kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Doğuya ayıp oluyor'
'Doğuya ayıp oluyor'
Teşvik alan iller: Yapılan doğrudur

'Doğuya ayıp oluyor'

Milli geliri 1.500 doların altında kalan iller için çıkarılan teşvik yasasını sanayici de beğenmedi. İSO Başbakan Erdoğan'dan, yasanın rekabet avantajı yaratan sektörler için çıkarılmasını istedi.

Hükümetin, kişi başına milli geliri 1.500 doların altındaki iller için çıkardığı teşvik yasasına tepkiler giderek büyüyor. Yasanın Meclis'te görüşüldüğü günlerde geliri 1.500 doların birkaç dolarla geçen illerin eleştirilerine şimdi sanayiciler de eklendi. Geliri 1.500 doların altındaki 36 ile 5 yıl süreyle vergi, SSK primi, enerji indirimi ve bedava arsa imkanından oluşan yeni teşvik yasasının illere değil bölgesel gelişim stratejilerine göre çıkması gerektiğini savunan iş dünyası, yasanın en çok Uşak, Düzce, Malatya, Kırşehir ve Osmaniye gibi birkaç ile yarayacağını düşünüyor.

ALTERNATİF BULALIM
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, geçtiğimiz hafta Ankara'da yapılan temaslarda yasa ile ilgili çekinceleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da ilettiklerini belirtti. Teşviği, SSK primi ve enerji maliyetlerinde indirim gibi klasik anlamının dışına çıkarılması için çalışma yapacaklarını dile getiren Küçük, şöyle devam etti: "Yasa ile ilgili çekincelerimiz var. Türkiye'nin rekabetçi sektörlerin belirlenmesine ihtiyaç var. Yasaya baktığınızda yatırımların daha çok batıya kayacağını görüyorsunuz. Bunları Ankara ziyaretimizde Başbakan'a da ilettik. Sektör bazında çalışmalar olabilir ya da Türkiye'nin geleceği açısından önemli sektörler olabilir. Bunların desteklenmesi gerekir. " Teşvik Yasası dışında kalan illerden biri Gaziantep. Türkiye'nin beşinci gelişmiş ili Gaziantep'in kişi başına milli gelirinin 1.593 dolar olduğunu belirten Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, doğudaki illere büyük ayıp edildiğini düşünüyor. Teşviğin sadece doğudaki illere çıkarılmasına kimsenin itiraz etmediğini kaydeden Koçer, "Orada terör sonrası ekonomik kalkınma süreci yaşanıyor. Bu fedakarlığına herkes katlanırdı" diyor. Koçer ekliyor: "Bu iş gelişmiş illeri Fenerbahçe karşısında Beşiktaş'ın düştüğü duruma düşürdü. Bize, 'Siz çok geliştiniz. Bir kenarda bekleyin. Onları da sizin seviyenize getirelim' deniyor" diyor. Hiçbir mantıklı yatırımcının Düzce, Uşak, Afyon, Malatya dururken Ağrı ya da Van'a gitmeyeceğini kaydeden Koçer, "Teşvik kademeli olmalıydı. İkincisi sektörel bazda olmalıydı. 8 ilden başka bu işten istifade eden iller olmayacak. Hele hele doğudakiler hiç." Kahramanmaraş sanayisinin en büyük temsilcilerinden biri olan Kipaş Tekstil'in Yönetim Kurulu Başkanı Hanefi Öksüz de teşviğin haksız rekabete yol açacağını düşünenlerden. Öksüz, "Sanayici ne yapsın. Bize fabrikalarınızı taşıyın diyorlar. Bu çok kolay bir durummuş gibi. Eğer verilecekse sektörel ve bölgesel teşvik verilmeliydi. Bu yasa iller arasında çatışma başlatmaktan başka bir işe yaramayacak" diyor.

Bedelsiz arazi tahsis edilecek

* En az 10 kişilik istihdam öngören yatırım yapanlara, Hazine, katma bütçeli kuruluşlar, belediyeler veya özel idare arazileri bedelsiz olarak verilecek. İstihdam edilecek işçi sayısı yatırımın faaliyete geçmesinden itibaren beş yıl süre ile korunacak.

* Arsanın bedelsiz olarak devredildiği, devir amaç ve koşullarına uyulma zorunluluğu olduğu yönünde tapuya şerh konulacak.

* En az 10 işçi çalıştıracak işletmelerde kullanılacak elektrik enerjisi giderlerinin en az yüzde yirmisi en çok yüzde 50'si Hazine tarafından karşılanacak.

* Yatırımın organize sanayi bölgelerinde bulunması halinde işçilerin maaşlarından hesaplanan gelir vergisinin tamamı, diğer bölgelerde bulunması halinde ise yüzde sekseni, tahakkuk eden vergiden muaf tutulacak.

Leyla ŞEN

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Sabancı, Ömür'e ömür katacak!
 Hattat, İstanbul'un Eyfel'ini 150 milyon dolara dikecek
 Dünya bunları konuşuyor
 Anadolu Gıda ile birleşen Ülker'den borsaya 'merhaba'
 Taksici 10 milyon vergi vermiş!
 Yumurtada gizli tehdit
 Sabancı, yabancıya 200 trilyonluk Akbank sattı
 TİM: Zam değil indirim istiyoruz
 Üstsüz Peugeot 307 CC, Türkiye'de
 Gökdelen binasının temeli 28 metre yerin altına indi
 Kapasite kullanımı yüzde 74.9'a düştü
 Nemada öncelik Kuruluşların olacak
 Airbus: Bizden de uçak alın
 Turkcell'in açtığı davayı Danıştay esastan reddetti
 Yatırım ortaklıklarının köpüğünü piyasa alıyor
 Beşiktaş yüzde 11 düştü Fener yüzde 12 yükseldi
 TT&TIM'ın abone sayısı 4.5 milyon
 Okul servislerinin yarısı yönetmeliğe uymuyor!
 Turizmciler İstanbul'da buluşuyor
 44 milyar doları az mı buldunuz?
 Şirketler
İLKER SARIER
İyi niyetin ispatı!
Yolsuzluktan ve yozlaşmadan bunalan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Küçüklere hayat hakkı yok büyükler ise atak değil
"Geniş...
Cinayet gibi kazaya trilyonluk tazminat
Deplasmana giderken trafik kazasında kaptanını yitiren Gazi...
Aldatan âşığa işkenceli 'ölüm cezası'
Birlikte yaşadığı Emin Kaya’yı, uykuda bağladıktan sonra cinsel...
Bir şişeden sonra sarhoş oluyorum
Bir şişeden sonra sarhoş oluyorum
23yıldır sanat dünyasının içinde bir isim Nurseli İdiz. Tiyatro...
Hamile değil!
Hamile değil!
Şubat başında STFA'nın veliahtlarından Sezai Taşkent'in eşi...
IMKB
E: 18,498 D:% 1.17
DOLAR
S: 1,325,000 D:% -0.28
EURO
S: 1,671,000 D:% 0.00
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.