|
|
Ilımlı iklimde yaşayanlar dikkat!
Yemeğimizin yüzde 40-60'ını tahıllar oluşturmalı. Bölgenizde ve yaşadığınız mevsimde yetişiyor olmalarına özen gösterin. Çeltik, arpa, buğday, mısır, arap darısı, ak darı yiyebilirsiniz. Yemeğinizde tahıl bölümünde ağırlığı bunlara verirken az bir miktar makarna ya da ekmek yiyebilirsiniz. Sebzeler yemeğinizin yüzde 30'unu oluşturmalı. Tercihen haşlanmış ya da buğulanmış pişirmeniz daha faydalıdır. Lahana, karnabahar, brokoli, karahindiba, soğan, havuç ve maydanoz gibi sebzelerden bir ya da birkaçını gün içinde mutlaka yemelisiniz. Marul, salatalık ve kereviz gibi sebzeleri ise haftada 2-3 kez yiyebilirsiniz. Çok sık yememeniz gereken sebzelerin başında patates geliyor. Seyrek yiyebilecekleriniz domates, ıspanak ve kabak.
Daha sağlıklı bir yaşam için bunları yemeyin Kırmızı et, hayvansal yağ, yumurta, süt ürünleri, beyaz un, çikolata, melas, bal, vanilya, yapay içecekler, bira, kahve, renkli çay, aromalı çaylar (nane çayı gibi). Yapay renklendirilmiş, uzun süre saklamak için imal edilmiş gıdalardan uzak durmalısınız. * Tavsiye edilen içecekler: Kara hindiba çayı, çeltik çayı (brown rice). Suyun da kaynak suyu olmasına dikat edin ve buzsuz için. * Tavsiye edilen balıklar: Kalkan balığı, dil balığı ve morina.
NOT: Makrobiyotik diyetiyle ilgili daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için gerekli web siteleri: * http://www.kushiinstitute.org/ * http://www.macrobioticconsultation. * http://www.macrobioticcooking.com/ * http://www.macrobiotics.sph.sc.edu/counselor. * http://www.michaelrossoff.com/
d
|