kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kadınları yaşamda daha etkin kılacağız
Kadınları yaşamda daha etkin kılacağız
'AB'ye göre biz çok gerilerdeyiz'

Kadınları yaşamda daha etkin kılacağız

Beymen'in kraliçesi Ümit Boyner 'Kadın Fonu'nu markalaştırıyor. Kadınlarla ilgili hayalleri olan derneklere karşılıksız 30'ar bin euroluk kaynak dağıtmayı hedefleyen bu fondan yararlanmak için 30 Eylül'e kadar başvurmak gerekiyor.

Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, yeni bir markaya imza atıyor. Türkiye'de bir ilk olarak nitelediği 'Kadın Fonu' projesini markalaştırmayı hedefleyen Ümit Boyner, ihtiyacı olan derneklere 30 bin euroluk fon dağıtarak parasızlık nedeniyle hayallerini gerçekleştiremeyenlere yardım etmeyi amaçlıyor. 'Kadın Fonu' projesinin başkanlığını yürüten Ümit Boyner, iş kadınlığı ve annelik arasındaki koşuşturmaca nedeniyle sabahları 7.30'da çalışmaya başlamak zorunda kalmış. Bugünlerde belki biraz uykusuz ama bunlara razı görünüyor çünkü projenin hayattan daha fazla haz almasına yardımcı olduğunu, ona tarif edilemez bir adrenalin verdiğini söylüyor. Boyner, projenin pek çok kadının hayatını değiştireceğini düşünüyor.

* 'Kadın Fonu' fikri nereden çıktı?
KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) zaten kadın girişimcileri desteklemek amacıyla kurulmuş bir dernek, 'Kadın Fonu' ise onun bir yan çalışması. KAGİDER olarak kadınların yaşam içinde daha etkin olmasını sağlayacak projelere ihtiyacımız vardı. Arayışa girdiğimizde, bu konuda çalışan 300'ü aşkın da dernek olduğunu gördük. Bu derneklerin çoğu parasızlık nedeniyle hayallerini gerçekleştiremiyordu. Avrupa Birliği ya da Dünya Bankası'ndan kaynak isteyebilirlerdi ancak bu da inanın hiç kolay olmuyor. Biz Türkiye'de sivil toplum kuruluşlarının ihtiyacı olan kaynaklara çok daha rahat ulaşabilmelerini sağlamak amacıyla bu fonu oluşturduk.

GÜZEL PROJELER GELSİN İSTEDİK
* Fondan nasıl yararlanılacak?
Öncelikle sivil toplum örgütleri başvuru formu dolduracak. Başvuruları 30 Eylül'e kadar kabul edeceğiz. İsteyenlere bu formları doldurma konusunda da yardımcı olacağız. Sonra seçici heyet, danışma kurulu ve yönetim kurulundan onay olan projelere ekim sonundan itibaren fon dağıtmaya başlayacağız. Her proje için 30 bin euroluk kaynak vereceğiz.

* Neden 30 bin euro veriyorsunuz?
30 bin euro için birkaç danışma kurulu üyemiz "Bu çok yüksek" dedi aslında. Diyarbakır'a baktığımız zaman bir çocuğun okuması ayda 10 milyon lira. Aslında bir-iki bin euro ile de çok büyük şeyler yapılabilir. Ama büyük düşünmek ve insanları motive etmek istedik. Güzel projeler getirsinler istedik. Aslında çok küçük projelere de açığız, kapılarımız herkese açık. Senede dört proje çağrısı yapmayı istiyoruz. Bu miktarı yükseltebiliriz de.

* Bu fon için kaynağı nereden bulacaksınız?
KAGİDER Yönetim Kurulu'nun kişisel bağışları var, Açık Toplum Enstitüsü ve çeşitli kurumsal örgütlerden bağışlar da alıyoruz. İlk etapta bir havuz oluşturduk, oradan fon vermeye başlayacağız; bu fonları borç vermiyoruz, hiçbir karşılık beklemiyoruz. Sonra bu fonu tabana yaymak için kadınlara yönelik ürünlerden belli oranda bir yardım payı toplamayı planlıyoruz. İlk satıştan gelir elde etmeye başladığımızda aslında projeleri de fonlamaya başlamış olacağız. 'Yapacağız, edeceğiz' demek yerine kendi içimizde oluşturduğumuz fonla ilk projeleri gerçekleştireceğiz, daha sonra halktan destek istiyoruz.

PROJE SINIRLANDIRMAMIZ YOK

* Yurtdışında örnek aldığınız buna benzer fonlar var mı?
Var tabii ki; üstelik onlarca yıldır bu fonları işletiyorlar. Hollanda'da Mama Cash, Amerika'da Miss Foundation var. Büyük bir vakıfla başlayıp daha sonra tabana yayılmışlar. Türkiye'de biz onların onlarca yıldır yaptığını birkaç yılda yapmak zorundayız.

* Bu fondan yararlanmak için hangi kriter aranacak?
Önceliğimiz yok. Sağlık, eğitim, kültürel projelere açık ama sınırlar bu kadar da değil, parlak tüm projelere açığız; mümkün olduğu kadar çok kadını ilgilendirmesi bizim için çok önemli.

* Kaç projeye kaynak vereceksiniz?
Kaç projenin başvuracağını bunlar arasından kaç tanesinin seçileceğini hiç birimiz tam olarak bilemiyoruz. Ancak öncelikle danışma kurulu bunlar arasından seçim yapacak, sonra yönetim kurulu yararlanacak projeleri belirleyecek.

* Fon verdiğiniz projeleri izleyecek misiniz, bu paranın kullanımını nasıl denetleyeceksiniz?
Projelerin iki yılda tamamlanma zorunluluğu var. Bu iki yıl içinde, üç ayda bir proje bağımsız denetleme kuruluşu tarafından denetlenerek izlemeye alınacak. Altı ayda bir, finansal rapor alacağız. Bir de projenin uygulama alanlarını yerinde görüp izleyeceğiz. Kadın fonunu bir marka haline getirmek istiyoruz.

Esra TÜZÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Avşar kızı 'Zaman' için 25 yıl yaşlandı
 Tanınıyorum diye kişiliğim asla değişmez
 Her zaman tercih edilmemin nedeni adımın sağlam oluşu
 Çapkınlık genetik mi?
 Bu martı otelde jambon yiyor
 Haute Couture zaman içinde yok mu olacak
 Paris Hilton nişanlandı
 Yatakta çok vahşiymiş
 Ruslana'ya 'bakan düzeyinde' koruma
 Makinede şerit dikme
 Kampta uzayı yaşıyorlar
 Koçlar her yerde eğlenir Yengeç'in aklı denizdedir
HAKAN & UTKU
Berbat durum senaryosu
Tatile çıkacaksınız ama nereye...
AYŞE TÜTER
Lezzet Güneşi
Rezeneli pizza
1 çorba kaşığı...
100 kişiden 85'inin dişinde çürük var
100 kişiden 85'inin dişinde çürük var
Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de diş ve dişeti hastalıkları görülme...
Türkiye'ye iki ödül getirdi
Türkiye'ye iki ödül getirdi
İstanbul Cerrahi Hastanesi'nin İletişim ve Pazarlama Koordinatörü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.