kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Ramazan pidesi

Masanın başına yazıyı yazmak için oturduğumda Ramazan'ın ilk günüydü... Perşembeyi cumaya bağlayan gece sahura kalkılmıştı... İlk günün gazetelerine baktım... Hazırlıkların duyuruları vardı... Eski Ramazanlar... Dini sohbetler... Ramazan sofraları... Bunlara göz attım... Mahyacılık, oruca niyet etmenin kuralları, kaza... Bizim gazetenin manşeti ise belli ki Ramazan'ın ilk günü olmasından da hareketle "merkezi ezan" konusunu işliyordu... Tüm camilerden tek bir ezanın okunması Tosya'da hayata geçmiş... İstanbul'da ise frekans sıkıntısı nedeniyle bazı ilçeler dışında uygulama güçlüğü varmış...

***


Yemek sayfalarına ise daha bir dikkatli baktım... Kiminde sağlıklı yaşamın bir uzantısı olarak yemek önerileri vardı, kiminde ise eski Osmanlı Mutfağı'nın ağır favorileri... Örneğin, gerçekten okkalı bir lezzetin adı olan hünkarbeğendi... Ramazan bir aylığına da olsa, yaşamın çerçevesinin değişmesi demek... İftar vaktini bilmek kentlerde yaşamsal hale geliyor... Hem orucu bozmak için hem de orucu bozmak isteyenlerin sıkıştırdığı trafiğin kurbanı olmamak için. İlk gün iftarın 18.33'te yapılacağı, bu yeni yaşam çerçevesinin en önemli pratik bilgisi...

***


Ramazan'ın artık eski eğlenceleri yok, onun yerini televizyonlar aldı... O zaman geriye, en simgesel iki yiyeceği kalıyor, bunlardan ilki pide, diğeri güllaç... Hatta öyle ki, çoğu insan için pide, Ramazan'ın simgesi gibi... "On bir ayın sultanı" geçip gittikten sonra pide yapmaya devam eden yerler olsa da, onlara pek rağbet olmuyor... Sanki "Pide Ramazan'da yenir" gibi bir cümle bilinçaltımıza silinmez kalem ile yazılmış...

***


Pide... Ramazan pidesi... Elekten geçirerek unu iyice incelteceksin... İnce elekten geçirilmiş bu has unu, bira mayasıyla yoğuracaksın, üstünü iyice kapatıp kabarmaya başlayıncaya değin, bir-iki saat bekleteceksin... Kabarmaya başlayınca bunları parça parça kopartacaksın... Bunun raconuna da uyacaksın. Hafifçe elle döndürüp, yan yana dizmenin geleneksel bir adabı var çünkü... Hamura iki yumurta ve bir kahve kaşığı da süt katacaksın. Bu, evde yapılan pidenin alameti farikasıdır...

***


Üzerine un serpilmiş düz bir yerde bu hamur parçalarını iki elle ters yönlere doğru bastıra bastıra incelteceksin... İstediğin boya, tercihen otuz santimetre çapında bir daire haline geldiğinde, daha fazla kabarmaması için enine boyuna tırnak vuracaksın... Ramazan pidesinin üzerine yumurta sarısı sürülür... Ramazan pidesinin üzerine susam serpiştirilir... Ramazan pidesinin üzerine isteyen çörekotu da koyar...

***


Pideyi fırına atacaksın... Uzun... Yuvarlak... Değirmi... Şekillerde sıcak pideyi ister diğer Ramazan sofrasının çeşitlerine katık et, ister kıymayı, pastırmayı, peyniri, yumurtayı da ihmal etmeden pideler ile halvet ol...

***


Evlerde pide zamanı herhalde gerilerde kaldı... O zaman, yollara düş, kuyruklara gir ya da önceden ayırt... Pidesiz Ramazan olmaz... Pide demek Ramazan demektir... Evet, hayırlı Ramazanlar, afiyet olsun...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir valinin bayramı   / 14-11-2004
 Türk'ün Türk'ten önceki dostu Norveçli mi?   / 07-11-2004
 Değişime Fransız kalmayın   / 31-10-2004
 Viyana tepelerinde   / 24-10-2004
 Ramazan pidesi   / 17-10-2004
 Kars - Mardin hattı   / 10-10-2004
 Amelie'nin Eylülü   / 03-10-2004
 Uğurlu Perşembe...   / 26-09-2004
 Kafeler ve kahveler   / 19-09-2004
 İspanyol kadınları neden uzun yaşar?   / 12-09-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Cem Yılmaz bu filmi ne için yaptı?
Siz hiç küfretmiyor...
MEHMET ALTAN
Kasım günleri
Her insanın kendi özel tarihi var. Bazen...
ALİ POYRAZOĞLU
Hoşgeldin Bülent...
Ben onu biliyordum... O da beni.
ÖNCEL ÖZİÇER
Cem'e methiye düzdüm, var mı?
Tam bir hafta önce bugün...
Uçağa Mercedes'li servis
Uçağa Mercedes'li servis
Frankfurt'ta 90 milyon euro harcayarak yeni bir first class terminali...
Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
2. Dünya Savaşı yıllarında TC pasaportu taşımak için her şeyini...
Sağlığımızın sigortası enzimler
Enzimler birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Vücudun...
O bizi yalnız bırakmaz
İrfan Korkmazlar geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girdi.
Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
Bizans tarihinin ünlü uzmanlarının bizden olması gerek. Bizans'ın kültürünü,...
Onlar 'kadrolu akşamcılar'
Rakı tutkunlarının damak tadını bir avuç degüstatör yani tat uzmanı belirliyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.