kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Doğuş, Tüpraş'a yönetici verdi

Türkiye'de ilk kez halka açık bir kamu kuruluşunun yönetimine 2 hissedar temsilcisi atandı. Doğuş'tan Aclan Acar ile Cafer Sait Okyar yeni dönemin temsilcileri oldu

Borsanın lokomotif şirketlerinden Tüpraş, dün yapılan genel kurulda ilk kez halka açık yüzde 34'lük hisseyi temsilen hissedarlarından iki kişiyi yönetime aldı. Tüpraş'ın yönetimine Doğuş Grubu İcra Kurulu Üyesi Aclan Acar ve Reel Menkul Değerler ortaklarından Cafer Sait Okray atandı. Tüpraş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüsamettin Danış genel kurul sonrasında yaptığı açıklamada, azınlık hissedarların yönetime katılmaları açısından bu seçimin önemini vurgulayarak, azınlık hissedarlarının, toplam A Grubu hisselerin yüzde 16.4'ünü temsil ettiğini söyledi.

Tüpraş'ın yeni yönetimine seçilen Aclan Acar, bu görevi 'ülke için çok faydalı olacağına inandığı için' kabul ettiğini belirterek, "Yatırım organizasyonunu yapan kuruluş temsilcileri beni arayarak aday göstermek istediklerini söylediler. Ben de çalışma arkadaşlarıma danışıp kabul ettim" dedi. Acar, yeni göreviyle ilgili şunları söyledi: "Halka açık hisselerin temsili amacıyla Tüpraş Yönetim Kurulu'na harici üye atanması gündemdeydi. Yatırımların organizasyonunu yapan kuruluş temsilcileri beni aradı. 'Sizi aday göstermek istiyoruz, düşünür müsünüz' dedi. Ben de arkadaşlarıma danıştım. Bu, çok yeni bir uygulama. Harici üye şeklinde görev yapacağım. Bu, uluslararası uygulamalarda çok rastlanan bir görevlendirmedir. Özel sektörde de örneği görülüyor."

Diğer üye Cafer Sait Okray da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilen Bankekspres davasında yargılananlar arasındaydı. Okray ayrıca Reel Menkul Değerler'in de ortaklarından.

Tüpraş Olağan Genel Kurulu sonunda halka açık hisseleri temsilen yönetim kurulu üyeliklerine Acar ve Okray'ın atanmasının yanı sıra denetim kurulu üyeliklerine de Muzaffer Ersin Altınordu ve Hamit Sedat Eratalar seçildi. Seçim sonucu Tüpraş'ın 7 kişilik yönetim kurulunun iki üyesi ve üç kişilik denetim kurulunun iki üyesi halka açık hisseleri temsil eden kişilerden oluştu. Özelleştirme İdaresi (ÖİB) tarafından yapılan açıklamada, kararın 'Doğru Yönetişim' ilkeleri çerçevesinde alındığı belirtildi.

ÖİB Başkanı Uğur Bayar, Mart ayı başında yaptığı açıklamada, Tüpraş'ın genel kurulunda, halka açık yüzde 34'lük hissenin iki üyeyle temsil edilmesine imkân tanınacağını, ilk defa halka açık kamu şirketinde bu hisseleri elinde tutan kişilerin yönetimde kendilerini temsil edeceğini duyurmuştu.

HİSSE BAŞINA 556 LİRA KåR
TüpraŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüsamettin Danış, şirketin genel kurulunda alınan bir kararla ortaklarına 5 Nisan tarihinden başlayarak 1.000 liralık nominal hisse başına 556 lira (yüzde 55.6) kâr dağıtılacağını açıkladı. Hüsamettin Danış, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"2001 yılı içinde yaşanan tüm ekonomik zorluklara rağmen nakit pozisyonunda hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayan Tüpraş, dağıtılabilir net dönem kârı üzerinden olağanüstü yedek ayırma ihtiyacı duymaksızın elde ettiği dağıtılabilir net dönem kârının tamamını yatırımcısına dağıtma kararı aldı."



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır