kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
BİRİNCİ MİLLİYETÇİ CEPHE...  1975te Birinci Milliyetçi Cepheyi kuran politikacılar: Turhan Feyzioğlu, Süleyman Demirel, Alpaslan Türkeş ve Necmettin Erbakan.
Sizde hicret sünnet bizde cihat farz!...
CHP-MSP koalisyonu: Tam bir şok
Bir bakışta Nurcu kuruluşlar
Yarın

CHP-MSP koalisyonu: Tam bir şok

Bülent Ecevit'in Cumhuriyet Halk Partisi ile Necmettin Erbakan'ın Milli Selamet Partisi koalisyon kurunca İslami gruplar sırtlarından hançerlenmiş gibi hissetti.

Şimdi ne yapmak gerekiyordu? Ağabeyler yine bir araya geldi. Öyle mi böyle mi derken Mehmet Kutlular öne çıkmaya başlamıştı. Gazete, yayınevi ve sosyal konularla o ilgilenecek, Mehmet Fırıncı ise gruplar arasında koordinasyonu sağlayacaktı. Ordu kışlasına çekiliyordu. Askerden güvence alan Erbakan yurda döndü ve 11 Ekim 1972'de Milli Selamet Partisi'ni kurdu. 1973 seçimleri yaklaşırken Nurcular da yayıncılık ve dershane açma faaliyetlerini artırdılar. 1973 hem Nurcular, hem de diğer İslami gruplar için travmatik bir yıl oldu. Şok ardına şok! Önce Bülent Ecevit'in liderliğindeki CHP seçimlerden birinci parti çıktı. Ardından 'dinsize, imansıza, solcuya' karşı mücadele etmek için kurulan MSP ile CHP koalisyon yapmaz mı! Olacak şey değildi, ama olmuştu işte! Cemaatler ve tarikatlar muhalefete çekilirken Yeni Asya gazetesinin yıldızı da yükseliyordu. Af yasasıyla, 12 Mart'ın içeriye attığı solcular salıverilince cinler tepelere çıkmıştı. Bir yandan MSP'ye bindiren, diğer yandan "Biz söylemiştik; Demirel ehveni şerdir" diyen Yeni Asya grubu güçleniyordu. Ama bazı ağabeyler gazetenin AP'ci tavrını beğenmiyordu. Hatta gazeteyi okumayan ve okutmayanlar dahi vardı. Hekimoğlu İsmail protesto amacıyla gazeteden ayrılmıştı. Cemaatte yine huzursuzluk baş göstermişti. Ancak tavizsiz bir mizaca sahip olan Mehmet Kutlular ve onun liderliğindeki Yeni Asya grubu, broşürler ve haberlerle bir MSP'ye, bir CHP'ye vurmayı sürdürüyordu. Olmadı 'Eco ile Neco' deyip ikisine birden çakıyordu. Her şeye rağmen Yeni Asyacılar ayaktaydı. Gazetenin Demirelci çizgisi eleştiriliyordu ama kitap yayıncılığına da şapka çıkarılıyordu. İslami kesimin kitap açlığını, döneme göre güzel baskıları ve yaygın dağıtım ağıyla Yeni Asya gideriyordu.
Tabii bu işte sadece inanç değil, para da vardı. Yavaş yavaş diğer İslami gruplar da kitap işine girdiler. Ve süreç sonunda Yeni Asya bu alandaki hakimiyetini yitirdi. O arada 'Zafer' tartışması patlamıştı. Küçük bir grup Sakarya'da Zafer adlı dini ağırlıklı bir dergi çıkarmaya başlamıştı. Üstelik hiç de fena satmıyordu. Halbuki Yeni Asya'- nın, günümüzde de yayınlanan Köprü adlı bir dergisi zaten vardı. Ağabeyler Sakarya'ya haber uçurdu: 'Dergiyi kapatın.' Sakarya grubu 'hayatta olmaz' deyip Yeni Asyacılar'dan ayrıldı.

SOPA ÜSTÜNE SOPA
Bu arada 1977 seçimleri yapılmış... Ecevit iktidarı kıl payı kaçırmış... Demirelli, Erbakanlı, Türkeşli Milliyetçi Cephe dönemi başlamıştı... Sokak ise felaket haldeydi: Solcularla ülkücüler vuruşuyor, MSP yanlısı Akıncılar da büyük kavgaya ucundan kenarından bulaşıyordu. Anadolu'da Alevi-Sünni kavgası körükleniyordu. Sıkıyönetim bir işe yaramıyordu. Polis dahi sağ-sol diye bölünmüştü. Kaçakçılar ellerini ovuşturuyor; tarafa da silah sağlıyordu. Paranın dini imanı olmazdı. İşte bu ortamda Nur cemaatinin çok önemli bir özelliği ortaya çıktı: Şiddetten uzak durmak. O kanlı dönemi Mehmet Fırıncı şöyle anlatıyor: "Üniversiteli Nurcular'ı bir gün solcular dövüyor... Ertesi gün ülkücüler dövüyor... O bitiyor Akıncılar vuruyor... Tabii bize geldiler. 'Ne yapacağız? Her gün dayak yiyoruz. En azından kendimizi korumak için silahlanalım' dediler. Kesinlikle izin vermedik. Gerekirse okulu bırakın, olaylar bittiğinde tekrar dönersiniz ama sakın elinize silah almayın, dedik. Çok zor oldu engellemek ama başardık." Elbette cemaatten ayrılıp, başka bir siyasi çizgi seçip vuruşmaya gidenler olmuştu... Ya da tersine terör olaylarına karışan ama sonra pişman olup Nurculuğa katılanlar da olmuştu... Ama 'klasik' Nurcular bir cemaat olarak hep şiddetten uzak durdu. Ancak ülke freni boşalmış kamyon gibi 12 Eylül 1980 darbesine gidiyordu.

Emre AKÖZ- Nevzat ATAL

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Anlaşamasaydık bedeli ağır olurdu
 Belediye Kanunu onaylandı
 Genelkurmay'a 'toplu mezar' için soru listesi
 Kurtlar 40 yıl sonra neden dağdan indi?
 Türk kahvehanesi tarandı: 2 yaralı
 420 bin öğretmene derece farkı ocakta
 Atatürk'le paylaştığı olaylara şimdi tarih diyoruz
 Aydın ve Şırnak'ta PKK operasyonu
 TÜBİTAK'tan bebeği için 525 milyar lira istiyor
 Bomba diye bebeği patlatacaklardı
 Askeri hastanede sivil kontenjan
 Marmarisli yardım bekliyor
ERDAL ŞAFAK
Ortadoğu'ya dönüş...
Anlaşılan 2005'te dış...
ALİ KIRCA
Özal'a âşık olan Amerikalı obez kadın!
Kalp ameliyatı...
ÖMER LÜTFİ METE
Emekli milliyetler barı
Birçok yorumcumuza göre daha AB...
UMUR TALU
Yavaş gerçek!
"Haber" yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Direnişçiler ABD'yi içeriden vurdu
Amerikan ABC televizyonu, Musul'daki ABD üssüne yapılan saldırının,...
Bankayı 2 müdüre soydurdu
Kuzey İrlanda'da bir banka soygunu... Çalınan miktar ilk...
Fener bayramı: 2-6
Fener bayramı: 2-6
Uşak'ta Alex, Nobre, Tuncay gibi yıldızlarını sahaya süren F.Bahçe,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu