kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Organların sağlığı 5 elemente bağlı
Organların sağlığı 5 elemente bağlı
Makrobiyotik yaşamın temel prensipleri
Makrobiyotik yemek nasıl pişirilmeli?
Ilımlı iklimde yaşayanlar dikkat!

Organların sağlığı 5 elemente bağlı

Uzun ve sağlıklı yaşam sağladığı kabul edilen makrobiyotik beslenme programına göre, doğadaki 5 temel elementi içeren besinler, saatinde yenirse iç organlar sağlıklı çalışıyor.

Amerika'da milyonlarca kişi tarafından uygulanan makrobiyotik diyetinin, uzun ve sağlıklı yaşamın temelini oluşturduğu kabul ediliyor. Vücuttaki toksinler, yani zararlı ve zehirli maddelerin arındırılması prensibine dayandığı için özellikle kanser gibi hastalıklar karşısında da insana sağlam bir zırh sağladığı belirtiliyor. Uzman doktorların dahi nasıl işlediği, nasıl işe yaradığını araştırmaya başladığı yeni çağ beslenme programı, besinleri doğada bulunan 5 elemente bağlıyor: Ateş, toprak, metal, ve ağaç... Japon beslenme uzmanları Michio Aveline Kushi tarafından geliştirilen makrobiyotik, belli saat dilimlerinde belli gıdaların vücudun mekanizmasını harekete geçirdiğini kabul ediyor.

ÖĞLEN BAHARAT, SONRA TATLI
UZMAN Kushi, öğlen 12.00'de ateş grubu, öğleden sonra 14.00'te toprak, akşam üstü 17.00'de metal, akşam 19.00'da su ve gece 22.00' ağaç grubu gıdalarının yenmesi gerektiğini söylüyor. Her bir gruptaki gıdaların farklı bir organın sağlıklı şekilde çalışmasını sağladığını anlatıyor. Buna göre:
(Saat 12.00) Ateş grubu: Tatları acı ya da baharatlı olmalı. Yeşil sebzeler bu grubun başlıca yemekleridir (brokoli, kereviz, salatalık, brüksel lahanası, kıvırcık lahana) Kalp ve ince bağırsakları "iyileştirirler." Vücudun vermesini sağlıyor. Makrobiyotik beslenme programındaki yemekleri, yağsız ya da kızarmış olarak yemelisiniz.

AKŞAM SARMISAK YİYİN
(Saat 14.00) Toprak grubu: Tatlı besinler (bal kabağı, havuç, tatlı mısır). Mide, pankreas dalak organlarının her derdine deva bu grup besinlerdir. Enerjiyi vücudun içine verir. Haşlanmış olarak yenmesi daha faydalıdır.
(Saat 17.00) Metal grubu: Keskin tadı olan yemekler. Örneğin sarmısaklı ya da soğanlı, hardal soslu yemekler. (soğan, sarmısak, su teresi, hardal bitkisi). Bunlar tamamen akciğerler ve kalın bağırsakların iyi çalışmasını, sağlıklı olmasını sağlar. Fırında pişirilmiş olarak hazırlanmaları daha faydalıdır.
(Saat 19.00) Su grubu: Tuzlu yemeklerdir. Deniz ürünleri ya da tahılları tercih etmelisiniz. Böbrek, cinsel organlar ve idrar kesesinin sağlıklı olmaları ve iyi çalışmaları için ideal yemeklerdir.

HER GRUBUN "YASAKLISI"
(Saat 22.00) Ağaç grubu: Ekşi tatlı yemekler. Lahana, limon, elma, sirke, lahana turşusu yiyecekler yemelisiniz. Karaciğer ve idrar için gereklidir. Lahana ya da benzeri yemekse, haşlayarak yemeniz daha faydalıdır. Uzman Kushi ve yardımcısı Michael Rossoff, her farklı tattan yemeğin farklı bir organa geldiğini ve bu yüzden her öğünde mümkün olduğu kadar çeşitli yemek yenmesi gerektiğini söylüyor. Makrobiyotik beslenmenin temelinde bulunan bu 5 element grubunda faydasız, hatta zararlı maddeler de bulunuyor. Örneğin ateş grubunun uzak durulması gerekeni, sigara. Toprak grubunun beyaz şeker, metal grubunun beyaz un ve beyaz unlu gıdalar, su grubunun iyotlu tuz ve ağaç grubunun da alkol.

Burcu YAKAR

DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 'Balans ayarı'na 9 bomba 178 ölü
 Oscar'ın laneti
 "Amerika Aristide'i silah zoruyla kaçırdı"
 Gladyatörler şişmanmış!
 Hummer-Limuzin
 Simsiyah domates üretildi
 Satrancın Veziri Kraliçeymiş!
 Salih Memecan'la Dünya Hali
Tarihi itiraf
Tarihi itiraf
"Dünya çapında bir yıldız olabilirdim. Ancak zamanında bunu pek fazla...
Mutlu ve umutlu !
Mutlu ve umutlu !
Lucescu, "Ligdeki yenilgimizden sonra o kadar insanı sevindirdik ki...
AP adil ve dengeli davranacak
AP adil ve dengeli davranacak
Avrupa Parlamentosu Başkanı Pat Cox, Meclis'te yaptığı konuşmada...
Başbakan Talat'tan sürpriz ziyaret
KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ile Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş...
3.8'lik depremde 6 ölü bizim ayıbımız
3.8'lik depremde 6 ölü bizim ayıbımız
Adıyaman'daki küçük depremde 6 kişinin ölmesi hocaları kızdırdı.
Konya'da iki askeri uçak düştü
Konya'da iki askeri uçak düştü
Hadim ilçesinde iki F - 4 savaş uçağı eğitim uçuşu sırasında...
Bu operasyon çok can yakacak
Sosyete ve sanat dünyasına haftada 10 kilo kokain pazarladığı iddia...
'Allahım benim de canımı al'
Beş yıl önce küçük kızlarını bir kazaya kurban veren Keskinler'in üç...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.