kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yumurtada gizli tehdit
Yumurtada gizli tehdit

Tarım Bakanlığı tebliğine göre yumurta en fazla 12 derecede bekletilmeli. Oysa piyasada yumurtalar oda sıcaklığında satılıyor, bu da ‘Salmonella’ riskini artırıyor.

Kesinlikle çiğ yumurta tüketmeyin. Çiğ yumurtanın evde kullanılarak yapıldığı mayonez, parfe ve benzeri ürünler de bu uyarıya dahil.

Yumurtalar eve getirirken çatladı ise bunları temiz bir kaba kırın, üzerini kapatın ve buzdolabında saklayın.

Yumurtalar sadece kullanmadan hemen önce üzerindeki kiri uzaklaştırmak için yıkanır ve fırçalanır. Kağıt havlu ile kurulandıktan sonra kullanılabilir. Zira kabuktaki dışkı kalıntıları salmonellayaneden olabilir.

Marketten satınalınırken yumurtaların soğukta tutuluyor olmasına dikkat edin!

Yumurtalar temizve çatlaksız olmalı Çatlaklar bakteri gelişimini artırır.Diğer gıdalarla temas etmeyecek şekilde buzdolabında saklanmalı.

Yumurta içeren gıdaları (Lazanya,peynirlikek=cheese cakegibi) gıdanın merkez sıcaklığı 72 derece olacak şekilde pişirin.

Yumurtaları ve yumurta içeren hiçbir gıdayı oda sıcaklığında 2 saatten fazla süre bırakmayın.

Tarım Bakanlığı tebliğine göresatış noktalarında yumurtalaren çok +12 oC'da muhafazaedilebilir. Ortam sıcaklığı +7-8oC'ın altında olduğunda organizmanın gelişmesi sınırlanır, bu nedenle buzdolabı koşullarında muhafaza en idealidir.

GIDA güvenliği son dönemin en popüler konusu. Ama Türkiye, bu konuda henüz işin çok başında. Kaçınız, yumurtanın oda sıcaklığında muhafaza edilmesinin taşıdığı risklerden haberdarsınız? Markete gittiğinizde yumurtayı soğuk bölümden mi yoksa kuru gıdaların satıldığı bölümden mi satın alıyorsunuz? Oysa yumurta, o kendini çok koruduğunu sandığınız kabuğun altında bile pek çok riskler içeriyor. İTÜ Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu'nun hazırladığı rapora göre, yumurtanın mutlaka serin ortamda satışa sunulması, eve getirildikten sonra da çok dikkatli pişirilip tüketilmesi gerekiyor. Özetle Prof. Boyacıoğlu, şöyle uyarıyor: "Yumurta besin değeri ve özellikle unlu gıdalarda bir harç görevi görmesi nedeniyle gıda sanayiinde yoğun olarak kullanılıyor. Ancak özellikle salmonella cinsi mikroorganizmaların bu yolla sıklıkla gıdalara bulaştığı da biliniyor. Dünyada Salmonella türlerinin yol açtığı çok sayıda gıda zehirlenmesi olayı gözlendi. Bu mikroorganizma yumurtanın kabuğunda bulunduğu gibi yumurtanın oluşumu sırasında kabuğun içinde de gelişebilmekte. Amerikan Tarım Bakanlığı her 100 bin yumurtanın 1 tanesinin Salmonella enteritidis ile bulaşmış olduğunu tahmin etmekte. Örneğin İngiltere'de Halk Sağlığı Laboratuarları tarafından kaydedilen Salmonella enfeksiyonlarının 1999 yılında 17 bin 250 ve 2001 yılında da 16 bin 400 olduğu belirtilmekte."

SALMONELLA NEDİR?
Nedir Salmonella? Prof. Boyacıoğlu onu da şöyle özetliyor: "Salmonella bakterisi insan, yabani ve evcil hayvanlar, çiftlik hayvanları ve özellikle tuvuklarda bulunur. Yeterince pişmeyen et ve yumurtalar yoluyla geçer. Bakteriyi taşıyan kişiler, başka insanlara da bulaştırabilir. Hastalığın belirtileri, ishal, kusma ve başağrısıdır. Organizma ince barsakta çoğalarak koloni oluşturur ve ardından barsak dokularına atak ederek zehir oluşturur. Organizma kana veya lenf sistemine de geçebilir ve bu durumda daha ciddi hastalanmalara yol açabilir. Pek çok kişi salmonella enteritidis enfeksiyonlarına hassas olmakla beraber özellikle yaşlılar, çocuklar ve bağışıklık sisteminde sorunları olan kişiler çok daha duyarlıdır. Gıda sanayiinde özellikle enfeksiyona yol açacak Salmonella cinsi bakterilerin enfeksiyon dozunun son yıllarda 10-100 ya da daha az sayıda hücrenin varlığının gıda zehirlenmelerine yol açmasının anlaşılması ile tüm tehlikelerin kontrol altına alınmasını sağlayacak endüstriyel düzeyde önlemler gündeme gelmiştir. Son yirmi yılda ise gıda güvenliğini sağlamak üzere tüm tehlikeleri kapsayan "Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları" sisteminin (HACCP: Hazard Analysis and Critical Control Points) gıda sektöründe de uygulanması tüm dünyada yaygınlaşmıştır."

Esen Evran

DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 'Doğuya ayıp oluyor'
 Sabancı, Ömür'e ömür katacak!
 Hattat, İstanbul'un Eyfel'ini 150 milyon dolara dikecek
 Dünya bunları konuşuyor
 Anadolu Gıda ile birleşen Ülker'den borsaya 'merhaba'
 Taksici 10 milyon vergi vermiş!
 Sabancı, yabancıya 200 trilyonluk Akbank sattı
 TİM: Zam değil indirim istiyoruz
 Üstsüz Peugeot 307 CC, Türkiye'de
 Gökdelen binasının temeli 28 metre yerin altına indi
 Kapasite kullanımı yüzde 74.9'a düştü
 Nemada öncelik Kuruluşların olacak
 Airbus: Bizden de uçak alın
 Turkcell'in açtığı davayı Danıştay esastan reddetti
 Yatırım ortaklıklarının köpüğünü piyasa alıyor
 Beşiktaş yüzde 11 düştü Fener yüzde 12 yükseldi
 TT&TIM'ın abone sayısı 4.5 milyon
 Okul servislerinin yarısı yönetmeliğe uymuyor!
 Turizmciler İstanbul'da buluşuyor
 44 milyar doları az mı buldunuz?
 Şirketler
İLKER SARIER
İyi niyetin ispatı!
Yolsuzluktan ve yozlaşmadan bunalan...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Küçüklere hayat hakkı yok büyükler ise atak değil
"Geniş...
Cinayet gibi kazaya trilyonluk tazminat
Deplasmana giderken trafik kazasında kaptanını yitiren Gazi...
Aldatan âşığa işkenceli 'ölüm cezası'
Birlikte yaşadığı Emin Kaya’yı, uykuda bağladıktan sonra cinsel...
Bir şişeden sonra sarhoş oluyorum
Bir şişeden sonra sarhoş oluyorum
23yıldır sanat dünyasının içinde bir isim Nurseli İdiz. Tiyatro...
Hamile değil!
Hamile değil!
Şubat başında STFA'nın veliahtlarından Sezai Taşkent'in eşi...
IMKB
E: 18,498 D:% 1.17
DOLAR
S: 1,325,000 D:% -0.28
EURO
S: 1,671,000 D:% 0.00
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.