kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Doğru karbonhidratlar zayıflatır
Hesabınızı yağa göre yapın

Besinlerle alınan yağlar hemen depolanır. Kilo vermek güçleşir.

Karbonhidratların yağ olarak depolanması için, alınan enerjinin yüzde 30'u harcanır. Oysa yağlar enerji harcanmadan depolanır. Bu nedenle karbonhidratlarla kilo almak güç olur. Formunuzu korumak için kalori kısıtlamasını özellikle yağlar üzerinde uygulayın. Gerçekten doymak için glisemik yükü az olan doğru karbonhidratları ve sebzeleri seçmeniz gerekiyor.


Doğru karbonhidratlar zayıflatır

Kalori hesabını özellikle yağlara göre yapın. Çünkü yağlar, doğrudan depolanabilir. Oysa karbonhidratlardaki yağın depolanması sırasında enerjinin yüzde 30'u harcanır. Bu nedenle karbonhidratla kilo almak güçtür.

Karbonhidratların yağ olarak depolanması için karbonhidrattan alınan enerjinin yüzde 30'u harcanır. Oysa besinlerle alınan yağlar hemen hemen enerji harcanmaksızın doğrudan besinden yağ depolarına aktarılır. Bu nedenle karbonhidratlarla kilo almak daha güç olmaktadır. Diyet uygularken ve diyet sonrasında yemeklerle alınan kalorinin kısıtlanması özellikle yağlar üzerinde olmalıdır. Ayrıca kilo verirken gerçekten doymanız için de glisemik yükü az olan doğru karbonhidrat seçimine özen göstermelisiniz. Bu besinler vitamin, mineral, bitkisel kimyasal ve liflerden zengin olup, hacimli ve doyurucudur. Beslenme fizyolojisi bakımından da çok sağlıklı, koruyucu maddelerle dolu ve değerlidir. Beyaz un ürünleri, patates gibi liften yoksun nişastalı besinler ve şekerli ürünlerden elden geldiğince kaçınmalıdır. Çünkü bunlar vitamin, mineral, bitkisel kimyasal ve lif bakımından değersizdir. Ayrıca bu besinlerden doygunluk olmaksızın aşırı miktarlarda yenilebilmektedir. Lifler sağlığımızı koruyucudur. Karbonhidrat ve yağ metabolizmasında düzenleyici rol oynarlar. Ayrıca aç ya da tok olmamızda da etkileri vardır. Özellikle yulaf, sebze, meyvelerdeki çözünülebilen lifler kolesterolü kontrol altında tutar, doygunluk verir ve yemeklerden sonra kan şekerinin ani yükselmesini önler. Liften zengin besin fazla kalori almaksızın mideyi doldurur. Bütün bunlar ince kalmak için önemli faktörlerdir. Lifler vücut enzimleri tarafından parçalanamaz. Fakat bağırsaktaki yararlı bakteriler liflerden sağlık için gerekli maddeler yapar. Liflerin her birinin metabolizmada değişik etkileri olduğundan, yediğiniz besinlerin çok çeşitli olmasında yarar vardır. Günde en azından 5 porsiyon meyve ve sebze yemeli, ayrıca tam tahıl ürünleri tüketmelidir. Böylece yeterli miktarda lif alınmış olur. Karbonhidratlı besinler vücutta insülin hormonunun salgılanmasına neden olur. İnsülin kandaki glikozun (şeker) hücrelere girmesini sağlar. Ayrıca insülin hücrelerin kapılarını sadece şekere değil, yağ asitlerine ve aminoasitlere (protein yapı taşları) açar. Bu özelliğiyle haklı olarak depolayıcı hormon olarak tanımlanır.

