kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye'de film müziği yapamıyorlar
Türkiye'de film müziği yapamıyorlar
'Bilgisayarcılar bile müzisyen oldu'

Türkiye'de film müziği yapamıyorlar

Zerda, Bir İstanbul Masalı ve Aliye... İzlenme rekorları kıran bütün bu televizyon dizilerinin müziklerinde onun ismi var. Türk rock müziğinin tartışmasız en iddialı isimlerinden Kıraç, müziği ve sesiyle dizilere güç katıyor. Rock müziğin güçlü sesi, Türkiye'de soundtrack ve film müziği kavramlarının bilinmemesinden şikayetçi.

'Deli Düş' adlı ilk albümüyle müzik piyasasına 1998 yılında merhaba diyen Kıraç, bugün rock müzik tutkunlarının sevdiği isimler arasında önemli bir yerde. Müziğinin başarısı göz ardı edilemeyecek olan Kıraç, yaptığı dizi müzikleriyle de televizyon dizilerine güç ve farklı bir büyü katıyor. 'Zerda', 'Bir İstanbul Masalı' ve 'Aliye' gibi sevilen dizilerin müziklerinde imzası bulunan Kıraç, şimdi de milyonları ekran başına kilitleyen 'Bir İstanbul Masalı'nın müziklerini bir soundtrack albümde toplayarak hem dizi, hem de kendi hayranlarıyla buluştu...

* Uzun zamandır yaptığınız müziklerle dizilere hayat veriyorsunuz, dizi müzikleri yapma süreci nasıl başladı? 'Zerda' ile başladı. Benim hep istediğim bir şeydi dizi, sinema ya da reklam müzikleri yapmak. 'Zerda'yı bağlı bulunduğum şirket TMC yapıyordu. Dediler ki; "Zerda adlı bir dizi çekiyoruz bunun jenerik müziğini yapar mısın?" Ben de kabul ettim. Dizi çok başarılı oldu ve müziği ile konuşulan bir dizi haline geldi. Daha sonra TMC Film Müzik, 'Bir İstanbul Masalı'nı çekmeye başladı. Onun için de teklif geldi. Kabul ettim, insanlar onu da çok beğendi. Artık insanlar dizi müziklerini önemsemeye başladı. Daha sonra 'Zerda'nın soundtrack albümü çıktı ve ciddi bir satış rakamı elde etti. Sonra 'Aliye' için benimle çalışmak istediklerini söylediler. Aliye'nin müzikleri için de bayağı bir uğraşıyorum...

ÖYKÜYÜ İNCELİYORUM'

* Dizi müzikleri yapmak bir müzisyen için yorucu oluyor mu?
Bu iş çok zaman alan bir iş, yorucu, gerilimli ama aynı zamanda çok heyecanlı bir iş. Dizilerin tüm müzikleri bana ait ama bir ekiple çalışıyorum, yönetmen ve yapımcıların fikirlerini alarak çalışıyoruz.

* Dizi müziklerinin yapım aşaması nasıl oluyor, nasıl hazırlanıyorsunuz? Senaryoyu okuyorum ama daha önemlisi, öykü nedir bunu bilmem gerekiyor. Örneğin 'Bir İstanbul Masalı' bir şehir dizisi olacaktır. Oyuncuları tanıyorum ama mesela normalde bildiğimiz Mehmet Aslantuğ imajı değişecek, Selim Arhan olacak. Benim onu da bilmem gerekiyor. Sonra yönetmen ve yapımcıyla konuşuyorum ve nasıl bir şey hayal ettiklerini soruyorum. Ve düşünüyorum; İstanbul... Işıklar, zengin bir aile, yanında çalışan bir müştemilat... O zaman ben bunu saksafonla yapabilirim diyorum mesela. Çünkü saksafon, şehri en iyi anlatan enstrüman gibi geliyor bana...

* Kafanızda dizinin genel zemini oturduktan sonra karakterlere mi geçiyorsunuz? Sonra dizinin hikayesini düşünüyorum, trajik bir hikaye değil, bu bir gerçeklik. Gerçekte ne vardır; insanların hayalleri vardır, aşkları vardır, hırsları vardır, iş dünyası vardır, İstanbul'da zengin bir aile var, bir holding var ortada. Bunları anlatan bir şey olması gerekiyor. Arhanlar asil bir aile. Ve asil bir müzik olması gerekiyor. Bu ne demek, işte orada iş bana kalıyor. Bir de müştemilat var, fakir ama mutlu bir aile. İki ailenin müziğini yaptıktan sonra, şahısların müziğine geliyor sıra. İşimiz oturduktan sonra reytinglere bakıyoruz. Reytinglerde müzik ne kadar yer tutuyor, insanlar beğeniyor mu bunlara bakıyorum.

* 'Bir İstanbul Masalı'nın soundtrack albümü çıktı, albümden bahsedebilir miyiz? Bir süredir istek geliyordu. Albümde 6 sözlü şarkı var. Sadece en sevilen müzikleri koyabildik. 45 dakikalık bir albüm oldu, 20 tane track var içinde.

* 'Zerda' ve 'Bir İstanbul Masalı'nın ardından 'Aliye' için de albüm düşünüyor musunuz? 'Aliye' yeni bir dizi ama çok reyting alıyor. Sanem Çelik'in inanılmaz bir performansı var. 'Aliye'de söz yazılacak çok müzik var, çalışmalara başladık ama soundtrack için en az bir sene beklenecektir.

* Müziklerini yaptığınız dizileri beğeniyor musunuz? Beğenmesem müziklerini yapmam. Çok dizi teklifi geliyor ama ben beğendiklerimi yapıyorum. Her hafta bir günümü müziklerini yaptığım diziye veriyorum. Sahnelere göre müzikleri yaratmak zorundayım. Dizi yayınlandığı sürece de aynı hassasiyeti göstermek zorundasınız.

ZEYNEP GÜLER

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Liseliler bozuk Türkçe'yi fotoğrafladı
 Bayram'ın tadına varılacak 5 belde
 Sokaktan topladığı taşlara hayat veriyor
 Bu filmi çekeceğim ve bazıları fena utanacak
 Çiçek sizden, lokum 444Çiçek'ten
 Tiyatro Kedi'de müzikli çarşamba!
 Adanalı öğrenciler AB'ye hazırlanıyor
 "Bir mektup yazdım hayatım değişti"
 Programıyla tüm yaratacılığını gösterdi '
 Kendimizi bilmek
 Öfke, öfkenin mayası
 Her eve lazım
EMEL MÜFTÜOĞLU
Ben bir küçük obezim!
Evet, bazen bir şeye söz veriyorum...
GÜLSE BİRSEL
Zeka ne işe yarar?
Evliliğinin daha üçüncü yılında...
AYŞE TÜTER
Ramazan sofrası
Ekmek tatlısı
125 gram...
Kalsiyum zayıflatır
Kalsiyum zayıflatır
Yapılan araştırmalara göre kadınlar için son derece önemli olan...
Beyin damarlarına 'şemsiyeli' koruma
Beyin damarlarına 'şemsiyeli' koruma
Beyin krizinde son teknoloji... Geleneksel yöntemlerin yanı sıra son...
Ünlüler Milano'yu ikinci adresleri yaptı
Ünlüler Milano'yu ikinci adresleri yaptı
Milano resmen küçük İstanbul oldu. Hemen her hafta sonu bu moda...
Ünlüler gizli numaraya savaş açtı
Ünlüler gizli numaraya savaş açtı
Hayatımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarından biri olan cep telefonları,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.