kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mehmet Altan @ SABAH
 

Avanta, beleş, üç kağıt...

Aslında, sabahtan akşama "para" dışında neredeyse hiçbir şey konuşmayan bir topluma dönüşmüş olan Türkiye'nin neden kabul edilen 2004 yılı bütçesine hiç aldırmadığının peşindeydim... Hükümetlerin önceliklerini, bakanlıkların bütçelerini, devlet etrafında kümelenmiş ve geçimini oradan sağlayan kamu çalışanlarını, hastane kapılarında bekleşenleri, çocuklarını devlet okullarına gönderenleri, mahkemelerde sefil olanları, kısacası herkesi çok yakından ilgilendirmesi gereken bütçe; devletin, halkın vergilerini nasıl, nerede ve ne kadar harcayacağını belirten temel belge, kimsenin dönüp bakmadığı metinler epey bir zamandır gelip geçiyor.

***

Sorunun cevabı dünkü gazete haberlerindeydi.. Sanki biri bu sorunun cevabını vermiş, sonra da bu cevabı parçalara ayırıp farklı haberler yapmıştı. Haberleri birleştiren, bilmeceyi çözüyor ve cevabı buluyordu. İlk haber, Merkez Nüfus İdaresi Sistemi Projesi'nin başarısızlığıyla ilgiliydi. İçişleri Bakanlığı tarafından verilen TC Kimlik No'su ile Maliye Bakanlığı'ndan verilen Vergi Kimlik numaralarının birbirini tutması gerekirken bu sağlanamamıştı. Numaraların birbirini tutma oranı yüzde 12'de kalmıştı. Ancak, haberin daha da önemli yanı görünen yüzünün arkasındaydı. Otuz yıldır süren ve elli milyon dolar harcanan bu projenin amacı "vergi, sosyal güvenlik ve bankacılık işlemlerine" tek numara ile ulaşmak idi. Kırk bir milyon seçmenin olduğu ama sadece üç-dört milyonun vergi ödediği bir ülkeyiz. Düşünün ki, oy veren vatandaşın vergi faaliyetini izleyecek bir sistem henüz oluşmuş değil. Vergi vermeyenler çoğunlukta olunca devletin bütçesi de kimseyi ilgilendirmiyor.

***

Parlamenter sistem "vergi" üzerine oturur. Vatandaş devlete vergi verir, devlet de onun ihtiyacı olan hizmeti üretir. Demokrasi, verilen paraların harcanmasını berrak şekilde denetleme sürecinde somutlaşır. Adalete, sağlığa, eğitime ve savunmaya ayrılan payları tartışmadan, bunların nerelere harcandığını bilmeden demokrasi olmaz. Çünkü halkın, verdiği parayı denetleyemediği bir devlette soygun öne geçebilir. Vatandaşlarının tümünden vergi alamayan bir anlayışla ancak bu kadar oluyor. Olması gereken kısmı ise IMF belirtmekte.. Türkiye'de kayıt dışı ekonomi yani vergisi verilmeyen ekonomik faaliyet toplam yıllık üretimin yüzde 45'ini buluyor. Bütçenin neden önemsendiğini vurgulayan ikinci haber IMF'nin 2004 yılının en önemli gündem maddesi olarak "kayıt dışı ekonomi ile mücadeleyi" saptamış olmasıydı. Bunun için de öneriler geliştiriyordu. SSK ve Bağ-Kur'un prim tahsilat birimleriyle birlikte Gümrük Müsteşarlığı'nın Maliye Bakanlığı'na bağlanması ilk radikal önerisiydi. Seksen yıllık devletin yapmadığını şimdi IMF yaptırmaya çalışıyor, ülkeyi saydamlaştırmaya uğraşıyordu.

