kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Gül: Barış için iyimserim
Gül: Barış için iyimserim

Temaslar için İsrail'de bululanan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül 'Ortadoğu barışı için iyimser olduğunu' söyledi..

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Ortadoğu'ya kalıcı barış gelmesi konusunda iyimser olduğunu belirterek, Türkiye'nin barış için her türlü katkıyı getirmeye hazır olduğunu söyledi.

Gül, İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom ile düzenlediği ortak basın toplantısında, İsrail'i ziyaret etmekten dolayı çok memnun olduğunu ifade ederek, bunun uzun zamandır beklenen bir ziyaret olduğunu ve Şalom ile böylece sekizinci kez bir araya geldiğini kaydetti. Gül, bunun iki ülke arasındaki dostluğun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav tarafından sabah saatlerinde kabul edildiğini hatırlatan Gül, Katsav ile olumlu bir görüşme yaptıklarını söyledi.

Gül, yeni gelişmelerin yaşandığı bu ortamda Ortadoğu'da yeni bir atmosferin söz konusu olduğunu belirterek, bu yeni ortamın kalıcı barışın tesisi için en iyi şekilde kullanılması gerektiğini, bu çerçevede ziyaretinin zamanlamasının önemli olduğunu bildirdi.

''Barış için ilk kez iyimserim'' diyen Gül, sadece kendisinin değil İsrail ve Filistin taraflarıyla Suriye ile Lübnan'ın da aynı şekilde iyimser olduğunu, bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

Türkiye'nin kalıcı bir barış için her türlü katkıyı yapmak konusunda istekli olduğunu belirten Gül, Türkiye-İsrail ikili ilişkilerinin son derece iyi olduğuna ve ticaret hacminin 2 milyar dolara ulaştığına dikkat çekti. Gül, Türkiye'nin İsrailli turistler için ABD'den sonra en önemli merkezlerden biri olduğunu da anımsattı. Bu ziyaretle birlikte ilişkilerin daha iyi olacağını söyleyen Gül, geleceğin gerek İsrail ve Filistin gerekse bölge için daha parlak olacağına inandığını bildirdi. Gül, ''Artık harekete geçerek barış için enerji harcamanın zamanı geldi' diye konuştu.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANI ŞALOM

İsrail Dışişleri Bakanı Şalom da İsrail ile Türkiye'nin bölgede teröre yer olmayacağı konusunda hemfikir olduğunu söyledi. Şalom, Gül'ün ziyaretinin Dışişleri Bakanı olarak İsrail'e ilk ziyareti olduğuna işaret ederek, bu ziyaretin iki ülke arasındaki son derece önemli ilişkilerin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Gül'le yaptığı görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini belirten Şalom, ''Görüşmelerde ikili ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırma fırsatı bulduk'' diye konuştu.

Şalom, Gül'ün kendisine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yakında İsrail'i ziyaret etme niyetinde olduğunu ilettiğini söyledi. Üst düzey temasların her iki ülkenin yararına olacağını ifade eden Şalom, özellikle ticaret ve yatırım olanaklarının önemine işaret etti.

Türkiye ile İsrail arasındaki ortaklığın bölge ülkeleri için temel unsurlardan biri olduğunu belirten Şalom, daha fazla ülkenin bu işbirliğine dahil olmasının bölgede terörü ortadan kaldırmak için fırsat yaratacağını kaydetti.

Görüşmede bölgedeki mevcut tehditleri özellikle terör tehdidini ele alma fırsatı bulduklarını ifade eden Şalom, 'Terör bizim demokratik yaşam tarzımızı tehdit eden bir konu' diye konuştu. Türkiye'nin de terörizmden büyük zarar gördüğünü söyleyen Şalom, görüşmede terörle mücadelede işbirliğini artırma konusunu değerlendirdiklerini belirterek, ''Bizler bu bölgede teröre yer olmayacağı konusunda hemfikiriz'' dedi.

'TERÖR SONA ERMEDEN MÜZAKERE OLMAZ'

Görüşmelerde Ortadoğu barış sürecini de ele aldıklarını belirten Şalom, Gül'e İsrail'in tüm komşularıyla barış içinde yaşamak istediğini ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattığını söyledi. Türkiye'nin bu konudaki endişelerini bildiklerini ifade eden

Şalom, şunları kaydetti:
'Türkiye'nin öneminin farkındayız. Bütün bölge açısından da Arap-İsrail sorununun sona erdirilmesinin ne kadar önemli olduğunu iyi biliyoruz. Bunun için de Filistin yönetiminin derhal harekete geçmesi ve sivilleri hedef alan saldırıları sona erdirmesi gerekiyor. Terör sona erdiği zaman müzakerelere dönmek mümkün olabilecektir.'

TÜRKİYE-AB

Şalom, Türkiye'nin AB sürecinde kat ettiği yoldan ötürü de Türk halkı ve hükümetini tebrik ederek, ''İsrail bu gelişmeyi büyük bir memnuniyetle karşıladı. Eminim ki Türkiye'nin AB genişleme sürecine katılmış olması küresel ve bölgesel istikrarı da artıracaktır. Türkiye'nin çabalarına her zaman destek veriyoruz'' dedi. Ölüm kamplarının ortadan kaldırılması yönünde BM'de Ocak ayında özel bir oturum düzenleneceğini hatırlatan Şalom, bunun iki ülkenin halkları arasındaki ilişkiler açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

1 2 3 4 5
 
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 CHP'de kılıçlar erken çekildi
 Erdoğan: Büyük kazanımlar sağladık
 Çiftçilere yönelik faizleri 10.4-19.5 aralığına çekeceğiz
 Yanıbaşımızdaki yangınlara duyarsız kalmayacağız
 'Asıl bu sistem kral yaratıyor'
 CHP rüşvet ve Sarıgül depremi ile sarsılıyor
 Gül'den Ecevit'e imalı yanıt
 Eski bakanlardan Sükan vefat etti
 Erbakan'a 'Alo evde misin'
 Neşter erken emekli etti
MAHMUT ÖVÜR
CHP'de kazanan kim oldu?
Bir günde iki önemli karar,...
MUHARREM SARIKAYA
Önce 100'lük, sonra başkanlık...
Cumhurbaşkanı'nın yeni...
YAVUZ DONAT
'Bir bilen'e sorduk
Önce "görünmez kazayı"...
Dört kişiyi kurşuna dizip üç kişiyi de kaçırdılar
Sarıyer'de Şamil, Satı Çınar çifti ile kızları Derya'yı ve 3...
Talih kuşu bu kez iki yoksul aileye kondu
Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişinde 5 ve 3 milyon YTL'lik büyük...
Zamanlama mükemmel
Zamanlama mükemmel
Gül'ün İsrail ve Filistin gezisi, Türkiye'nin 'büyük ağabey' olarak...
Salgın Kapıda
Salgın Kapıda
Sri Lanka'da 700 kişiye yardım elini uzatan Türk kurtarma ekibi GEA,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu