kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Ana Sayfa
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
Günaydın
ATV
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ben olsam Lucescu'yu asla değiştirmezdim
Ben olsam Lucescu'yu asla değiştirmezdim
Maça bedava bilet almayı sevmem
İki tür spor yazarı vardır

Ben olsam Lucescu'yu asla değiştirmezdim


Eski Galatasaray Başkanı Faruk Süren Lucescu'nun takımdan gönderilmesini eleştirdi. "Lucescu beğenseniz de beğenmeseniz de yalın bir çalıştırıcıdır" "Fatih Terim fazla duygularıyla hareket eden bir teknik direktör. Terim Lucescu'ya göre daha karizmatik ama onun da kendine has kaprisleri, zorlukları vardır".

Galatasaray eski başkanı Faruk Süren ile röportajımızın dünkü bölümünde başkanlık yaptığı dönemde yaşadıklarını, yönetimdeki zorlukları konuşmuştuk. Bugün ise gündemde Fatih Terim ve uzun süredir basını meşgul eden "Eve dönüş sendromu" var. Faruk Süren, "Ben olsaydım asla Lucescu'yu göndermezdim" diyor. Süren'e göre UEFA Şampiyonluğu başarısını Terim'e mal etmek ona karşı da yapılmış bir haksızlık. O rüya takım aslında profesyonel bir ekibin işi.



FATİH'İN SİNİRİ KENDİSİNE
Fatih Terim'i çok iyi tanıyan insanlardan birisiniz. Galatasaray'ın kötü gidişinden onu sorumlu tutuyorlar. Şu anda sizce nasıl bir ruh halinde?
-Fatih çok içten bir insan. Duygusal olduğu için tepkileri de o nispette oluyor. Mağlubiyetten ya da kötü neticeden sonra soru sorulduğunda hırçınlaşıyorsa, o da başarısızlığı içine sindiremediği içindir. Yani aslında siniri kendine başkasına değil. Tepkilerini kontrol edemeyen bir teknik direktör. Ama başarısızlığın suçu onda değil ki.

Kimde peki?
-Fatih'e yüklenmek son derece yanlış diye düşünüyorum. Onun bu çorbada tuzu yok mu, var tabii ama stratejiyi belirleyen, hedefi koyan başkandır.

Sizin zamanında Terim için bir projeniz vardı. Diyordunuz ki "Futbol A.Ş'nin başına gelebilir isterse eşofman giyer, isterse takım elbise." Bugün başkan olsanız yine Terim'i Futbol A.Ş'nin başına getirir misiniz?
-Tabii o dönem düşünmüştüm. Tabii teknik direktör vasfını unutmaması lazımdı. O teknik rezarvasyonu verecek, kendini geliştirecek, daha yönetici olacak. Tabii şu anda onda ne gibi değişiklikler oldu bilmiyorum. Bir insanla altı ay temas etmezseniz artık onu tanımazsınız.

İnsanın sahip olduğu özellikler 6 ayda nasıl değişir ki?
-Fikriyatı bile değişir. Fiziği değişir. Şu anda bana başkanlık görevi verseler açıkcası başka alternatiflere bakarım.

Fatih Terim zor bir karakter, siz onunla çalışırken sorunlar yaşadınız mı?
-Başarılı insan her zaman zor karakterlidir. Herhangi bir sektörde durum böyledir. Kendine has kaprisleri vardır. Başarı oldukça bu zorlukları gözardı edersiniz, başarısız olurlarsa gözardı edilmez. Bizim aramızda sorunlar olduğu konusunda Fatih'e haksızlık ediyorlar. Bunların hepsi dedikodu. O kime nasıl davranacağını bilir, asla saygısızlık yapmaz.

FATİH SAYGISIZLIK YAPMAZ
Yani herşey güllük gülistanlıktı. Ama demiştiniz ki "Fatih Terim'e ben yollayacaklarını söylediler o da o yüzden İtalya'ya gitti."
-Fatih sevmediği birisine hakaret etmek için bir takım bir şeyler yapabilir ama saygısızlık yapmaz. Bu kadar söylemek istiyorum.

Son haftalarda gazetelerde Terim hakkında "Eve dönüş sendromu yaşıyor" diye yazıyorlar. Katılıyor musunuz?
-Onun geri dönüşünün doğruluğunu ve yanlışlığını tartışmak istemiyorum. Fatih Terim buranın insanıdır, burada yetişmiştir. Yurtdışındaki görevlerinden döndüğü zaman ilk gideceği yer muhakkak Galatasaray'dır. Yani o bakımdan Türk'tür ve sonunda Türkiye'ye gelecektir, yani hep dışarda kalacak değil ya...

Siz başkan olsaydınız ne yapardınız? Lucescu'yu yollayıp Terim'i getirir miydiniz?
-Lucescu çok sevdiğim başarılı bir teknik direktör. Zaten onu ben getirdim. Ben başkan olsaydım onu asla değiştirmezdim. Zaten doğrusu da bu olurdu. Başkanın tercihi Fatih'ten yana oldu, onu da tenkit etmiyorum.

Sezonun başından beri basında Terim ve Lucescu karşılaştırılıyor. Sizden bir karşılaştırma istesem.
-İkisi de son derece başarılı teknik direktörler. Lucescu daha soğukkanlı, daha sakin. Fatih daha duygularıyla hareket eden, duygularını dışa vuran bir isim.

Biri daha profesyonel, soğkkanlı öteki daha mı akdenizli, heyecanlarıyla yaşayan?
-Biraz dediğiniz gibi. Terim daha karizmatik, daha medyatik. Lucescu beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz daha yalın.

Takımın oyuncuları hakkında ne düşünüyorsunuz?
-Şimdi Terim ne yaptı? Hakan Şükür'ü bir yana ayırıyorum. Çünkü o huysuzlukları olsa da müstesna bir yıldız. Maçın neticesini kendi bireysel yeteneğiyle değiştirebilecek olanakta bir oyuncu. Onu bir yana ayıralım. Ümit Davala'yı geri almak bence bir hata. Terim omurgayı oturttuktan sonra gençleri motive etmeliydi. "Bülent kaptanımızdır, en tecrübelimizdir, Hakan da starımızdır geri kalan gençlerden oluşacak" demeliydi. Gittik başkalarını aldık. Ama bu Fatih'in hatası değil başkanın hatası.

Her cevabınızda "Terim'in hatası değil" derken öylebir şekilde söylüyorsunuz ki hani özlenen rüya takım Galatasaray da Terim'in eseri değildi gibi. O eski Galatasaray Terim'in başarısı değil miydi yani? Biraz haksızca bir bakış açısı değil mi bu?
-Fatih idare eder, Fatih oynatır, başkanın takım çizmesi gerekirdi. Benim yönetimimdeki GS'de yönetim kurulu kadrolara müdahale ederdi. Rüya takıma gelince o tabii ki sadece Terim'in takımı ya da başarısı değildi. Öyle bir takım ne sadece bir başkana ne de teknik direktöre mal olur. Önemli olan ekiptir. Ne zaman sevgi azalır, dedikodular başlarsa ekip dağılır.

SAHADA LİDER YOK
İyi de en çok sizin döneminizde Sezar oyunları varmış, dedikodular ise almış başını yürümüş. O zaman nasıl başarı geldi?
-İş zamında iş, geyik zamanında geyik. Hep geyik olursa olmaz. Fatih Terim'e haksızlık yapıldı. Gel de muhteşem takımı geri getir" denildi ama yalnız bırakıldı. Bence destek verilmedi. Futboldan anlamıyorsanız bu kulübe başkanlık yapmayacaksınız. Böyle bir mazeret olmaz. Teknik direktör gibi anlamanız gerekmez ama biraz bir şeyler bilmeniz lazım canım. İşte o yüzden çözüm başkanda.

