kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Kasım günleri

Her insanın kendi özel tarihi var. Bazen bu özel tarih, kalabalıkların ortak yaşadığı olaylarla çakışıyor, bazen de herkesten uzakta kendi olaylarıyla, duygularını dokuyor. Kasım ortalarındaki bir gün, bana gençliğimi, geçmişte yaşadıklarımı buruk bir lezzetle hatırlatır. Taze şarabın tadına benzer bir tat siner günüme. Gençliğimi, geçmiş günleri, kendi özel tarihimi yad ederim.

***


Bu yılın henüz bozulmamış son bağını galiba Viyana'da gördüm... Ama o henüz bozulmayan tek tük bağlara rağmen tek örneğine Viyana'da rastladığım hasadın ilk beyaz üzümlerinden yapılmış "acele şarap" piyasaya çıkmıştı bile... Beyaz şarabın bekletilmeden piyasaya sürülmüş haline ilk defa Viyana'da rastladım ama kırmızı şarapta bu gelenek epey eski...

***


Beaujolais, Massif Central Bölgesi'ndeki Loire ve Soane Irmağı arasındaki bölgenin adı... Bölge, şaraplarıyla ünlü... Beaujolais bölgesi 1951 yılından beri mevsimin ilk ürününü şişeleyip piyasaya sürmekte... Bu gelenek o tarihten beri hiç değişmedi... Değişen, Beaujolais'nin piyasaya çıkış tarihi ile piyasada kalış süresi...

***


Benim gençliğimde, Beaujolais 15 Kasım'da ortalığa çıkar, fazla dolanmadan ve sallanmadan on beş, yirmi gün içinde de kaybolurdu... O sıralar, henüz yeryüzünün malı olmamıştı... Aradan geçen zaman içinde, Beaujolais'nin piyasaya çıkış tarihi 19 Kasım oldu... Ocak ayının sonuna kadar da piyasada kalıyor... Yayıldığı alan ise çok genişledi... Altmış milyon şişe üretiliyor... 1998 yılında Çin de bu şarabın buruk tadını tadanlar arasına katıldı... Amerikalılar ise yedi milyon şişesini tüketmekte...

***


Amerikalıların bağbozumunun ilk ürününü benimsemelerinin iki nedeni var... Birincisi, Amerika'nın en büyük bayramı olan ve 1863 yılından beri kutlanan "Şükran Günü"nün Beaujolais'nin piyasaya çıkışı ile çakışması... İkincisi, Fransız teknolojisi ile California şaraplarının bir kültür olarak hem Amerika'da, hem de dünyada yayılması...

***


Bende de Beaujolais peşine düşmek eski bir alışkanlık... Bir Kasım olduğunda, dünya milletlerinin "ölüler günü" için mezarlıkları doldurmasını anımsamak gibi... 11 Kasım'ın, dokuz milyon insanın öldüğü Birinci Dünya Savaşı'nın ateşkes günü olduğunu unutmamak gibi... Gençlikten, yabancı diyarlardaki günlerden izler...

***


Cuma günü de ayın 19'u idi... Beaujolais, ocak ayının sonlarına kadar kalmak üzere ortalığa çıktı... Amerikalılar, Çinliler, tüm dünya altmış beş milyon şişenin peşine düştü... Amatör ve profesyonel tadıcıların eşitlendiği, daha ziyade anı olarak yudumlanan Beaujolais'ler... Yıl 2004... Kendi yaşam serüvenim içindeki Beaujolais kısmına bir çentik daha atıyorum... Bu yazı o çentiğin ta kendisidir. Mehmet Altan KARINCA

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Bir valinin bayramı   / 14-11-2004
 Türk'ün Türk'ten önceki dostu Norveçli mi?   / 07-11-2004
 Değişime Fransız kalmayın   / 31-10-2004
 Viyana tepelerinde   / 24-10-2004
 Ramazan pidesi   / 17-10-2004
 Kars - Mardin hattı   / 10-10-2004
 Amelie'nin Eylülü   / 03-10-2004
 Uğurlu Perşembe...   / 26-09-2004
 Kafeler ve kahveler   / 19-09-2004
 İspanyol kadınları neden uzun yaşar?   / 12-09-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Cem Yılmaz bu filmi ne için yaptı?
Siz hiç küfretmiyor...
MEHMET ALTAN
Kasım günleri
Her insanın kendi özel tarihi var. Bazen...
ALİ POYRAZOĞLU
Hoşgeldin Bülent...
Ben onu biliyordum... O da beni.
ÖNCEL ÖZİÇER
Cem'e methiye düzdüm, var mı?
Tam bir hafta önce bugün...
Uçağa Mercedes'li servis
Uçağa Mercedes'li servis
Frankfurt'ta 90 milyon euro harcayarak yeni bir first class terminali...
Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
2. Dünya Savaşı yıllarında TC pasaportu taşımak için her şeyini...
Sağlığımızın sigortası enzimler
Enzimler birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Vücudun...
O bizi yalnız bırakmaz
İrfan Korkmazlar geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girdi.
Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
Bizans tarihinin ünlü uzmanlarının bizden olması gerek. Bizans'ın kültürünü,...
Onlar 'kadrolu akşamcılar'
Rakı tutkunlarının damak tadını bir avuç degüstatör yani tat uzmanı belirliyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.