kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sigara yasaklansın
Sigara yasaklansın

Türkiye'de 17 milyon sigara bağımlısı var. Sigarayı akupunkturla bıraktıran Dr. Murat Topoğlu "Bağımlılık yasakla önlenebilir" diyor.

Her yıl yaklaşık 3 bin kişi trafik kazalarında yaşamını kaybederken, bunun 37 kat fazlasının sigaraya bağlı hastalıklara kurban gittiğinin farkında mısınız? Türkiye'de 17 milyon kişi sigara bağımlısı. Bunların bir kısmı ciddi sağlık problemleri yaşarken, bir kısmı da duyduklarının kendi başına gelmeyeceğini düşünüyor. Kendisi de 15 yıl boyunca günde 3 paket sigara içen Dr. Murat Topoğlu ise her alanda yüksek sesle sigaranın zararlarını anlatarak, insanları bilinçlendirme amacında. 20 yıldır yaklaşık 4 bin 200 kişiye akupunktur yöntemiyle sigarayı bıraktıran Topoğlu, Türkiye'de de Amerika'da olduğu gibi yasal düzenlemelere uyulması gerektiğini dile getiriyor: "Türkiye'de 'Sigara içmek yasaktır' tabelasının önünde sigara içmek çok da alışılagelmemiş bir durum değil. Amerika'da ise bunun bir para cezası vardır. Ayrıca hemen hemen tüm kamusal alanlarda sigara içmek yasak. Çünkü sigara içmeyen bir insan, sigara içilen bir ortamda bulunursa, ortamdaki sigaranın yarısını içmiş olur. Bağımlılığı önlemek için yasakların uygulanması gerekiyor." İÇİNDE FARE ZEHRİ BİLE VAR Dr. Murat Topoğlu'nun dikkat çektiği konuların başında "light" olarak tanımlanan hafif sigaralar geliyor. Topoğlu'na göre light sigaralar da, normal sigaraların yüzde 90'ı kadar insana zarar veriyor. Bu nedenle yurtdışında da artık light sigaralar yasaklanıyor. Tüm dünyada sigaraya karşı bu gibi önlemler alınırken, Türkiye'de ise bağımlılık yaşı ilkokul çağlarına kadar inmiş durumda. Bu nedenle Topoğlu, sigaranın zararlarının insanları rahatsız edecek düzeyde anlatılması gerektiğini düşünüyor. Örneğin sigarada bulunan nikotinin içinde aseton, bütan gazı, tiner, fare zehri, amonyak, siyanür, naftalin gibi 4 bine yakın madde bulunduğunu biliyor muydunuz? Bunların iki yüze yakını da kanser yapıyor. En sık rastlananı ise akciğer kanseri. Uzmanlara göre sigara içenlerin en büyük avuntusu da, sigara içmeyenlerin akciğer kanseri olması. Halbuki akciğer kanserinden ölenlerin yüzde 80'inin sigara içtiğini unutmamak gerek. Sigara bağımlılığı konusunda en fazla sonuç veren tedavi yöntemi ise akupunktur. Çünkü yan etkisi bulunmuyor ve çabuk sonuç alınıyor. Öyle ki bir hafta içinde sigaradan kurtulmak mümkün. Bu süreci Topoğlu şöyle açıklıyor: "Nikotin dudaktan beyne ulaştığında endorfin adı verilen ve sakinleştiren bir madde salgılanıyor. Normalde her insanda endorfin salgılanır. Ama sigara ile salgılanma seviyesi artar. İçmediğiniz zaman normalden aşağı düşer. Akupunktur noktalarını uyararak endorfini artırıyoruz." Böylece tiryakiler sigara içme isteği duymuyor. Öfke ve sinir gibi duygular yaşanmıyor. 50'yi aşkın hastalığa davet çıkaran sigara, sadece psikolojik bir alışkanlık değil. Organik bağımlılık yapıyor. Dr. Topoğlu sigaranın esrardan daha fazla bağımlılık yaptığını söylüyor. Çünkü esrarın sadece psikolojik bağımlılık yaratan bir etkisi var.
NİKOTİN bantlarına ve sakızlarına göre çok daha olumlu sonuç veren akupunktur yöntemiyle, sigarayı bırakan kişi kilo da almıyor

Ece Koçal

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Hollywood nostaljisi yaşayın
 Eteğinde suçlu çocukları topladı
 Kolları dergi için sıvadı
 Bir ihtimal daha var!...
 Coca Cola da Beymen giydi
 Kutoğlu'nun AÇEV'e destek şalı
 Taksit taksit koleksiyon dönemi
 Kişiye özel amigo ekibi evleri stadyuma çeviriyor
 Dışarı Çıkmadan Önce
 Cibalikapı Balıkçısı şimdi de Moda'da
 Sağlam kemikler için sert peynir tüketin
 Sağlıklı besleniyor
 Gizli erkek kuralları
 Kısa kısa kısa...
 Sinemadaki büyü bitmez
 Müslüm Baba'ya benzemek şeref
 Okyanusa ada kondurdular
 Sami Hayek ablasıyla yarışıyor
 At arabalı müze gezisi
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Anneler beyin yıkayabilir mi?
Yıkayanlar var. İşin...
FİLİZ AKIN
Alternatif tıp ve New Age arayışları
Her yeri orkide...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Merkür kıpraşma
Ne atom bombası, ne Londra Konferansı,...
Zarif köpüklü, ferahlatıcı ve lezzetli
Şampanyayı bizler genellikle yılbaşında hatırlarız. Şampanya yöntemiyle...
Şarabı 6 ay koruyabilir
Bulgaristan'ın Danube bölgesinin meşhur üzümlerinden yapılan Merlot ve Cabarnet...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.