|
|
Organların sağlığı 5 elemente bağlı
Uzun ve sağlıklı yaşam sağladığı kabul edilen makrobiyotik beslenme programına göre, doğadaki 5 temel elementi içeren besinler, saatinde yenirse iç organlar sağlıklı çalışıyor.
Amerika'da milyonlarca kişi tarafından uygulanan makrobiyotik diyetinin, uzun ve sağlıklı yaşamın temelini oluşturduğu kabul ediliyor. Vücuttaki toksinler, yani zararlı ve zehirli maddelerin arındırılması prensibine dayandığı için özellikle kanser gibi hastalıklar karşısında da insana sağlam bir zırh sağladığı belirtiliyor. Uzman doktorların dahi nasıl işlediği, nasıl işe yaradığını araştırmaya başladığı yeni çağ beslenme programı, besinleri doğada bulunan 5 elemente bağlıyor: Ateş, toprak, metal, ve ağaç... Japon beslenme uzmanları Michio Aveline Kushi tarafından geliştirilen makrobiyotik, belli saat dilimlerinde belli gıdaların vücudun mekanizmasını harekete geçirdiğini kabul ediyor.
ÖĞLEN BAHARAT, SONRA TATLI UZMAN Kushi, öğlen 12.00'de ateş grubu, öğleden sonra 14.00'te toprak, akşam üstü 17.00'de metal, akşam 19.00'da su ve gece 22.00' ağaç grubu gıdalarının yenmesi gerektiğini söylüyor. Her bir gruptaki gıdaların farklı bir organın sağlıklı şekilde çalışmasını sağladığını anlatıyor. Buna göre: (Saat 12.00) Ateş grubu: Tatları acı ya da baharatlı olmalı. Yeşil sebzeler bu grubun başlıca yemekleridir (brokoli, kereviz, salatalık, brüksel lahanası, kıvırcık lahana) Kalp ve ince bağırsakları "iyileştirirler." Vücudun vermesini sağlıyor. Makrobiyotik beslenme programındaki yemekleri, yağsız ya da kızarmış olarak yemelisiniz.
AKŞAM SARMISAK YİYİN (Saat 14.00) Toprak grubu: Tatlı besinler (bal kabağı, havuç, tatlı mısır). Mide, pankreas dalak organlarının her derdine deva bu grup besinlerdir. Enerjiyi vücudun içine verir. Haşlanmış olarak yenmesi daha faydalıdır. (Saat 17.00) Metal grubu: Keskin tadı olan yemekler. Örneğin sarmısaklı ya da soğanlı, hardal soslu yemekler. (soğan, sarmısak, su teresi, hardal bitkisi). Bunlar tamamen akciğerler ve kalın bağırsakların iyi çalışmasını, sağlıklı olmasını sağlar. Fırında pişirilmiş olarak hazırlanmaları daha faydalıdır. (Saat 19.00) Su grubu: Tuzlu yemeklerdir. Deniz ürünleri ya da tahılları tercih etmelisiniz. Böbrek, cinsel organlar ve idrar kesesinin sağlıklı olmaları ve iyi çalışmaları için ideal yemeklerdir.
HER GRUBUN "YASAKLISI" (Saat 22.00) Ağaç grubu: Ekşi tatlı yemekler. Lahana, limon, elma, sirke, lahana turşusu yiyecekler yemelisiniz. Karaciğer ve idrar için gereklidir. Lahana ya da benzeri yemekse, haşlayarak yemeniz daha faydalıdır. Uzman Kushi ve yardımcısı Michael Rossoff, her farklı tattan yemeğin farklı bir organa geldiğini ve bu yüzden her öğünde mümkün olduğu kadar çeşitli yemek yenmesi gerektiğini söylüyor. Makrobiyotik beslenmenin temelinde bulunan bu 5 element grubunda faydasız, hatta zararlı maddeler de bulunuyor. Örneğin ateş grubunun uzak durulması gerekeni, sigara. Toprak grubunun beyaz şeker, metal grubunun beyaz un ve beyaz unlu gıdalar, su grubunun iyotlu tuz ve ağaç grubunun da alkol.
Burcu YAKAR
|