kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Türkiye'nin büyümesini biz finanse edeceğiz'
'Türkiye'nin büyümesini biz finanse edeceğiz'
Özınce, Sabah Yönetımını Ağırladı

Büyümeye İş'ten para

İŞ Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, SABAH yöneticileriyle buluştuğu yemekte, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren reel ekonomiye kaynak aktaran bankanın hedefinin sürdüğünü söyledi. Özince "Türkiye'nin büyümesini biz finanse edeceğiz" dedi.

***

'Türkiye'nin büyümesini biz finanse edeceğiz'

Atatürk'ün talimatıyla kurulan İş Bankası'nın onbeşinci Genel Müdürü Ersin Özince reel ekonomiyi finanse etmeyi sürdüreceklerini bu yolla büyüyeceklerini söyledi.

'BİZ bankamızdaki CHP'nin payına Atatürk'ün hisseleri' diyoruz. SABAH Gazetesi üst düzey yöneticileriyle, İş Bankası yetkililerini buluşturan yemeğe bu sözlerle başladı, Genel Müdür Ersin Özince. 1924 yılında Atatürk'ün talimatıyla kurulan İş Bankası, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren nasıl reel ekonomiyi kaynak aktardıysa, bankanın 15'inci Genel Müdürü Ersin Özince da aynı hedefin sürdüğünü ortaya koyuyordu: Türkiye'nin büyümesini biz finanse edeceğiz.'
SABAH Gazetesi üst düzey yöneticileri ve köşe yazarlarıyla, İş Bankası yönetimini biraraya getiren akşam yemeğinde de bankanın tarihinden, sektörün son durumuna, kültür sanat faaliyetlerine kadar birçok konu sohbet ortamında konuşuldu.Yemeğe İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Genel Müdür Yardımcıları Caner Çimenbiçer, Aykut Demiray, Özcan Türkakın, Fevzi Onat, Kadir Akgöz, İktizadi Araştırmalar Müdürü Yılmaz Ertürk de, yemekte hazır bulundu. SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan, Başyazar Erdal Şafak, Ekonomi Müdürü Yavuz Semerci, yazarlar, Mehmet Barlas, Abdurrahman Yıldırım, Şelale Kadak, Servet Yıldırım, Savaş Ay ve İlker Sarıer'in de katıldığı yemekte Özince 3 yıl içerisinde dolar bazında bankanın aktiflerini 3 katına çıkarmayı hedef olarak ortaya koyduklarını açıkladı.Bankanın büyüklüklerinin Türkiye açısından ne kadar önemli olduğu, SABAH yöneticileri ve yazarlarına yapılan sunumda bir kez daha gözler önüne serildi. İşte Türkiye'de sürekli ilkleri gerçekleştiren İş Bankası'na ilişkin birkaç not:

* Bankanın Türkiye genelinde 844 şubesi faaliyet gösteriyor. İş bankası'nda 12 milyonu aşkın müşterinin hesabı bulunuyor.

* Halka açık olan banka ve grup şirketlerinin 250 binden fazla hissedara sahip.

* Grupta toplam 33 bin 567 kişi çalışıyor.

* İş Bankası grup olarak toplam 9 milyar 107 milyon dolar piyasa değeri ile İstanbul Borsası'nın toplam piyasa değerinin yüzde 13,2'sini oluşturuyor.

* İş Bankası tek başına özel sermayeli ticari bankalar içerisinde kredi hacminin yüzde 13.3'ünü sağlıyor. Bir başka değişle Türkiye'de özel sektör bankalarından kullanılan her 100 liralık kredinin 13.3 lirası İş Bankası tarafından sağlanıyor.

* Bireysel kredilerde bir numara olan İş Bankası'nın bu alandaki pazar payı ise yüzde 26.7 oranına kadar yükseliyor. Toplam mevduatın yüzde 11.8'i İş Bankası'nda tutuluyor.

* Türk Bankacılık sektörünün toplam 90,9 milyar dolarlık aktif büyüklüğünün yüzde 20'sine denk gelen 19,4 milyar dolarlık kısımını İş Bankası oluşturuyor. Banka tek başına Türk bankacılık sektörünün beşte biri anlamına geliyor.

