kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Kısa kısa kısa

28 trilyonluk hamsi bereketi
Doğu Karadeniz'de fakirin yiyeceği olarak bilinen hamsi bu yıl balıkçıların yüzünü güldürdü. Kasım ayında başlayan hamsi avı sona erdi. Denizlerin ısınmasıyla birlikte hamsinin daha soğuk olan kuzey kıyılarına göç ettiğini söyleyen Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, av sonuna kadar Trabzon, Rize, Artvin ve Giresun'da 28 trilyon lira değerinde 38 bin ton hamsi yakalandığını belirttiler. Kefal, barbun, istavrit, kalkan, palamut, zargana, izmarit gibi balık cinslerinden de toplam 2 trilyon lira gelir elde edildiği bildirildi. Bölgede hamsiden sonra en çok tüketilen balık cinsinin ise çiftliklerde yetiştirilen alabalık olduğu belirtiliyor. Karadeniz'de her yıl 1 Mayıs - 1 Eylül tarihleri arasında av yasağı uygulanıyor.

Yunus 'cinayet' kurbanı
Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde, başından tabancayla yaralanarak can çekişir halde sahile vuran yunus, arama-kurtarma ekiplerinin çabasına rağmen kurtarılamadı. Dün sabah saatlerinde Güzelyalı sahilinde karaya vuran yunusun intihar ettiğini düşünen vatandaşlar, yaklaşık 2 metre boyundaki hayvanı denize taşımak için büyük çaba gösterdi. Ancak başarılı olamayınca Güzelyalı 911 Arama-Kurtarma ekibinden yardım istediler. Olay yerine gelen ekipler, yaptıkları incelemede yunusun sağ gözünün 3 parmak altında kurşun yarası olduğunu belirledi. Acı içinde can çekişen yunusu kurtarmak için ekiplerin gösterdiği çaba sonuç vermedi. Yaralı yunus, kendisini kurtarmaya çalışanların gözü önünde can verdi. 911 ekipleri, yunusu diğer balıklara yem olması amacıyla yeniden denize bıraktılar. Yunusun balıkçı ağlarına takıldığı, ağdan çıkarıldıktan sonra da tabancayla vurularak denize atıldığı sanılıyor.

Öğrenciler törenlerde artık donmayacak
Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ilkokul öğrencilerinin tören alanlarında çektiği çileyi sona erdirdi. Törenlerin, öğrencilerin uzun süre beklemeyeceği şekilde yapılacağını söyleyen Bostancıoğlu, hava koşulları uygun değilse öğrencilerin törene katılmayacaklarını açıkladı. Bostancıoğlu yazılı bir açıklama yaparak, devlet büyüklerinin de katıldığı törenlerde öğrencilerin sağlıklarının sıcak, soğuk ve yağışlı havalar ile yorgunluk yüzünden bozulmasını önleyecek değişiklik yapıldığını bildirdi.

Sadık İlhan tahliye edildi
Beyoğlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, "Şike Çetesi Davası" kapsamında tutuklu bulunan hakem Sadık İlhan 2 milyar lira kefalet karşılığında tahliye edildi. Mahkeme, davaya ilişkin olarak ise "yetkisizlik" kararı verdi. Mahkeme tahliye kararını, Sadık İlhan'ın avukatı Hasan Bilgeç'in, "müvekkilinin memur statüsünde bulunmadığı, dolayısıyla rüşvet alma suçunu işleyemeyeceği, rüşvet alıp verildiğine dair bir belge bir bilgi bulunmadığı " ve "çete oluşturma suçunun vasıflarının oluşmadığı" yönündeki itirazını yerinde bularak aldı.

Bu gece yatarken saatinizi ileri alın
Türkiye tüm Avrupa ülkeleri ile birlikte her yıl 2 defa saat ayarlaması yapıyor. Ekim ayında yapılan değişiklikle saatler geri alınırken, Mart ayında ise bir saat ileriye alınıyor. Bu gece yarısı da saatler bir saat ileriye alınacak. Bu yöntemle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 650 milyon kwh saat enerji tasarrufu yapmayı hedefliyor. Ancak uzmanlar uygulamanın insan psikolojisi üzerinde olumsuz etki yarattığı uyarısında bulunuyor. Psikolog Alanur Özalp bu dönemde insanların eskisine oranla daha sinirli olduğunu belirterek, "uyku düzeni değişir. Bu 1.5 ay sürer ve herkesin bu süre içinde birbirlerine karşı daha töleranslı olması gerekir" dedi. Alman biyolog Till Roenneberg de Alman Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte yaz saati uygulaması ile insanların ayarının bozulduğunu öne sürerek, uygulamanın ilk günlerinde işe bir saat geç gitmeyi önerdi. Pazar günü sınavı olanlar için de alarm çalıyor. 31 Mart Pazar günü saat 09:30'da yapılacak Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavına (ÜDS) girecek olanlar uyarılıyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır