Sağlam kemikler için sert peynir tüketin
Kalsiyumun en önemli kaynakları süt ve ürünleri. Peynirin sertliği kalsiyum oranını da belirler. Tükettiğiniz peynire özen gösterin.
Vücudumuzun ihtiyacı olan mineralleri ilaç gibi almak kimilerine daha kolay gelebilir. İlaç içmek unutulabilir ancak yemek yemeden yaşanamayacağı için mineralleri de besinlerle almak en doğru ve faydalı yoldur. Sağlığımızı korumak için birçok noktada görev yapan minerallere kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Bakır: Hücrenin en önemli organellerinden mitokondride enerji oluşumu için gereklidir. Bakır yetersizliğinde kalp damarlarında hasar, bağışıklık sisteminde azalma gözlenir. Bakırın fazla alınması da zararlıdır. Fazlası enzimatik reaksiyonların bozulmasına yani 'Wilson's hastalığı'na neden olur.
Magnezyum: Kemik ve diş yapısında, kalsiyum ve fosfor ile birlikte değişmeyen mineral olarak bulunur. Yetersizliğinde huzursuzluk, mental bozukluk, sinir ve kas çalışmasında sorunlar yaşanır. En iyi kaynakları, badem, ceviz, fındık, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.
Kalsiyum: Kemiklerimizin yapısını oluşturan en önemli mineraldir. En önemli kaynakları süt, yoğurt, peynir çeşitleri, kuru meyveler ve kuru yemişlerdir. Peynirlerin sertlik dereceleri arttıkça kalsiyum içerikleri de artar. Bu nedenle yediğiniz peynirin sertlik derecesi önem taşır. En güzel örnek ise eski kaşar peyniridir.
Fosfor: Kemik ve diş yapımında görevli olup, hücre zarının yapısında, yüksek enerji oluşumunda da rol oynar. Yetersizliği iştah kaybına yol açar.
Selahattin Dönmez
|