Terim'in o eski rüya takımında yanında Hagi ve popescu gibi önemli isimler vardı. Yine bir dedikoduya göre Hagi sahaya sürülecek ilk 11'i bile belirliyormuş.
-Bu detay dedikodu. Ama şu doğru Terim kadroyu yaparken tecrübeli adamlarına sorardı. Hagi ve Popescu gibi... Hagi takımı yapardı ama sonra karar veren Terim olurdu. Maalesef bu takımda öyle birileri yok Terim'in danışacağı. Saha içinde lider yok, ustabaşı yok.

PANİĞE KAPILMAMALIYIZ
Peki bundan sonra ne olur Galatasaray'da?
-Sportif açıdan kesinlikle kendimizi toplarız. Biz çok çabuk kendini toplayan bir takımız. Bu durum Galatasaray'ın geçmişine bakacak olursak alışagelmedik bir durum ama paniğe kapılmamak lazım. Bazen böyle şeyler olabilir. Olmuyor, bazenmaya tutmuyor işte. Başkanın bir an önce hedef koyması lazım. Doğru hedef seçildikten sonra, yapılanmanın tekrar gözden geçirilmesi şart. Yani yönetimselyapı dersek, sporcu teknik kadro falan. Ondan sonra da doğru bir bütçe yapmak lazım. Şu anda Galatasaray'ı kurtaracak tek kişi tekrar söylüyorum başkandır. Başka kimseden medet umulmaması gerekir diye düşünüyorum.
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 69 kişiyi ölüme terk edip kaçtılar
 Elele ölümü beklediler
 İngiliz tabloid gazeteleri kadınların hakimiyetinde
 Evdeki hırsızı vurdu
 Delibaş'a 89 yıl istendi
 Minik Mert'e hüzünlü veda
 Alkollü servis şoförüne ceza
 Hacıbektaş'a yüksek okul
 Polis, otobüste kapkaççı aradı
 Erzurum Sibirya soğuğu yaşıyor
 Söylemezler Çetesi'ne hapis
 Türkiye yolgeçen hanına döndü
ERDAL ŞAFAK
Kerkük sınavı
Dere boyunca aylak aylak dolaşıp sudaki...
MANSUR FORUTAN
Şimdi mikrofonlarımız...
Kar yağarken Beşiktaş'ın...
AHMET HAKAN COŞKUN
Piyango ve Diyanet
Diyanet İşleri Başkanlığı'na İlahiyat...
MEHMET BARLAS
Yaşlanmak, beden değil bir beyin meselesidir!
Geçenlerde...
EMRE AKÖZ
Reality show izlemeyen kendini aydın saymasın
DÜN...
UMUR TALU
Bazen mesele çok basittir!
Tabii ki Kıbrıs meselesi...
ŞAMPİYON BELLİ
ŞAMPİYON BELLİ
Spor otoritelerinin çoğunluğuna göre Beşiktaş 11. şampiyonluğuna...
Ahmet Yıldırım'a Schalke çengeli
Ahmet Yıldırım'a Schalke çengeli
Deneyimli futbolcunun Beşiktaş'tan 2 trilyon istediği...
SP lideri Erbakan için yakalama emri
SP lideri Erbakan için yakalama emri
Sahtecilik suçundan hapis cezasına çarptırılan Erbakan için yakalama...
Başbakan Erdoğan'dan Harvard'lılara 'ders'
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 26 Ocak'ta çıkmayı planladığı...
Türkiye tarihinin rekor cezasını aldı: Müebbet
Türkiye tarihinin rekor cezasını aldı: Müebbet
TÖRE cinayetleriyle ilgili yasa tasarısı Meclis'te bekleyedursun,...
Denktaş'tan rest
Denktaş'tan rest
KKTC Cumhurbaşkanı, Annan Planı'nı ahlaksız teklif olarak...
 
    Ana Sayfa | Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon
Spor | Hava Durumu | Günaydın | Astroloji | Magazin | Sağlık |
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.