kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
12 Mart 1971 darbesi solcuları işkenceden geçirirken, sağcıları da tokatladı: Avukat Bekir Berk (gözlüklü), Balıkesirde Nur ayinine katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.
Sizde hicret sünnet bizde cihat farz!...
CHP-MSP koalisyonu: Tam bir şok
Bir bakışta Nurcu kuruluşlar
Yarın

Sizde hicret sünnet bizde cihat farz!...

12 Mart 1971'deki darbeden önce gerilim yine artmıştı. Farklı gruplar Nurcular'ı kendi safına çekmek istiyordu... Siyasi olaylar Nur cemaatinin önemli bir özelliğini ortaya çıkardı: Şiddetten uzak durmak, silaha sarılmamak.

Necmettin Erbakan siyasete atılana dek Nur cemaatinin ağabeyleri nispeten rahattı. Demokrat Parti'nin devamı saydıkları Adalet Partisi'ne oy veriyorlardı. Siyasette dinin kullanılmasına karşıydılar. Çünkü siyasallaşma Müslümanlar arasında bölünmeye yol açıyordu. İster istemez senben kavgası başlıyordu. Ağabeyler ise Demirel'e oy verip ondan çeşitli taleplerde bulunmak, bu arada da ders yapmaya, Risale- Nur'u yaymaya devam etmek istiyordu.

MHP İLE KAPIŞMA
Ama işte önce Erbakan'ın ortaya çıkışı... Ardından Alpaslan Türkeş'in, 'Türk' kadar 'Müslüman' kavramına da ağırlık vermeye başlaması, Nurcular'ın ezberini bozmuştu. Kendilerini birden siyaset fırtınasının ortasında bulmuşlardı. Nurcular Zübeyir Gündüzalp'in kararıyla önce MHP'ye yüklendiler. 1969 seçimleri yaklaşırken Türkeş'in Nur karşıtlığını ileri süren bir broşür basıldı: 'Tarihi Vesikaların Işığı Altında İslami Hareket ve Türkeş'. Avukat Bekir Berk'in araştırıp, Mustafa Polat'ın kaleme aldığı ve Türkiye'nin dört bir yanında dağıtılan bu broşür, Nurcular'ın ilk siyasi kitabı sayılır.

'BATIL ZAİL OLDU...'
Artık kılıçlar çekilmişti. Bunun üzerine ülkücüler matbaayı basıp kalan broşürlere el koydu. Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Şevket Eygi, Erbakan-karşıtı tavırlarından dolayı Nurcular'ı topa tutuyordu. Hatta Eygi işi ideolojik-siyasal kapışmanın ötesine taşımıştı. Nurcu 'İttihad' gazetesinin keskin kalemi Şule Yüksel'i 'Bugün' gazetesine transfer etmişti. Yüksel aynı zamanda haftalık 'Seher Vakti' dergisinde de yazacaktı. Ara notu: Bütün bunlar olurken İzmir'den bir itiraz12 Martın komutanları: Genelkurmay Bşk. Org. Memduh Tağmaç, KKK Org. Faruk Gürler, HKK Org. Muhsin Batur, DKK Oramiral Celal Eyiceoğlu. Solda: İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Faik Türün. yükseldi. Günümüzün diliyle, "Yanlış yapıyorsunuz, Nurculuk hiçbir siyasi görüşe angaje olmamalıdır" diyen bu ses... Kasete de alınıp dağıtılan vaazlarıyla, Ege gibi 'dindarlık reytingi düşük' bir bölgede etkili olmaya başlayan Fethullah Gülen'e aitti. Ancak biz bu sese şimdilik kulak vermeyeceğiz. Çünkü zaten yazı dizimizin üçüncü öbeğinde Gülen'in öyküsünü bu günlere de dönerek anlatmaya çalışacağız. Yani çok gerekli olmadıkça Gülen'den söz etmeyeceğiz. Artık bölünmeler dönemi başlamıştı. 1969 seçimlerinde Erbakan, Konya'dan bağımsız milletvekili seçildi. Zübeyir Gündüzalp ise Erbakan ile parti kurmayı arzulayan Ahmet Tevfik Paksu ve Hüsamettin Akmumcu gibi Nurcu siyasetçilere yeşil ışık yakmıyordu. Israrlara 'Hele bir kurun da görelim bakalım' diyordu. O böyle diyordu ama Abdullah Yeğin, Bayram Yüksel gibi ağabeyler de Erbakan'a yönelmişti. Neticede Erbakan ve arkadaşları 26 Ocak 1970'te 'Hak geldi batıl zail oldu' sloganıyla Milli Nizam Partisi'ni kurdular. Parti için Nakşibendi Şeyhi Mehmed Zahit Kotku da onay vermişti. Bu arada 1969 seçimini kazanan AP kaynıyordu. Demirel 'Müslümanlar'ı ve milliyetçileri' tasfiye etmekle suçlanıyordu. 41 milletvekili ayrılarak Demokratik Parti'yi kurdu. AP milletvekili olan Akmumcu ile Hüseyin Abbas da AP'den istifa edip Erbakan'a katılmıştı. MNP üç sandalye ile temsil edildiği parlamentoda aktif muhalefet yapıyor, tabanda da harıl harıl çalışıyordu. MHP de yarıştaydı. Nurcu gençleriHemen tüm İslami grupların saygı duyduğu şair Necip Fazıl Kısakürekyanlarına çekme operasyonunun bir parçası onların gururlarıyla oynamaktı: "Siz düşmanı görünce, 'Hicret sünnettir' deyip kaçıyorsunuz;
Biz ise 'Cihat farzdır' deyip ileri atılıyoruz." Bu şartlar altında Nurcu ağabeylerin bir şeyler yapması gerekiyordu. En iyi bildikleri işe yöneldiler: Yayıncılık... Günlük bir gazete çıkaracaklardı. Bekir Berk'in isim babalığını yaptığı, Mehmet Kutlular'ın yönettiği, 'İttihad' gazetesinin ağır toplarının kalem oynattığı Yeni Asya gazetesi 21 Şubat 1970'te yayın hayatına atıldı. Kitaplar, broşürler basacak olan Yeni Asya Yayınları'nın başına ise Mustafa Polat geçmişti. Bütün bunlar olurken ülkede sağ-sol gerginliği başlamıştı. Derken 12 Mart 1971'de ordu muhtıra verdi. Demirel şapkasını alıp gitti.

ASKERİN MANTIĞI
İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Faik Türün, o dönemde nasıl davrandıklarını daha sonra şöyle anlatmıştı: "Balıkları tek tek yakalamak yerine, akvaryumu boşalttık." Askerler sadece devrim yaparak 'sömürüyü yasaklamak' isteyen solculara değil... Biz vatanımıza, milletimize, devletimize bağlıyız" diyen sağcılara da pata küte girişmişti. Mehmet Şevket Eygi'nin 'Bugün' ve 'Sabah' gazeteleri kapatıldı... Şule Yüksel, Necip Fazıl, Mustafa Birlik, Bekir Berk mahkemeye çıkarıldı. MNP kapatıldı. Erbakan 'hastayım' deyip İsviçre'ye gitti. Nurcular bu dönemde karakollarda filan epey sopa yediler. 1971 aynı zamanda Zübeyir 'ağabey'in vefat ettiği yıl oldu. Artık herkes için yeni bir dönem başlıyordu. (Devamı aşağıda...)

Emre AKÖZ- Nevzat ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Anlaşamasaydık bedeli ağır olurdu
 Belediye Kanunu onaylandı
 Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
 Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
 Türk kahvehanesi tarandı: 2 yaralı
 420 bin öğretmene derece farkı ocakta
 Atatürk'le paylaştığı olaylara şimdi tarih diyoruz
 Aydın ve Şırnak'ta PKK operasyonu
 TÜBİTAK'tan bebeği için 525 milyar lira istiyor
 Bomba diye bebeği patlatacaklardı
 Askeri hastanede sivil kontenjan
 Marmarisli yardım bekliyor
ERDAL ŞAFAK
Ortadoğu'ya dönüş...
Anlaşılan 2005'te dış...
ALİ KIRCA
Özal'a âşık olan Amerikalı obez kadın!
Kalp ameliyatı...
ÖMER LÜTFİ METE
Emekli milliyetler barı
Birçok yorumcumuza göre daha AB...
UMUR TALU
Yavaş gerçek!
"Haber" yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Direnişçiler ABD'yi içeriden vurdu
Amerikan ABC televizyonu, Musul'daki ABD üssüne yapılan saldırının,...
Bankayı 2 müdüre soydurdu
Kuzey İrlanda'da bir banka soygunu... Çalınan miktar ilk...
Fener bayramı: 2-6
Fener bayramı: 2-6
Uşak'ta Alex, Nobre, Tuncay gibi yıldızlarını sahaya süren F.Bahçe,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu