kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Verheugen, Hilton Oteli'nden İzmir'i seyretti.
Komiser şaşırdı: Fakir de AB istiyor
Türkiye için Hırvat modeli

Komiser şaşırdı: Fakir de AB istiyor

"Fakirler de AB'yi istiyor. Türk bebeğimin doğumunda olamayacağım için üzgünüm." "Hep doğruları söylediğim için bazen ulusal kahraman, bazen bir numaralı düşman oldum".

Avrupa Birliği Komiseri Günter Verheugen, "Türkiye'de elit kesimin yanı sıra fakirlerin de AB'yi istemesinin çok önemli olduğunu" vurguladı, AB'ye üye olacak Türkiye'den "Türk bebeğim" diye söz etti. Ankara'da Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından Diyarbakır'a giden Verheugen, dün İzmir'e gitti, bugün de İstanbul'da temaslarda bulunup Türkiye'den ayrılacak. Verheugen, ilk kez geldiği İzmir'de Vali, Belediye Başkanı, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve işadamlarıyla görüştü, İzmir'den çok etkilendiğini söyledi. "Buraya daha önce gelmemek hataymış" diyen Verheugen, İzmir'in ekonomik, kültürel, siyasi potansiyeli ile Avrupa'ya yakın olduğunu, İzmir'i de gördükten sonra Türkiye'nin kapasitesinin farkına varma şansı bulduğunu söyledi. Herkesin AB'yi desteklediğini belirten Verheugen, "Daha önemlisi, AB projesi, sadece elit kesim değil, yani entelektüel, politik elit, iş çevrelerindeki elit kesime yakın iyi bir politika olmakla kalmayıp, ülkenin en fakir yörelerinde yaşayan insanların bile desteklediği bir proje. Avrupa'daki bazı ülkelerde bu tür kaygılar var, ama burada halkın AB'ye entegrasyonu desteklediğini görüyoruz'' dedi.

'TÜRK BEBEĞİM'
Bu görevde Türkiye'ye son gelişi olan AB Komiseri Verheugen, İzmir'e tekrar ve "Girişim ve Sanayiden Sorumlu Başkan Yardımcısı'' olarak geldiğinde farklı bir Türkiye ile karşılaşacağını belirterek şunları söyledi: "Benim için endişe verici bir husus var. Artık yeni bir görevim olacak ve Türk bebeğimin dünyaya gelişine tanık olamayacağım. Ama tabii ki hamilelik sürecinde en azından sizlerle birlikte olduğum için çok memnunum.'' Verheugen, bir gazetecinin "AB'nin Türkiye'nin önüne yeni koşullar getirip getirmeyeceğine'' yönelik sorusu üzerine ise, hazırlıkların bitmediğini, son kararın verilmediğini belirtti, "AB'deki kamuoyunun da dikkatinin çekilmesi gereken bir husus var" diyerek şöyle dedi: "Bu da Avrupa Konseyi şu anda Türkiye'nin AB'ye üye olup olmaması gerektiğini tartışmıyor. Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiği kararı, zaten verilmiş bir karar. Şu anda tartışılan konu, Türkiye'nin siyasi kriterleri yerine getirip getirmediği. Siyasi kriterler yerine getirildikten sonra da Avrupa Konseyi bir karar verecek. Siyasi kriterlerde eksiklikler var. Ama bu kadar büyük bir reform süreci içinde zaten hiç kimse yüzde 100 uygulama beklemiyor. Bizim beklediğimiz, Türkiye'nin vaat ettiği yolda kararlı adımlarla yürümesi.'' Sivil toplum kuruluşlarını hükümete baskı yapmaya ve asla kanaatkar olmamaya çağıran AB Komiseri Verheugen, sözlerini şöyle sürdürdü: "İfadelerim, gördüğüm gerçeği yansıtıyor. Hata yapmış olabilirim, insanım. Her zaman eksiklikleri gündeme getirdim. Belki başka uzmanlardan daha fazla dile getirdim. Zaten bu yüzden Türkiye'deki imajım, her zaman aynı olmadı. Bazen 'ulusal kahraman' olarak adlandırıldım, bazen de 'bir numaralı düşman' oldum. Ama her zaman adil ve gerçekleri dile getirmeye çalıştım.''

BAŞÖRTÜSÜ HASSASİYETİ
Bir soru üzerine, başörtüsü sorununu insan hakları temsilcilerine sorduğunu söyleyen Verheugen, kendi görüşünü açıklamadı, "hassas konuda zorluk çıkarmak istemediğini" belirtti. Verheugen, Valilik'ten Belediye'ye giderken, İşçi Partili bir grubun kendisini protestosu ile karşılaştı. "Defol Verheugen" sloganı atan eylemcileri bir süre izleyen Verheugen, sıkı önlemlerle arka kapıdan içeri alındı.
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Biz bize benzeriz
 Savcılık esrarengiz olayın peşinde
 Makiniste 30 ay hapis istendi
 Türk'ün kalbini Türk diyeti korur!
 Jetler Konya'yı salladı
 Demiryolu sabotajı son anda önlendi
 Boğaz'a batık tehdidi
 İstanbul'a 15 bin derslik daha şart
 Büyükşehir'de istasyon krizi!
MEHMET BARLAS
Verheugen'a teşekkür etmeliyiz
Avrupa Birliği Komiseri...
UMUR TALU
Ama... ve amanin!
Bir zaman Ertuğrul Özkök çok...
Avustralya elçiliği bombalandı
Avustralya'nın Endonezya büyükelçiliğine bombalı saldırı düzenlendi.
'Kontrol direnişçilerde'
Felluce, Ramadi, Necef, Samarra... Irak'ta direniş yayılıyor. ABD...
Ne destan ne hüsran
Ne destan ne hüsran
Gürcistan beraberliği sonrası bir yenilgi 2006 finallerini zora...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.