kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Yaşama Dair
    Sinema
    Hobi
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kör Agop Meyhanesi 66 yaşında
Kör Agop Meyhanesi 66 yaşında

Balıkçılık yapan Agop İnciyan'ın ucuza rakı içebilmek için açtığı Kör Agop Meyhanesi, 66 yılı geride bıraktı. Kumkapı geleneğinin öncülerinden kabul edilen Kör Agop, meyhane kültürünün okulu olarak nitelendiriliyor.

Kumkapı'nın sembolü Kör Agop Meyhanesi, 66 yılı geride bıraktı. Tek gözü görmeyen balıkçı Agop İnciyan tarafından, ucuza rakı içebilmek için 1938 yılında açılan ve kısa süre içerisinde Agop'un karısı Marta'nın mezeleriyle ünlenen Kör Agop, meyhane kültürü içerisine kadınları da katmış. Agop İnciyan'ın ölümünün ardından, oğlu Hayko tarafından işletilen meyhane, şimdilerde ailenin 3. kuşak temsilcisi Daniel İnciyan'a emanet. Kumkapı'da doğup, bu semtte büyüyen Daniel, bulaşıkcılıktan komiliğe kadar meyhanenin tüm aşamalarında çalışmış. Dedesinin, meyhane kültürünün yagınlaşmasına çok önemli katkılar sağladığını söyleyen İnciyan, kendi yanlarında yetişen birçok kişinin, şu an Kumkapı'da yer sahibi olduğunu ve buranın adeta bir okul işlevi gördüğünü kaydediyor. İnciyan, kadınları ve canlı müziği meyhane ile ilk kez dedesinin tanıştırdığını özellikle belirtiyor. Meyhanecilikte başarılı olmanın yolunun, az kazanıp, kaliteyi her zaman yüksek tutmaktan geçtiğine işaret eden Daniel İnciyan, şunları söylüyor: "Müşterilerimiz, rahat bir ortamda, rahatsız edilmeden istedikleri gibi yiyip, içip, sohbetlerini edip, eğlenebiliyorlar." İyi bir meyhanenin içinin ferah ve havadar olması gerektiğinin altını çizen İnciyan, "Dedem, meyhane için yer ararken, yüksek tavanlı ve düz ayak olmasına dikkat ederdi. İnsanın nasıl değiştirmeyeceği doktoru, berberi varsa, meyhanesi de değiştirmeyeceği bir yerdir" diyor. Rakı içmenin bir sanat olduğuna işaret eden İnciyan, "Rakı içmek, sarhoş olmak değildir. Bir zevktir. Rakı, soğuk ama asla buzla içilmemeli. Bizim de bazı kurallarımız var. Örneğin, balık çorbası, terbiyeli olarak mutlaka en son servis edilir. Tuz ve limon koydurtmayız. Lakerda ikinci kez masaya konulmaz. İnsanlar bu kültürü 30 yıl önce biliyordu ama şimdilerde pek bilen kalmadı" diye konuşuyor.

Bülent ERGÜN

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Tiyatroda işkence izlemek ister misiniz
 Yedi kıtaya yayılacak bir beste peşindeyim
 İncelten Çikolata
 Metroseksüellikten sonra bootism furyası
 Artık bronzlaşmak 6 saniye
 Demet'in Fransız kopyası
 Barlaslar'la pazar keyfi
 Sürgündeki sesin dönüşü
 Türk resim sanatının devleri aynı müzayedede
 Menderes'in yasak aşkı sahneye çıktı
 Aşkın üç anahtarı
 Sevgi Sözcükleri
 Sofranıza renk katın
 Regl döneminde de bakımlı olmak için
 'EX'lerine döndüler
 Artık damatların da dergisi var
 İnsan ruhunun gramajı var mı?
 Haftalık Keyif Rehberi
GÜLSE BİRSEL
Soğukalgınlığının psikolojik izdüşümleri!
Gördüğünüz...
AYŞE TÜTER
Pırasalı krep
Yumurta, un ve sütü çırpıp, krep hamuru...
Kubilay'a dikkat!
Bakırköy'de Kubilay sahte isimli bir genç tatlı dilini ve şıklığını...
Yüzerek yardım getirdi
Adapazarı'nda yolcu midibüsü dereye uçtu. 9 kişiye mezar olan araçtan...
Kar gidiyor yağmur geliyor
Kar yağışı kuzey ve doğu bölgelerinde devam edecek. İstanbul'da ise...
'Firuze' sinemalarda
'Firuze' sinemalarda
Son zamanlarda yapılan en kaliteli yerli filmler kervanına 'Neredesin...
Moda Polisi
Moda Polisi
Avrupai tipi kurtarmış.
Daha çok spor giyinmeyi seven Mine...
Jones'un kötü kaderi
Jones'un kötü kaderi
Ünlü sinema yıldızı Catherine Zeta Jones'un başı Nicole...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Sizinkiler | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin Sağlık | Cumartesi | Aktüel Pazar | Yaşama Dair | Sinema | Hobi
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.