kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sağlığımızın sigortası enzimler
Sağlığımızın sigortası enzimler
Grip ve nezle tedavisinde büyük önem taşıyor

Sağlığımızın sigortası enzimler


Enzimler birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Vücudun direncini artıran enzimler, sadece yaşlılar için değil sporcular için de son derece önemli.

Kimi annelerin çocuklarına besin maddelerini önce kendileri ağızlarında çiğneyerek verdiklerini görmüşünüzdür. Bu işlemin altında tükürükteki sindirim enzimleriyle karıştırılarak verilen besinlerin daha kolay sindirilmesi gerçeği yatar. İçgüdüsel ya da bilerek çok eskiden beri uygulanan bir ev tedavisi de darbe sonucu morarmış göze taze et parçası konmasıdır. Böylece taze etteki enzimlerin etkisi sağlanır. Bazı kabilelerde bugün hala yaşlıların besinlerine çocukların tükürükleri karıştırılır. Hijyenik olmayan bu uygulamanın; yaşlılarda yeterli olmayan sindirim enzimlerinin tamamlanması bakımından yararı kuşkusuzdur.

Mide ağrısı ve hazımsızlık şikayetleri olan 500 hastanın yarısından çoğunda enzim yapımının ya yetersiz ya da tamamen yok olduğu saptanmıştır. Özellikle bu 40 yaş üzerinde görülmektedir. Mideden sonraki en önemli istasyon on iki parmak bağırsağıdır. Besinlere burada pankreas salgısı karışır. Pankreas salgısı 3 temel besin maddesini; proteinleri, karbonhidratları ve yağları parçalar. Safra kesesinden salınan safradaki özel enzimlerle de yağ asitleri suda eriyen biçime sokulur. Pankreas denince akla hemen insulin hormonu gelir. Eğer insulin eksikse bireyde diyabet (şeker hastalığı) oluşur.

Şu var ki; insulin yapımı pankreasın ana görevi olan enzimlerin yapımı yanında ufak kalır. Hazımsızlık şikayetlerinde daima yenilen yemeğin dokunduğu ya da karaciğer ve safra kesesinin iyi çalışmadığı sanılır. Oysa bu tür olguların yarısından çoğunda enzim yetersizliğine bağlı olarak besinler sindirilememektedir. Demek ki enzim yetersizliği de yaşlılık diyabetine benzer ve onun gibi tedavi edilmelidir. Çünkü yanlış besin ve çok yeme, stres, enfeksiyonlar (özellikle virüs enfeksiyonları) pankreası iflasın eşiğine getirir. Bu bakımdan sağlıklı ve ölçülü yemenin yanı sıra; fazla şikayete yol açmasa da her enfeksiyonun tam iyileşmesi için özen göstermelidir. Çin'de "Her hastalık bağırsakta başlar" deyimi vardır. Ancak sindirim işlevi iyi olan bir kimse sağlıklı kalır. Sporcuların yaralanmalarında enzim uygulanır. Böylece çabuk iyileşmeleri sağlanır. Birçok sporcu yarışmalardan önce koruyucu olarak enzim alır. Örneğin halter sporu yapanlar her antrenmandan önce 30 enzim tableti alır. Japonya'da enzimler aspirin gibi kullanılmaktadır. Darbe sonucu ciltte oluşan morluk 8 günde kaybolmazsa enzim yetersizliği var demektir. Şu var ki; enzim yetersizliği sadece belirli bir alanla sınırlı kalmaz. Eğer sindirim bozukluğu varsa, kan pıhtılaşması da tehlike yaratabilir. Eğer yara iyileşmesi ve kan pıhtılaşması işlemleri iyi değilse, muhtemelen vücudun kanser hücrelerini yok etme yeteneği de artık yoktur.

Bu bakımdan enzim yetersizliğini hafife almamalıdır. Enzimler sadece yaşlılar için değil, yaralanma olasılığı olan ya da yaralanmış olan gençler için de gereklidir. Enzimler burkulma ve ezilme gibi durumların yanı sıra, diş ağrısı ve müzmin ağrılarda da çoğu zaman çok çabuk ve kesin yarar sağlar. İltihap sonucunda oluşan ve sinir uçlarını tahriş ederek ağrıya yol açan maddeleri enzimler yok eder ve sinir uçlarını temizler. Yaralara uygulanan enzim pomatları iltihaplanmayı önler, doğal yolla yarayı temizler ve iyileşmeyi çabuklaştırır. Kortizonun aksine enzimlerin hiçbir yan etkisi yoktur. Eğer hasta bir vücut yeterli enzimlere sahip değilse enzim eksikliği giderilmeden yapılan tüm tedavi denemeleri çoğu zaman başarısız kalır. Yağların sindirilerek kana alınması da enzimatik bir olaydır. Yağları parçalayan Lipaz enzimi tedavisiyle kan yağları düzeyi belirgin olarak düşer.

Enzimler kötü kolesterolün yıkımına ve iltihaplanmış damar duvarlarının iyileşmesine yardımcı olur. Enzimler birçok iyileşme işlevini çabuklaştırmakla kalmaz, uygulanan diğer tedavilerinde etkisini artırır. Her 8 yetişkinden biri Ven (toplardamar) hastalığından rahatsızdır. Protein parçalayıcı enzimler sadece damar içinde pıhtı oluşmasını önlemekle kalmaz, kanın akıcı özelliğini iyileştirir ve damar içindeki pıhtıları çözer. Özellikle papain ve bromelin enzimleri bu bakımdan çok etkindir.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Doğanın mucize bitkileri hayatınızı kurtaracak
 70'inde işi bıraktı resme başladı
 Doğru karbonhidratlar zayıflatır
 Yoksul ülkelerde yayılıyor
 40 dakikalık ameliyatla varisten tek iz kalmıyor
 İdeal diyeti bulun
 2004'te tıpta bunlar konuşuldu
 Süt ve süt ürünlerini çok tüketen kadınlar göğüs kanseri...
 Vücudun sinsi düşmanı
 Çapkın erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazla
 Bebek emziren anneler çoğalıyor
 O bizi yalnız bırakmaz
 Golü suyun altında atıyorlar
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Üniversitede güçler yarışı
İstanbul Üniversitesi'nde 7 Ocak'ta yapılacak rektörlük seçimi,...
James Dean'in orta yaşlısı
Gençliğinde aşırı sol saflarda yer alsa da hep şiddete karşıydı.
Gizemli ve hoş bir lezzettir tatlı
Sevinçli ve mutlu olayları tatlı paylaşarak kutlayan bir toplumuz. Yeni yılın...
Sofraların lüks lezzetleri
Kimi az bulunduğu için, kimi de yapımı zor ve beceri istediği için lüks...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.