***

En eğlencelisi ise üçüncü haberdi.. Gülerek, eğlenerek okudum.. Sırf bu haber bile, "paradan" başka bir şey konuşmayan bu ülkenin neden devlet bütçesini tartışmadığını anlatmaya yetiyordu.. Kayıt dışı ekonomi kadar, yasal olmayan işlerden kazanılan paraların, kısacası "kara paranın" da takibi ciddiyet kazanıyor. Yeryüzü, bunu istiyor. Uluslararası sistem ne kayıt dışına, ne de kara paraya taviz verecek durumda.. Türkiye'ye de bastırıyor.. Bu nedenle çıkarılan ve kamuoyunda "hortum yasası" olarak bilinen yasayı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer önceki gün onayladı. Yasa, Sermaye Piyasası'nda bugüne kadar göz yumulan anlayışa da tanım getiriyor. Manipülasyondan içeriden bilgi öğrenmeye, örtülü kazanç dağıtımından emniyeti suiistimale kadar tüm finansal suçlar belirleniyor ve yaptırım getiriliyor. İşin eğlendirici yanı, yasa onaylanır onaylanmaz Borsa'nın 596 puan birden düşmesi. Berraklık arzusu, Borsa'yı ürküttü. Kara paraya karşı savaş önce Borsa'yı vurdu. Halbuki sürekli ve düzenli bir üretimin aynası olması gereken Borsa'yı bu yasanın zıplatması gerekirdi.

***

Oy verip de vergi vermeyen... Kazancını kayda geçirmeyen ve kayıt dışını tercih eden... Kara paraya tutkun bir ekonomik yapı var... Diğer yandan da, vergi almayan, aldığını gerekli ve verimli kullanmayan, harcamasının hesabını vermeyen, adalet, sağlık ve eğitim yerine, savunmayı tercih eden bir yönetim anlayışı... Bütçeyi kim ne yapsın ki? Onun için de konuşulmadan, tartışılmadan turnikeden geçer gibi gelip gelip geçiyor..

***

Neyse ki bunu zaptı rapta alan bir dış irade var.. Savsaklanıp duran kimlik projesi, kayıt dışına savaş, kara parayı aklamaya barikat o sayede gündeme geliyor. Eski alışkanlıklar, üç kağıtçılık, avantacılık, hortumculuk son demlerini yaşıyor.. Asıl şimdi zorlanmaya başlayacağız. Üreterek yaşamak ne de olsa alışmadığımız bir yaşama biçimi...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 On yıl önce, on yıl sonra...   / 29-12-2003
 Avanta, beleş, üç kağıt...   / 27-12-2003
 CHP, AB ve İkinci Cumhuriyet   / 22-12-2003
 Kemalizm, AK Parti, ikinci Cumhuriyet...   / 15-12-2003
 Arsız ganimetçiliğe 'milli dava' mı diyorsunuz?   / 13-12-2003
 Rusya   / 08-12-2003
 Ankara dedikoduları...   / 06-12-2003
 Kapitalizm nitelik değiştiriyor   / 01-12-2003
ERDAL ŞAFAK
Ulusal değerler
Yeni yıla ne yazık ki, Türkiye'yi...
MANSUR FORUTAN
Senede bir gün
Noel ve yılbaşı tantanasından sonra...
MEHMET BARLAS
Ankara'nın senaristleri Yeşilçam'ı unutturuyor!
Acaba...
EMRE AKÖZ
'BİZ EVLENİYORUZ' ARTIK FAZLASIYLA GERÇEK
Savaş Ay'ın...
SAVAŞ AY
Tatlıses'in düşmanı kim?..
Tatlıses'in durumunu sevgili...
BİZE GÜVENİN
BİZE GÜVENİN
Sarı-kırmızılı renklerin son 10 yıla damgasını vurduğunu söyleyen...
Davala değer kazandı
Davala değer kazandı
Sezon başında Galatasaray'dan Werder Bremen'e transfer olan Ümit...
Çiçek'in cezaevi tanımı 'Ceza değil, konuk evi'
Çiçek'in cezaevi tanımı 'Ceza değil, konuk evi'
ADALET Bakanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri...
Yerel seçim yarışına SHP de katılıyor
YÜKSEK Seçim Kurulu, Sosyal Demokrat Halk Partisi'nin de (SHP)...
Eroine alıştıran da sattıran da babam
Eroine alıştıran da sattıran da babam
Aşırı dozdan ölen üniversiteli Selen'e uyuşturucu satmakla suçlanan...
Dinçer: Aklımı peynir ekmekle yemedim
Dinçer: Aklımı peynir ekmekle yemedim
Cumhuriyete yönelik açıklamalarıyla Genelkurmay'la hükümetin arasında...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.