kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Euro 2004
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Bilgi ve Yaşam
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
    Kampüs
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Yasak olana el attım'
'Yasak olana el attım'

Neşe Cehiz, son kitabı 'Beni Odana Götür' ve bir önceki kitabı 'Bakire Kızlar ve Ötekiler' ile kadın ve erkeklerin bazen sakladığı, bazen de uluorta yaşadığı cinsel hayatlarını ele alıyor. "Kadınlar da, erkekler de cinsellik yüzünden acı çekiyor" diyor Cehiz ekliyor: "Bu hikayelerin hepsi gerçek..."

Yazı yazmaya öyküyle başlayan Neşe Cehiz, sadece yazar kimliğiyle değil, senarist kimliğiyle de tanınıyor. Senaristliği 7 yıla dayanan Cehiz, yazdığı roman ve öyküleriyle tanınsa, okunsa hatta bazı çevrelerin dikkatini 'fazlaca' çekse de, içinden geldiği gibi yazmaya, içinde biriken duyguları saman kağıtlara aktarmaya devam ediyor. Cehiz, aynı zamanda Biyokimya uzmanı. Bugüne kadar hem televizyonda hem de yazdıklarında hep kadın hikayelerini ele aldığını anlatan Cehiz'in televizyondaki ilk senaryosu ise 'Baba Evi'. 'Beni Odana Götür' yazarın dördüncü öykü kitabı. Romanlarını da sayarsak bu yedinci kitap... Ama 'Beni Odana Götür' ve bir önceki kitap 'Bakire Kızlar ve Ötekiler'inse kendine has, diğerlerinden sıyrılan ve dikkat çeken özellikleri var.

İKİ SIRADIŞI KİTAP
'Bakire Kızlar ve Ötekiler', yazarın cinselliği ele alan ilk öykü kitabı. Çekingen, utangaç, cinsellik söz konusu olunca yüzü kızaran kızları, bir de cinsel freni tutmayan, kışkırtıcı güdülerini özgür bırakanları anlatıyor bu kitapta yazar... 'Beni Odana Götür', yani son öykü kitabı ise hayatın içinden öyküler anlatıyor. Ama bildiğiniz, üstü kapalı ve günlük hayat hikayeleri değil bunlar. Onun deyimiyle, "Kendi yaşadıklarımızla bire bir örtüşmese de, duygu olarak hiç de yabancısı olmadığımız duygular" bu kitapta anlatılanlar... Kitap, ergenlikte ve ileri yaşlarda erkeklerin kadınlarla girdiği ilişkilerde içine düştükleri kaosun trajikomik öykülerini ele alıyor. Daha da açık söylemek gerekirse; erkek cinselliğine ve duygusuna dair ne varsa onu anlatıyor bu kitap, bazen karşılıksız cinsel dürtüleri, bazense aldatılma sonrası pişmanlıkları... "Yedi kitap içinde cinsellikle yakından ilgisi olan iki kitap çıkmış benden. Beni de şaşırtıyor; cinsellikle ilgili olunca daha mı çok ilgi çekiyor bilmiyorum kitaplarım acaba. Ama bu kitaplarımın daha çok kattığı bir gerçek var" diyor Cehiz... Ve ekliyor: "Bu hikayeler kimsenin yabancısı olduğu hayatlar değil. Çünkü bütün bu öyküler gerçek..."

* İki kitabınızda da farklı hayat hikayelerini ele almış ve o kişilerin cinselliğe dair yaşadığı bunalımları ve hayalleri anlatmışsınız. Neden tek bir kişinin hikayesini ele alıp tüm detaylarıyla anlatmadınız? Çünkü bir hayatın tam içine giriyorsunuz ama o hikaye orada bitiyor...
O anda anlatacağım şey öyküye uygun oluyor belki de... Aslında ben öykü anlatmayı çok seviyorum. Yazarlar daha çok roman yazarken rahat eder çünkü genişletebilir ve istediğiniz gibi cirit atabilirsiniz. Aslında kitabın içindeki herhangi bir öykü bir roman malzemesi olabilir. Ama ben bunları böyle değerlendirdim. 'Bakire Kızlar ve Ötekiler' bir romandı aslında. Birbirinden çok farklı iki kızı anlatıyordum ben orada, yani sadece iki hayatı ele almıştım. Biri tutucu ve sıkılgan, diğeri daha dışa dönük, yırtık ve hayata karşı donanımlı bir kızdı. Bunlar mahalle arkadaşıydı. Sonra yolları ayrılıyor ve bambaşka hayatlara sürükleniyorlardı. Roman bitmek bilmeyince, ben de parçalara ayırdım ve farklı farklı öyküler yazdım.

