Ezine peynirini marka yapan Çanakkaleli Tahsildaroğlu, Amerika'da etnik ürün satan marketlerin raflarına dahi girmiş..
(Leyla Şen Hacer Gemici) PEYNİR Babil'de soyluların yemeği olarak görülürdü. Bugün ise her sofranın temel gıdası. Türkiye'nin peyniri ile ünlü yerlerinden biri olan Ezine'de 40 yıldır varlığını sürdüren Tahsildaroğlu, özellikle "doğal peynirde" iddialı. Ezine'nin meşhur koyun ve keçi sütünden yapılan ve en az bir yıl bekletilen peynirine Amerika'dan bile müşteri bulduklarını söyleyen şirketin üçüncü kuşak temsilcisi Faruk Tahsildaroğlu, yurtışında yaptıkları satışın 1 milyon doları bulduğunu ifade ediyor. Bu satışların büyük bölümü ise New York gibi etnik ürünlerin daha çok tercih edildiği eyaletler. ABD'deki zincir marketlerde yer almak içini yoğun bir çaba harcanıyor... Kendilerini "gizli dev" olarak nitelendiren Faruk Tahsildaroğlu bunu da şöyle açıklıyor: "Bugün zincir mağazaların şarküteri reyonlarında satılan ürünlerin yüzde 80'ini Tahsildaroğlu'na ait." Çanakkale'nin Ezine İlçesi'nde kurulan tesisin temelleri dede Tahsildaroğlu tarafından atılmış. Toptancılıkla başlayan iş, ikinci kuşakla üretime geçmiş. Faruk Tahsildaroğlu, "İlk üretim tesisi 3 dönüm arazi üzerinde 1978'de kuruldu. Kaliteli ürün büyümeyi getirdi. Bugün babam ve amcam imalathanede" diyor. 2003 itibariyle toplam cirosu 30 trilyon lirayı bulan Tahsildaroğlu, pazarda değişik ürünlerle payını artırmayı sürdürüyor.