kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
100 yıl yaşamak tesadüf değil
100 yıl yaşamak tesadüf değil
Yemeğin ana menüsü çiğ sebzeler
Bunu nasıl başardılar?
Nasıl zayıflanır?
Güzel cildin sırları

100 yıl yaşamak ister misiniz?

Batılılar uzun yaşamın formülünü bulmak için milyonlarca dolar harcarken Türkiye'de 1952'de kurulan "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" işin sırrını çözmüştü.

Başkanlığını Ali Rıza Akısan'ın üstlendiği "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" üyelerine göre uzun yaşamanın sırrı "Yaşamak için yemek". Bugün çoğu hayatta olmayan dernek üyeleri sadece çiğ sebze ile besleniyormuş. Son sayısında 100 yıldan fazla yaşayanlara yer veren Time Dergisi'nin önerileri de cemiyetinkiyle benzerlikler taşıyor.


100 yıl yaşamak tesadüf değil

1952 yılında kurulan "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" üyelerine göre uzun yaşamın sırrı çiğ sebze yemekte saklı.

Uzun ömürlü olmak için yiyeceklere dikkat
Hayattan zevk almayı başarabilen, mutluluğu ve sevgiyi yakalayan, ürettikleriyle tatmin olan biri için bu keyifli süreyi uzatmak istemekten başka bir seçim olabilir mi? İşte 1950'li yıllarda sağlıklı ve genç kalarak uzun yıllar yaşamayı amaçlayarak "Yüz Yıl Yaşamak İsteyenler Cemiyeti" adı altında bir araya gelen bir grup da daha o yıllarda bu konuda büyük adımlar atmayı başarmış. 8 Şubat 1952'de Prof. Dr. Ali Rıza Akısan'ın başkanlığında kurulan derneğin hami başkanlığını ise dönemin TBMM Başkanı Refik Koraltan üstlenmiş.

Derneğin bugün artık çoğunluğu hayatta olmayan üyeleri arasında Dr. Kamil Seslioğlu, umumi katip Fehmi Asya, kasadar Sami Hug, propaganda şefi R. İsolabella ve üye diş doktoru Siret Dosdoğru, koruyucu hekimlik şubesi başkanı Dr. Y. Razzon, Yaşlıları Gençleştirme Şubesi Başkanı Dr. Kadri Ocar bulunuyor. Amerikalı Dr.N. W. Walker da derneğin fahri başkanı olarak yer alıyor. Hastalığı süresince Arizona'da bir sağlık enstitüsü bulunan Dr. Walker'ın yanında kalarak doktorların mucize olarak nitelendirdiği halde iyileşen Akısan, bu tarihten itibaren kendini bitkilerle tedaviye adamış. Uzun yıllar Milli Eğitim Müdürlüğü'nde müfettişlik yapan Akısan, emekli olduktan sonra Oxford'a giderek bitkilerle tedavi konusunda eğitim almış. Bugün 66 yaşında olan yeğeni Alp Cengizoğlu'na göre, Akısan doktorların 3 aylık ömrü kaldığını söylemelerinin üzerine kendini tamamen bitkilerle tedaviye adayarak kısa sürede iyileşiyor.

Dayısının saçlarının genç yaşta döküldüğünü, ama buğdayın yeşil yaprağından özel olarak hazırladığı suyu içerek yeniden saçlarının çıkmasını sağladığını söyleyen Cengizoğlu şunları anlatıyor: "Dayım bütün hayatını bitkilerin sırlarını öğrenmeye adamıştı. Müfettişlikten emekli olduktan sonra Oxford'a giderek bitkiler üzerine okudu. Eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye'de de bu konuda klinik açılması ve eğitim verilmesi için Meclis'e başvurdu." Cengizoğlu, dayısının bitkilerle yarattığı mucizelerle ilgili de şu bilgileri verdi: "Bir dönem benim mide rahatsızlıklarım oldu. Buğdayın yeşil yaprağından elde edilen suyu bana içirerek iyileşmemi sağladı. Ayrıca dayımın saçları çok genç yaşta dökülmüştü. Bu buğday yaprağı suyuyla kendi saçlarının çıkmasını da başardı. Çok az yemek yerdi. Hafta sonları bize geldiği zaman sadece birkaç lokma çiğ sebze yerdi, o kadar.'' Cengizoğlu'ndan öğrendiğimize göre Ali Rıza Akısan'ın 100 yıl yaşama isteği ne yazık ki gerçekleşememiş. 60'lı yıllarda bir gezi için Hong Kong'a giden Akısan, bıçaklı bir saldırı sonucu hayatını kaybetmiş.

GENÇ KALMANIN SIRLARI
Prof. Dr. Akısan'ın sağlıklı yaşam ve bitkilerle tedavi konularında pek çok kitabı var. 1958 yılında kendi yayınevinden çıkardığı "Genç-Sıhhatli-Güzel Kalmanın Sırları" adlı kitapta da derneklerinin amacını şöyle anlatıyor: "Hiç kimse bu dünyayı kendi arzusuyla terk etmek istemez. Birkaç anormal veya akli muvazenesi bozuk insan, bazı istisnai ve irade hududunu aşan vakalar hariç herkes elinden geldiği kadar uzun bir müddet yaşamak, hem de sıhhatli ve genç kalarak eli ayağı tutar ve gözleri görür bir halde bu dünya nimetlerinden zevkalmak ister. O halde dava; hasta olmamanın, uzun ömürlü olmanın çarelerini aramak ve bulmaktır."

NELER YENİLMELİ?

Dernek üyelerine göre en tehlikeli gıdalar süt, nişastalı maddeler, et, balık, tavuk, şeker. Sütün yaşlılarda verem ve zatürree mikrobunu beslediğini, nişastalı maddelerin kalp, siroz, şeker ve kanser gibi çeşitli hastalıklar yaptığını, dişleri çürüttüğünü iddia ediyorlar. Prof. Dr. Akısan, 11 Ocak 1958'de derneğin son yıllık toplantısında yaptığı konuşmada şunları söylüyor: "Uzun ömürlü olmak için ilk şart ırsiyettir. Yüzyıl ve daha ziyade yaşamış kadın ve erkekler üzerinde uzun yıllar etüdler yapmış Dr. Besençon da bunu tasdik etmiştir. Sıhhatli ve genç kalmak dolayısıyle de uzun ömürlü olmak istiyenlerin; müküs yapan gıdalar arasına giren (et, balık, tavuk ve süt ve mamullerinden; un, ekmek, pilav, börek, pişmiş patates ve kuru sebzeler gibi nişastalı gıdalardan; şeker ve şekerle yapılanlardan) vazgeçmeleri gerekir.

Figen Yanık

DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
 70'inde işi bıraktı resme başladı
 Doğru karbonhidratlar zayıflatır
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
 40 dakikalık ameliyatla varisten tek iz kalmıyor
 İdeal diyeti bulun
 2004'te tıpta bunlar konuşuldu
 Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri...
 Vücudun sinsi düşmanı
 Çapkın erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazla
 Bebek emziren anneler çoğalıyor
 Sağlığımızın sigortası enzimler
 O bizi yalnız bırakmaz
 Golü suyun altında atıyorlar
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Üniversitede güçler yarışı
İstanbul Üniversitesi'nde 7 Ocak'ta yapılacak rektörlük seçimi,...
James Dean'in orta yaşlısı
Gençliğinde aşırı sol saflarda yer alsa da hep şiddete karşıydı.
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın...
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.