kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
3.8'lik depremde 6 ölü bizim ayıbımız
3.8'lik depremde 6 ölü bizim ayıbımız
'Hafif hasarlıdır' raporu verilen toprak ev çöktü

'Depremcik' yetti: 6 ölü

3.8 büyüklüğünde artçı deprem Adıyaman Çelikhan'da bir mezra evini yıktı, yaşlı bir çift ve dört torunları enkaz altında can verdi. Aletlerin bile kaydetmekte zorlandığı depremin yol açtığı felaket öteki komşular tarafından beş saat sonra fark edildi.

***

3.8'lik depremde 6 ölü bizim ayıbımız

Adıyaman'daki küçük depremde 6 kişinin ölmesi hocaları kızdırdı. Prof. Ercan, "Bu depremciktir. Dünyada böyle ayıp yok"dedi. Prof. Üşümezsoy da, "Yaşam hakkımızı es geçiyorlar" diye tepki gösterdi.

Adıyaman'ın Çelikhan ilçesinde meydana gelen 3,8 şiddetindeki depremde Yağızatlı Köyü Biscikan Mezrası'nda bulunan bir evde 6 kişinin ölmesi deprem bilimcileri hem kızdırdı hem de şoke etti. Deprem bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercan, şiddetinde bir depremde 6 vatandaşımızın ölmesini bir ayıp olarak niteleyerek, "Dünyada böyle bir ayıp yok. Dünyada 4.2 en küçük öldüren olarak bilinirdi. Biz 3.8 gibi bir depremle şimdi dünya literatürüne geçtik. Utanıyorum" dedi.

VARTO'NUN KUZEYİNE DİKKAT
Prof. Ercan deprem hakkında da bilgi vererek şöyle konuştu: "Bu fay Arap Kalkanı bindirme kuşağındadır. Doğu Anadolu kırığının kesim noktasıdır. Bu bölgede genelde depremler 5.9 ile 6,2 arasında olur. Böyle bir depremin olması normaldir. 3,8 bölgede sürekli kaydedilir. Ama insanların ölmesi Türkiye'nin yönetilmediğini gösterir. 3.8 dünyada depremden sayılmıyor. Doğu Anadolu Fayı 25-30 yıl arayla bir kırılır. Bu deprem bize kırığın diri olduğunu gösteriyor. Bu bölgede genelde en fazla 6,9 beklenir. Bildiğiniz gibi deprem 4.8'den büyük olunca yıkıcı diye bilinir. 3.8 Türkiye'yi birinciliğe yükseltti. Halkın en yasal hakkı yaşam hakkıdır. İnsanlar burada evlerde değil damlarda oturur. Yapı mühendisliği yönünden baktığımızda 4.7 bile Türkiye'de öldürüyor. Bu, ülkenin terk edilmişliğinin göstergesidir. Afganistan ve İran'ı bile geride bıraktık." Prof. Ercan, depremin normal olduğunu, bölgede senede 3.8 şiddetine yakın ve bu şiddette 150 deprem kaydedildiğini belirterek, "Varto'nun kuzeyine dikkat edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Prof. Dr. Ercan, bölgede aralık ile nisan ayları arasında depremsellikte artış gözlendiğini, bu aylar arasında deprem olmasının belirterek "Ama deprem beklenir" dedi.

"YAŞAM HAKKIMIZ ES GEÇİLİYOR"
Adıyaman Çelikhan depremi ile ilgili konuştuğumuz deprem bilimci Prof. Dr. Üşümezsoy ise yetkililerin popülist yaklaşımlarla yaşam hakkını es geçtiğini belirterek, "Genelde 7.5-8.1'lik depremlerden sonra 6.0'lık deprem söylenince herkes rahatlıyor. İşte risk buradadır. 3,8'lik bir depremin insanları öldürmesi popülist yaklaşımlar sonucudur. Depremin kadar risk olduğu bir ülkede depremi kavrayan kadrolar yok. İran gibi ülkede 5.0'lik depremlerde insanlar ölüyor. Bizde 3.8 gibi bir depremde insanlar yaşamını yitiriyor" dedi. Üşümezsoy, can kayıplarının yırtılmanın olduğu yerde yaşandığını kaydederek, "O fay üzerinde süreklilik vardı. Depremler devam edecektir. Çelikhan fayı 19. yüzyılda 7.0'lik bir depremle yırtılmıştı. Tekrarı 100 yıllık periyotta olur. Bu bölgede Bingöl'de 1971 yılında deprem oldu. Bu depremden sonra 7.5'lik depreme göre yapılması gereken binalar ise yerle bir oldu" şeklinde konuştu.

'Doğu'da büyük deprem olabilir' 'Doğu'da büyük deprem olabilir'
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Genel Müdürlüğü'ne bağlı Deprem Dairesi Sismoloji Şube Müdürü Doğu Anadolu Fayı'nın uyanmaya belirtti. "Doğu Anadolu Fayı'nın bitiyor" diyen Demirtaş, "Bölge deprem yarın da olabilir, birkaç Doğu Anadolu Fayı'nın Kuzey ciddi deprem riski taşıyan ikinci belirten Demirtaş, şöyle devam etti: "Son 100 yılda Kuzey Anadolu depremler üretirken, Doğu suskundu. Bu fayların davranış periyot içinde peş peşe deprem olmasıdır."

Hasan ERŞAN

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Konya'da iki askeri uçak düştü
 '11 Eylül, radikal İslam'ı da vurdu'
 Bayburt yeniden yaratıldı
 Kıbrıs çözülür ama Türkiye'ye tarih çıkmaz
 Grossman: Türkiye Arap dünyası için önemli bir model
MEHMET TEZKAN
Anket sonuçları pek iç açıcı değil
29 Mart sabahı...
EMRE AKÖZ
SABAH, F.Bahçe ve ANAP
Türkiye'nin üç temsilcisiKültür...
UMUR TALU
Töre, linç ve utanmazlık
Güldünya, 70 milyonluk...
ÖMER ÇELİK
Sağcı sol...
Hızla seçimlere doğru giderken, "ortada...
'Balans ayarı'na 9 bomba 178 ölü
Irak’ta binlerce Şii’nin iki kentte düzenlediği Aşure törenleri 9...
Organların sağlığı 5 elemente bağlı
Uzun ve sağlıklı yaşam sağladığı kabul edilen makrobiyotik beslenme...
Tarihi itiraf
Tarihi itiraf
"Dünya çapında bir yıldız olabilirdim. Ancak zamanında bunu pek fazla...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.