İNSÜLİN SORUNU
Aşırı kilolu kimselerde yıllarca besinlerle alınan fazla yağ ve karbonhidrat sürekli yüksek miktarlarda insülin salgılanmasına neden olmuştur. Kanda devamlı yüksek miktarlarda insülin bulunması sonuçta vücut hücrelerini insüline duyarsız hale getirir. Bu durumda insülin tam etkisini gösteremez ve glikoz vücut hücreleri tarafından yeterince alınamaz. Ayrıca obezlerde genellikle kanda yüksek miktarlarda olan yağ asitleri de hücrelere şekerlerin taşınmasını bloke ederek, metabolizmayı daha da kötüleştirir. Kan şekeri yüksek kalır. Sonuçta tip 2 diyabet oluşur. Şişmanlık diyabetinde normal kiloya inme ve hareket hayati önem taşır. Karbonhidratlı besinlerin kan şekeri ve insülini artırmaları farklıdır. Kilo almamak ve inilen kiloda kalmak için düşük glisemik indeksi olan karbonhidratları yemek gerekir. Bu indeks yemekten sonra kan şekeri düzeyinin yükselmesi için bir ölçüdür. Düşük glisemik indeksli karbonhidratlarla kandaki insülin düzeyinizi düşük tutarak yemekten sonra vücutta yağ depolanmasını önleyebilirsiniz. Düşük glisemik indeksli besinleri yedikten sonra kan şekeri yavaş yavaş yükselir. İnsülin artışı anormal ölçülerde olmaz. Ancak bu besinlerden de bir seferde tüketilen miktarın aşırı ölçülerde olmaması gerekir. Çünkü glisemik indeksin yanı sıra bir öğünde tüketilen toplam karbonhidratın miktarı da önemlidir. Bu nedenle son günlerde diyette çok yeni bir faktör glisemik yük (glycaemic load) dikkate alınmaktadır. Sadece glisemik indeksi değil, her porsiyondaki karbonhidrat miktarının da dikkate alınmasının ne kadar önemli olduğunu havuç örneği ortaya koymaktadır. Uzun zamandan beri havuç "glisemik indeksi yüksek" diye kara listeye alınmıştı. Glisemik indeks bir besin çeşidindeki 50 gram karbonhidratın kan şekerini yükseltme ölçüsüdür. Havucun glisemik indeksi 85 olup, çok yüksektir. Ancak havuçtaki karbonhidrat miktarı yüzde 4.8'dir. Yani havuçtan 50 gram karbonhidrat almak için 1 kilogram havuç yemek gerekir. Normal porsiyon olan 200 gram yendiğinde oldukça az karbonhidrat alınır ve bunun glisemik yükü de çok değildir.

GLİSEMİK İNDEKSE DİKKAT
Karpuz ve kavunun da glisemik indeksleri yüksek (75) olmasına karşın içerdiği karbonhidrat oranı düşük olduğundan glisemik yükü azdır. Oysa konsantre karbonhidrat deposu olan patates - özellikle kızarmış patates- glisemik indeksi havuca yakın olmasına rağmen 6 kez daha fazla karbonhidrat içerir. Demek ki 100 gram kızarmış patates yendiğinde glisemik yük, aynı miktardaki havuca göre çok yüksektir. Yüksek glisemik indeks faktörlü besinler eğer glisemik yükü de fazlaysa (örneğin kuru üzüm, kuru meyve, kızarmış patates, patates cipsi, mısır gevreği, patlamış mısır, beyaz ekmek, pekmez, bal, şeker, çikolata, kek vb.) yendikten sonra kan şekerini çok fazla yükseltir ve kanda yüksek insülin düzeylerine neden olur. İnsülin yağ yakımını önler. Yüksek glisemik indeksli besinlerin başında beyaz un ürünleri, beyaz pirinç, pişmiş patates, şekerli içecekler ve yiyecekler ve üzüm şekeri (glikoz) gelir. Glisemik indeks faktörünü düşürmek için yüksek glisemik indeksli bir besinin (patates, beyaz pirinç) düşük glisemik indeksli bir besinle (sebze ya da mercimek) bir arada yenmesi mantıklı ve yararlı bir yöntemdir. Böylece o öğünde tüketilen besinlerin toplamının glisemik indeksi uygun seviyeye inmiş olur.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
 70'inde işi bıraktı resme başladı
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
 40 dakikalık ameliyatla varisten tek iz kalmıyor
 İdeal diyeti bulun
 2004'te tıpta bunlar konuşuldu
 Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri...
 Vücudun sinsi düşmanı
 Çapkın erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazla
 Bebek emziren anneler çoğalıyor
 Sağlığımızın sigortası enzimler
 O bizi yalnız bırakmaz
 Golü suyun altında atıyorlar
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Üniversitede güçler yarışı
İstanbul Üniversitesi'nde 7 Ocak'ta yapılacak rektörlük seçimi,...
James Dean'in orta yaşlısı
Gençliğinde aşırı sol saflarda yer alsa da hep şiddete karşıydı.
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın...
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.