kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Golü suyun altında atıyorlar
Golü suyun altında atıyorlar
Sert olmaya alışıyoruz
Sualtı rugby sporunun kuralları

Suyun altında gol atıyorlar

Sualtı Rugby Bayan Takımı'nın oyuncuları, genç kızların bu sert sporu yapabileceğini kanıtlıyor.

Amerika'da yaygın olarak yapılan sualtı rugby'si Türkiye'de 10 yıldır yapılsa da pek tanınmıyordu. Ancak son zamanlarda genç kızlar arasında popülaritesini artırmaya başladı. Bilimsel Yüzme Spor Kulübü Sualtı Rugby Bayan Takımı'nın oyuncuları zamanlarının çoğunu "suyun altında" geçiriyor...


Golü suyun altında atıyorlar

Sualtında oynanan rugby'nin popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Bilimsel Yüzme Spor Kulübü Sualtı Rugby Bayan Takımı'nın oyuncuları ise genç kızların da bu sert sporu yapabildiğini ispatlıyor.

Avrupa'da özellikle de Amerika'da yaygın olarak yapılan rugby son on yıldır ülkemizde de tanınmaya başlandı. Özellikle üniversite kulüplerinde yapılan bu sporun Türkiye'de de gün geçtikçe popülaritesi artıyor. Biz karadaki rugby'yi keşfetmeye devam ederken, bu spor sualtında da pek çok kişiyi peşinden koşturuyor. Söz konusu rugby olunca daha çok erkeklerden oluşan takımları izlemeye alışığız. Bu sualtında da geçerli. Oysa suyun içinde ellerindeki topla potaya gol atmaya çalışan pek çok kadın sporcu var. Sualtı rugby sporunu yapan sporcuların hemen hepsi yüzme kökenli. Küçük yaşlarda yüzmeye başlamış, senkronize, mono palet yüzmüş sporcular bir süre sonra yine suda ama farklı bir "şey"in peşine düşüyor. Bu arayışın sonucu da genellikle sualtı rugby'si veya hokeyi oluyor.

Dünyada yaklaşık elli yıldır yapılan bu sporlar, genç yaşlı bütün kadınlardan büyük ilgi görüyor. Birkaç sene öncesine kadar Türkiye'de genellikle 20- 35 yaş arası kadınlar tarafından yapılan sualtı rugby'si son yıllarda ise özellikle genç kızlardan büyük ilgi görüyor. Bu durum da ülkemizde bu sporu yapanların yaşını 15-22'ye çekmiş durumda. 12 yaşından küçüklerin ise henüz fiziksel gelişimleri tamamlanmamış olduğu için bu sporu yapmalarına izin verilmiyor. Sualtı rugby sporunu yapanlar bedenlerini zinde tutmakla kalmıyor, zamanlarının çoğu sualtında geçtiği için akciğer kapasiteleri de diğer insanlardan üç, dört kat daha fazla oluyor. Ayrıca gelişmiş bir bağışıklık sistemine sahip oluyorlar.

FİZİKSEL GÜÇ GEREKİYOR
Sualtında rugby oynayanlar için potaya gol atmalarını sağlayacak top kadar kullandıkları malzemeler de son derece önemli. Palet, çift camlı maske, nefes almak için kullanılan şnorkel ve tanınmak için taktıkları numaralı su topu başlıkları hem kadın, hem erkek oyuncuların olmazsa olmaz malzemeleri. Bu sporda erkek ve kadın sporcular arasındaki fark ise kullandıkları fiziksel güç ve maç süresinde ortaya çıkıyor. Daha çok fiziksel güce dayanan sualtı rugby maçları doğal olarak erkekler arasında daha sert geçerken, kızlarda biraz daha yumuşamış şekilde oynanıyor. Maç süresine gelince...

Erkeklerde 12'şer dakikadan 2 devre şeklinde oynanırken, bu süre kızlarda 10'ar dakikadan 2 devreye iniyor. Türkiye'de Sualtı Federasyonu'na bağlı olarak yapılan sualtı rugby sporunun hem erkekler, hem bayanlar için ligleri de bulunuyor. Birinci ligde 12 bayan takımı yer alırken, ikinci ligde bu sayı 25'e kadar yükseliyor. Yılda bir kez yapılan ve beş gün süren lig maçlarının sonunda ikinci ligde lider olarak birinci lige yükselen Bilimsel Yüzme Spor Kulübü'nün Bayan Sualtı Rugby Takımı oyuncuları da pek tanınmayan bu sporu yapıyor olmaktan çok mutlu. Aynı zamanda sualtı hokey bayan takımında da oynayan genç sporcular, haftada dört gün antrenman yapıyor.

Genç oyuncular arasında bu spora form tutmak için başlayanlar da var. Ama zamanla bu amaçlarını unutup ciddi ve başarılı birer sualtı rugby oyuncusu haline gelmişler. Zaten bu sporu yapıp form tutmanın da çok mümkün olmadığını söylüyorlar. Nedeni de harcadıkları yüksek efor yüzünden aşırı yemek yemeleri. Zaman zaman kulübün erkek takımıyla da antrenman yapan bayan oyuncular, bu sayede daha sert oynamayı öğrendiklerini söylüyorlar. Takım sporu olduğu için sporcuların diğer insanlarla ilişkilerinin gelişmesini sağlaması ise bu sporun kazandırdığı bir başka avantaj.

Eylem Bilgiç

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
 70'inde işi bıraktı resme başladı
 Doğru karbonhidratlar zayıflatır
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
 40 dakikalık ameliyatla varisten tek iz kalmıyor
 İdeal diyeti bulun
 2004'te tıpta bunlar konuşuldu
 Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri...
 Vücudun sinsi düşmanı
 Çapkın erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazla
 Bebek emziren anneler çoğalıyor
 Sağlığımızın sigortası enzimler
 O bizi yalnız bırakmaz
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Üniversitede güçler yarışı
İstanbul Üniversitesi'nde 7 Ocak'ta yapılacak rektörlük seçimi,...
James Dean'in orta yaşlısı
Gençliğinde aşırı sol saflarda yer alsa da hep şiddete karşıydı.
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın...
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.