* Türk halkının özel bankalarda tuttuğu 60.2 milyar dolarlık mevduatının 12.5 milyar dolarlık kısmı İş Bankası'na yatırıldı. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, toplantı sırasında İş Bankası Grubu'nun yeniden yapılandırma çabaları hakkında da bilgi verdi. Banka 2002 yılında Citigroup Smith Barney danışmanlığında, kapsamlı bir yeniden yapılanma sürecine girmişti. Bu kapsamda, değişen koşullara uyum, verimliliğin ve rekabetçi avantajın artırılması ve hissedarlar için daha yüksek değer yaratılması, bankalar kanunu ile uyum kapsamında, sanayi iştiraklerinin toplam aktifler içerisindeki oranının düşürülmesi öngörüldü. Özince, bu konuya özel önem verdiklerini belirterek "Biz sadece bankacılık yapacağız diye bir şey yok. Ancak mevzuata da uyacağız" diyerek konuya bakışını açıkladı. Bu kapsamda banka son iki yılda yapılan 24 işlem sonucunda 392.8 trilyonluk iştirakini sattı. Banka doğrudan iştiraklerinin sayısını satış ve devirler sonrasında 79'dan 58'e indirdi.

'HAKSIZ REKABET VAR'
Özince, İş Bankası'nın iştirak ettiği yeni iş alanlarına ilişkin olarak da yapılan hiçbir iştirakten pişman olmadıklarını söyledi. Özince "Pişman değiliz derken yönetim kurulumuzun genel temayülünü söyledim. Bu konudaki prensibimiz şu; şirketimizin, hissedarımızın menfatiyle bağdaşmayacak tutumlar ve özel hırs içerisinde olmayacağız" diye konuştu. Ersin Özince, bankacılık sektöründeki haksız rekabet ortamının, yapılan iştiraklerden çok daha fazla önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Özince "2001 yılında önemli miktarda problemli krediye rağmen, halen kredi kullanımında bir numara olmamız manidardır" diyerek şunları söyledi: "Tahsil edilemeyen kredilerin önemli bir kısmının yeniden tahsiline yönelik adımlar attık. Bundan sonra da reel sektörü desteklemeyi sürdüreyeceğiz." Özince, 2001 krizinde bankaların reel sektör nezdindeki kreditör imajının biraz zedelediğini söyledi. Özince, "Bunda suçlu tek başına özel bankalar değil. Kamu kriz sırasında çekilince biz ortada kaldık. Özel bankalar suçlu gibi gösterildi" diye konuştu.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Ekmeğe vitamin katmazsak Türkiye az gelişmiş kalacak
 ilk 7 kişilik yerli otomobil Adapazarı'ndan yola çıktı
 Mevduatta artış yüzde 80
 Uzel'de miras kavgası mahkemeye taşındı
 TL'den sıfır atılması bu hafta Meclis'te
 Ayda 950 Euro taksitle Jaguar satılıyor
 Audi, Uludağ'da 2004 hedefini çizdi
 ROM Madeni Yağ kalitesini belgeledi
 Mobil Delvac'lar şimdi yelek hediyeli
 2003'te 30 milyon dolarlık ihracat çıtasını 11 üretici aştı
 Hedef büyüten Ford, gözünü Orta Asya ve Afrika'ya çevirdi
 5 yıllık vergi kaçağı 20.3 milyar $
 Efes Rakısı tamam sıra 'votka ve cin'de
 Borcuna karşılık atölye aldı, yağda marka oldu
 Aria-Aycell ortaklığı mayısta faaliyete geçer
 Sektörün lider bankası
 Kredinin beşte biri İş'ten
 AB parlamenteri Vinci de fişlenmiş
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Derviş, IMF'nin yeni rolünü anlatan kitap...
GÜNTAY ŞİMŞEK
TOBB taca çıkıyor mu?
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Mali varlıklar 250 milyar $, mevduatın yerini bono...
"Kilitlenen hava" yaşamı da kilitledi!
Meteroloji uzmanları son günlerde yaşanan yoğun kar yağışının anormal...
Kendileri öldü ama Beyza'yı kurtardılar
Çanakkale'de uçuruma yuvarlanan araçta Durak Ailesi'nin beş ferdi...
Cicim ayları bitti mi?
Cicim ayları bitti mi?
Pınar Altuğ'un, uğruna eşi Umut Elçioğlu'ndan boşandığı,...
Aşk bacayı sarmış!
Aşk bacayı sarmış!
Sosyetede konuşulanlara göre işletmeci Emre Ergani, gönlünü...
IMKB
E: 18,357 D:% -0.87
DOLAR
S: 1,316,000 D:% -0.45
EURO
S: 1,657,000 D:% -0.60
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Bizimcity | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.