kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Bir bakışta Nurcu kuruluşlar
Sizde hicret sünnet bizde cihat farz!...
CHP-MSP koalisyonu: Tam bir şok
Bir bakışta Nurcu kuruluşlar
Yarın

Bir bakışta Nurcu kuruluşlar

Cemaat pek çok gruba bölünmüş durumda. Ancak Nurcular bunu 'bölünme' olarak değil, 'hizmette işbölümü' olarak tanımlıyor. 'Hizmet'ten kasıt Bediüzzaman'ın risalelerini okumak, tartışmak, öğretmek, basmak, yaymak, sempozyumlar düzenlemek. Özetle 'dini referanslı bir eğitim ve kültür' çabası. Örgütlenmeleri 'gevşek' ama kişisel ilişkileri çok güçlü. İşte Fethullah Gülen cemaati hariç, 'klasik' Nurcu grupların vakıf ve yayınevleri:

* YENİ ASYA: Kanaat önderi Mehmet Kutlular. Nurcular'ın ana kolu olarak başlamalarına karşın sürekli bölünmelerle çok kan kaybettiler. Grup Yeni Asya Vakfı aracılığıyla faaliyetlerini yürütüyor. Yeni Asya Yayınları, Risale-i Nur külliyatını ve diğer kitapları piyasaya sürüyor. Yeni Asya gazetesinin yanı sıra 'Köprü', 'Bizim Aile' ve 'Can Kardeş' isimli dergiler bulunuyor.

* NESİL: Yeni Asyacılar'dan kopup 'Yeni Nesil' gazetesiyle devam eden gruba kısaca 'Nesil' deniyor. Kanaat önderi Mehmet (Fırıncı) Güleç. 'İstanbul İlim ve Kültür Vakfı' ve 'Nesil Yayınevi'nin yanı sıra Nur cemaatinin en önemli radyo kanalı 'Moral FM' de grubun bünyesinde. Nesil grubunun en önemli faaliyeti Uluslararası Bediüzzaman Sempozyumları. Bu sempozyumlar nedeniyle diğer Nurcu gruplar da Nesil'e destek veriyor. Bu nedenle diğer gruplarla derin bir ayrılığı yok.

* SUNGUR AĞABEY GRUBU: Adından da anlaşılacağı gibi grubun kanaat önderi Said Nursi'nin talebelerinden Mustafa Sungur. 'Sözler Yayınevi' bu gruba bağlı. 'Nur Dergisi' ve Türkçe, İngilizce, Arapça yayınlanan Nur The Light dergisini çıkarıyorlar.

* KIRKINCI HOCA GRUBU: Erzurumlu Mehmed Kırkıncı Hoca etrafından toplanan grup Erzurum Eğitim ve Kültür Vakfı ile Suffa Vakfı bünyesinde çalışmalarını yürütüyor. (12 Eylül 1980 darbesini destekledikleri için bu gruba 'Konseyciler' de deniyor.)

* YAZICILAR: Risale-i Nur'ların eski yazıyla ve elle yazarak çoğaltılmasını savundukları için bu adla anılıyor. İlk kanaat önderleri Hüsrev Altınbaşak'tı. 'Hayrat Vakfı' etrafında bir araya gelen grubun bir özelliği içine kapanık olması.

* ABDULLAH YEĞİN GRUBU: 'Hizmet Vakfı' ve 'Envar Neştiyat' etrafında toplanan grubun üyeleri Mustafa Sungur grubuyla da yakın.

* SAİD ÖZDEMİR GRUBU: 'İhlas Nur Neşriyat' bünyesinde bir araya geliyorlar. Sungur ve Yeğin gruplarıyla yakın olarak nitelendiriliyor.

* HEKİMOĞLU İSMAİL: Aslında başlı başına bir grup olarak görülmüyor. Timaş Yayınevi'nin kurucusu 'Minyeli Abdullah'ın yazarı Hekimoğlu İsmail'in etrafında toplanan bir grup. Daha önce de 'Türdav Yayınevi'ni kuran Hekimoğlu İsmail 'Sur Dergisi'ni de çıkardı. Şu sıralar hasta.

* MEHMET KURDOĞLU: Nur cemaati içinde en içe kapanık grup. Ankara'da yaşıyorlar. Özellikleri "dershaneden eve, evden dershaneye" türü, dışa kapalı bir yaşam sürmeleri. Grupların en önemli ortak noktalarından biri kendi deyimleriyle 'dershaneler'. Birkaç Nurcu bir araya gelerek bir ev kuruyorlar. Eve birkaç öğrenci yerleştiriliyor. Bu öğrenciler bir yandan 'normal' okullarına (lise, üniversite) devam ederken, diğer yandan kaldıkları evde de Risalei Nur tahsili görüyorlar. Her grubun birçok dershanesi var. Dershanelerin çoğu kentlerde ama köylere kadar da yayılmış durumda. Buralardan her yıl 50 bin civarında Nur talebesinin mezun olduğu söyleniyor.

Emre AKÖZ- Nevzat ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Anlaşamasaydık bedeli ağır olurdu
 Belediye Kanunu onaylandı
 Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
 Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
 Türk kahvehanesi tarandı: 2 yaralı
 420 bin öğretmene derece farkı ocakta
 Atatürk'le paylaştığı olaylara şimdi tarih diyoruz
 Aydın ve Şırnak'ta PKK operasyonu
 TÜBİTAK'tan bebeği için 525 milyar lira istiyor
 Bomba diye bebeği patlatacaklardı
 Askeri hastanede sivil kontenjan
 Marmarisli yardım bekliyor
ERDAL ŞAFAK
Ortadoğu'ya dönüş...
Anlaşılan 2005'te dış...
ALİ KIRCA
Özal'a âşık olan Amerikalı obez kadın!
Kalp ameliyatı...
ÖMER LÜTFİ METE
Emekli milliyetler barı
Birçok yorumcumuza göre daha AB...
UMUR TALU
Yavaş gerçek!
"Haber" yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Direnişçiler ABD'yi içeriden vurdu
Amerikan ABC televizyonu, Musul'daki ABD üssüne yapılan saldırının,...
Bankayı 2 müdüre soydurdu
Kuzey İrlanda'da bir banka soygunu... Çalınan miktar ilk...
Fener bayramı: 2-6
Fener bayramı: 2-6
Uşak'ta Alex, Nobre, Tuncay gibi yıldızlarını sahaya süren F.Bahçe,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu