kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk'ün kalbini Türk diyeti korur!
Kalp sağlığı ilacınız sofranızda
Her yüz Türk'ten ikisi 'Akdeniz Anemisi' hastası
By-Pass olmasa ölecekti

Türk'ün kalbini Türk diyeti korur!

Ünlü Türk kardiyoloğu Doç. Dr. Özgen Doğan "Ne Hollywood'un Atkins'i, ne Clinton'ın South Beach diyeti, en iyisi Türk mutfağı diyeti" diyor Özgen Doğan'a göre kalp sağlığını korumak ve sağlıklı bir yaşam için zeytinyağı, balık, fındık, üzüm ve keten tohumu sofrada bulunmalı.

Columbia Üniversitesi New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloğu Doç. Dr. Özgen Doğan'a göre kalp sağlığınızı korumak tamamen sizin elinizde. İdeal kilonun kalp sağlığı için olmazsa olmazlar arasında bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Doğan, 'moda diyetler'in sağlığımızı nasıl etkilediğini açıkladı. Sonra da en ideal diyetin formülünü gösterdi.

Sizce zayıflık uzun yaşamanın formülü mü?
Kesinlikle bütün sağlık araştırmalarına baktığımızda zayıf insanların en çok yaşayanlar olduğunu görüyoruz. Önünüzde bir duvar var diyelim, 90 kilometre hızla o duvara doğru ilerlerseniz 5 dakika içinde çarpacaksınız. Onun yerine yavaşlayıp frene basıp başka bir yola girme şansınız da varsa bunu yapmanız gerekir. Kalp hastalığı da böyledir. Duvara çarpmak yerine yol değiştirmenin en etkili yolu diyet ve egzersize dayalı yaşam biçimidir.

Clinton'ın uyguladığı 'South Beach' diyeti kalp sorununa neden olmuş olabilir mi?
South Beach diyeti Floridalı bir kardiyoloğun yazdığı diyettir. Basit karbonhidratlar olan beyaz şeker, un bu diyette kullanılmaz. Karmaşık karbonhidratlar dediğimiz kepekli ekmek, lifli gıdalar, rafine olmamış yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler, esmer şeker gibi besinlere izin verir.
İsmi nedeniyle hem Amerika'da hem de dünyada son derece popüler oldu. Bu diyeti uygulayan ünlüler arasında Bill Clinton da bulunuyor ama kalp hastalığının bu diyet nedeniyle ortaya çıktığı yönündeki spekülasyonlar tamamen hatalı. Clinton'ın lezyonları birkaç ayda oluşmuş şeyler değildir. 20-30 yılın birikimleridir. Kendisi yaşamına dikkat etmediği için by-pass'la karşılaştı. Ancak hem Clinton'a, hem de diğer kalp hastalarına by-pass ancak süre kazandırır. Eğer yaşamlarını değiştirmezlerse egzersiz ve diyet yapmazlarsa başka kazalarla karşılaşabilirler.

AKDENİZ-TÜRK MUTFAĞI
Son dönemde moda olan Atkins diyeti sizce sağlıklı mı?
Dr. Atkins, geliştirdiği düşük karbonhidrat diyete yüksek protein diyeti ekledi ve ismini verdi. Et, balık, mayonez, yumurta, sucuk ve peynir yüksek proteinli gıdalardır. Yüksek protein ve düşük karbonhidrat karışımı ile kısa vadede çabuk kilo vermek olası. Atkins ancak başlangıç diyeti olabilir ama uzun dönemde kolesterolünüzü artırabilir. Bu diyeti birkaç ay uyguladıktan sonra egzersiz ve düşük kalorili başka bir diyete geçmekte fayda var.

Kalp sağlığı açısından en yararlı diyet hangisi?
Akdeniz mutfağına dayalı Türk diyetini öneriyorum. Bu diyet taze sebze, meyve, sarımsak, zeytinyağı, fındık, çay, fıstık, pekmez ve balık ağırlıklı. Kısa dönemde (2-3 hafta) kilo kaybetmek için yüksek proteinli diyetler kullanılabilir. Ardından Akdeniz-Türk diyetine dönmekte yarar var. Uzakdoğu'nun soya sütü, sushi buna eklenebilir. Bu kötü kolesterolü (LDL), yüzde 10 düşürür. Yeşil veya normal çay sertleşmiş kalp damarlarından hormon salgılanmasını artırarak damarları genişletir. Özellikle somon balığı omega-3 yağ asidi ile kalbinizi korur. Kalorinin yüzde 60'ı rafine olmamış kepekli ekmekten gelebilir. Ben hastalarıma özellikle sarmısaklı zeytinyağına batırılmış kepekli ekmeği tavsiye ediyorum. Aslında yapılması gerekenler çok basit; kalori miktarını azaltmak, sebze meyve yemek, şeker ve doymuş yağdan uzak durmak, işlenmiş dondurulmuş yemeklerden kaçmak...

Esra Tüzün

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Biz bize benzeriz
 Komiser şaşırdı: Fakir de AB istiyor
 Savcılık esrarengiz olayın peşinde
 Makiniste 30 ay hapis istendi
 Jetler Konya'yı salladı
 Demiryolu sabotajı son anda önlendi
 Boğaz'a batık tehdidi
 İstanbul'a 15 bin derslik daha şart
 Büyükşehir'de istasyon krizi!
MEHMET BARLAS
Verheugen'a teşekkür etmeliyiz
Avrupa Birliği Komiseri...
UMUR TALU
Ama... ve amanin!
Bir zaman Ertuğrul Özkök çok...
Avustralya elçiliği bombalandı
Avustralya'nın Endonezya büyükelçiliğine bombalı saldırı düzenlendi.
'Kontrol direnişçilerde'
Felluce, Ramadi, Necef, Samarra... Irak'ta direniş yayılıyor. ABD...
Ne destan ne hüsran
Ne destan ne hüsran
Gürcistan beraberliği sonrası bir yenilgi 2006 finallerini zora...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.