kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Yayınladığınız haberin bilimsel değeri yok

Sabah Gazetesi'nde 28 Mart 2002 tarihinde 4. sayfada "Malatya'daki Organ Naklinde Skandal" başlığı altında yazılan haber ile ilgili Üniversitemiz Rektörlüğü'nün açıklamasıdır.

Günümüzde son dönem karaciğer hastalığının tek ve etkin tedavisi karaciğer naklidir. Bu hastalara takılacak karaciğerin, beyin ölümü gerçekleşmiş bir hasta veya canlı vericiden alınması gerekir. Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların hangilerinin uygun karaciğer vericisi olduğu, dünyada karaciğer naklinin başladığı 1963'lerden beri üzerinde durulan bir konudur. Bu konu ile ilgili gerek tıbbi dergiler, gerekse klasik tıbbi kitaplarda kesin fikir birliği vardır: Beyinin primer kötü huylu tümörlerine sahip beyin ölümü gerçekleşmiş hastalar uygun karaciğer vericileridir. Çünkü bu tümörler beyin dışına yayılım yapmazlar. Bu bilgi ülkemizde ve yurtdışında karaciğer nakli yapılan merkezler tarafından da kolayca teyid edilebilir. Kaldı ki ülkemizde 1988 yılında yapılan ilk karaciğer naklinde verici beyin tümörlü bir hastaydı. İnönü Üniversitesi'nde ilk karaciğer nakli yapılan hasta şu ana kadar sorunsuz seyretmiş olup önümüzdeki günlerde taburcu edilecektir. Bu hastada olduğu gibi bundan sonrada primer beyin tümörüne sahip olan ve beyin ölümü oluşmuş hastalarda, aile rızası gerçekleştiği takdirde, bu hastaların organları üniversitemizde organ nakli bekleyen karaciğer yetmezliğine sahip hastalara aynı kararlılıkta takılmaya devam edilecektir.

Ülkemizin en pahalı sağlık yatırımı olan İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin topluma olan borcunu, burada en üst düzeyde sağlık hizmeti vererek gerçekleştirmek amacındayız. Bu yolda çok önemli mesafeler kaydedilmiş ve kaydedilmekteyken, bu tür asılsız haberlerin bilimsel olarak doğrulanmadan kamuoyuna yansıtılmasını tamamıyla yanlış ve yanlı bir tutum olarak değerlendiriyoruz. Kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi açısından bu açıklamanın gazetenizde yayınlanması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi ümidiyle saygılar sunarım. İnönü Üniversitesi Rektörlüğü



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır