve kendimize geldiğimizde romantizmden, flörtten, güzel bir seksten uzak evlilikler içinde buluyoruz kendimizi.
Acaba diyorum en az bir beş yıl geçseydi, birbirimizi yeterince tanısaydık, doygun derin bir evliliğimiz, çok güzel verici ilişkilerimiz olsaydı, sonra da "ah bir de bebeğimiz olsa" diye özlem duysaydık. Gelecek olan bebeği en iyi şekil ve şartlarda bekleseydik. Annesine doyabileceği imkanlar olsaydı, baba ile bir beden olup bebeğimizi büyütseydik daha iyi olmaz mıydı.
Çocuğumuza bilinçli terbiye verip, sevgi ve şefkatle bir ses olsaydık, hem kendimizi, hem evimizi, hem eşimizi, ihmal etmeden bu dünya nimetinin tadını çıkarabilseydik. "Emzirmek" tabiatın en nefis nimetlerinden biridir. Bunu sonuna kadar kullanabilmek, anne baba olmanın harika tadını çıkarabilmek gereklidir. Bakabilecek, sevebilecek, angarya görmeyecek kadar ve en önemlisi birbirimizi kaybetmeksizin, çocuk sahibi olmak gerekir.
Çocuklarınızla mutlu, tatlı günler dilerim, bu arada eşinizi de sakın unutmayın.

Konuşalım, soralım, öğrenelim, birlikte çözelim, sorunları paylaşalım, rahatlayalım! Psikolojik Danışman Evlilik ve Aile Terapisti Selin Özkök Karacehennem'e ulaşmak için tel: (0212) 352 52 25-26

Selin Özkök Karacehennem

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Albümü az satınca toplatıp yenisini bastı
 Haluk Piyes Türkler'i fethetmeye geliyor
 Hazırlıklarınızı yapın Şubat Aşure Ayı
 Bir araştırma
 Çirkin ördekler peri gibi oldu
 Düşler beldesinde balonlu keşif turu
 Her kör satıcının bir kör alıcısı var
 Çocuklara dair her şey bu fuarda
 Aile saadeti yaşıyor
 Elle çalmayacağım parça yok
 Oscar'ı en çok hak eden yönetmen Hitchcock seçildi
 'Havuç' tiyatro oyuncusu oldu
 Güney Asya ile DayanışaRock
 İyi bir dost musunuz
HAKAN & UTKU
'Vizyon'tele filmler
İnanılmaz Aile: Sadece...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Etli sufle
Isıtılmış yağda soğan...
Karne sadece çocuğun değil ailenin de başarısını gösteriyor
Karne sadece çocuğun değil ailenin de başarısını gösteriyor
Ailenin tutumu ve yetiştirme tarzı çocuğun okuldaki başarısını büyük...
İş kazası değil bile bile fora!
İş kazası değil bile bile fora!
'Hırsız Var'da rol gereği göğüslerini açan manken Pınar Taştepe, bu...
İngilizler göğüs büyütmeyi sevdi
İngilizler göğüs büyütmeyi sevdi
İngiltere'de estetik operasyonlarına gösterilen ilgi sürekli artıyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.