* Önce kızların cinselliğe bakışını, korkularını, hayallerini ele aldınız, sonra da erkeklerin kadınlardan yana beklentilerini ve belki de sapkın düşüncelerini... Neden cinsellik bu iki kitaba anafikir oldu? Bunlar gerçek öyküler mi?
Onlar da bunu hakediyor... Bir de tabii hikayeler birikti. 'Beni Odana Götür'deki hikayeler bana erkek arkadaşlarımın anlattığı öyküler. Bir iki tane de kurmaca hikaye var. Diğerleri bana anlatılmış ve yaşanmış hikayeler. Onların başlarından geçmiş öyküler bunlar.

* Neden insanların cinsel duygularını, korkularını kaleme alır bir insan, neden irdeler, neden yazar? Bunlar başkalarının özeli...
Çünkü cinsellik hayatlarımızda her şey kadar yer alıyor. Kimi hayatlarda çok, kiminde hiç yer almıyor. Öykülerin birçoğunda bunun eksikliğini çeken ve yolunda gitmeyen hikayeler var. Cinselliği özellikle seçip kitap yazayım demedim ama çok da iyi yapmışım diyorum şimdi. Cinsellik ayrılması gereken bir konuymuş gibi davranılıyor ama hayatımızın bir parçasıdır aslında. Bir yerde oturup çay içmek kadar doğal.

* Siz cinselliği yaşayanların değil de, doğru dürüst yaşayamayanların hikayelerini yazmışsınız. Öyküler biraz da müstehçen diye tanımlanabilecek anlatımlar içeriyor...
İkiye ayrılıyor ikisinde de. Birinde bunu yaşayamayanların öyküleri var. Hemen hemen yarıya yakını... Bir yarısı da bunu cüretkarca, yani müstehçen diye tanımladığınız şekilde yaşıyor. Elbette 70 milyonluk Türk toplumunda belki böyle binlerce hikaye var... Ama bunlar sadece bana gelenler...

* Kitabın arkasında 'erkeklerin gözünden cinselliği yazdı' deniyor sizin için. Bir kadın erkeklerin gözünden cinselliğe nasıl bakar?
Erkeklerin tarafına geçişim bana bunları onların yani karşı cinsin anlatmasıyla oldu. Birçok hikayede anlatıcı erkekti. Bir erkek arkadaşımın yardımıyla erkeksi cümleler kattık hikayelere. Tabii bu, anlatımımı biraz daha onların gözünden verebilmemi sağladı.

* Bu iki kitabı yazdıktan sonra yazar ve senarist kimliğinizi tanıyan insanlardan nasıl tepkiler aldınız?
Yadırgıyorlar konu cinsellik olunca. Sanki bu konuya dokunmamamız gerekiyor gibi düşünüyorlar. Oysa onlar da çok açık. Düğmeye bastığınızda onlar da anlatmaya başlıyor. Belki biraz kapalı da olmak zorunda gibi geliyor bana ama kapalı olduğu zaman bir sürü sorun yaşanıyor. İnsanlar yaşamlarında cinsellikle ilgili önemli sorunlar yaşıyor. Şunu belirtmek gerekir ki, bu hikayeler sadece gizli kalan cinselliği anlatmak için yazılmadı. Bu kişilerin başka hayatları da var. O yaşamlarının belli bir anında cinsellikle ilgili vurucu bir şeyler yaşamışlar. Bunu öne çıkardığım doğru. Yasak olana el atmak gibi bir şey yaptığım. İnsan yazarken 'bununla kim ne kadar ilgilenir' diye düşünmüyor.

SEZEN BAŞARAN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 "One Love" bugün başlıyor
 Eğlence sadece bir "tık" ötede
 Kendi kokteylini kendin yap...
 Herkesin güvenliği için afiş yaptılar
 Manzara keyfinde yemek ve eğlence
 İşleri oğluna devretti kendi denizleri seçti
 Evde canlı konser keyfi
 Her fırsatta kızıyla...
 Saç ve makyaj gelinliği tamamlar
 Strese ve gerginliğe Thai Chi ile veda edin
 Onu güçlü hissettirin
 Sevgi Sözcükleri
 Yonca trafiği hiç sevmiyor saatte 100 km üstü hız onu geriyor
 Karadeniz ezgileri AÇIKHAVA'DA
GÜLSE BİRSEL
Opera seyretmenin püf noktaları
Bir kuş gibi hafif ve...
HAKAN & UTKU
Karne Diyalogları
- Baba... Babaaaaa... - Ne vaaar?...
ESRA CEYHAN
Türkü Baba, Şiir Hanım ve sevgili...
AYŞE TÜTER
Mantar graten
Mantarları ısıtılmış yağa katıp, 3-4...
REFİK DURBAŞ
Aklın gizi: Altın
Altın nedir? Yanıtını Melih Cevdet...
Botox terlemeyi önlüyor
Botox terlemeyi önlüyor
Çeşitli sebeplerle aşırı terleyenler, bu yazı sorunsuz...
İncelmenin en kolay yolu; CACI
İncelmenin en kolay yolu; CACI
Birkaç seansla, hiç acı çekmeden, selülitlerinizden kurtulmak ve...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Bilgi ve Yaşam | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.