kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Vergi affı yok

Maliye Bakanı Sümer Oral, bakanlıkta matrah affı veya vergi affı gibi bir çalışma olmadığını belirterek, "Mali Milat ile ilgili korku ve endişeleri ortadan kaldıracak bir düzenleme yapıyoruz" dedi

Maliye Bakanı Sümer Oral, 2002 yılında vergi indirimi ve vergi affı düşünmediklerini, ancak mali milat uygulamasını, bir geçiş dönemi vererek yenileyeceklerini açıkladı. Vergi Denetmenleri Derneği'nin panelinde konuşan Oral, vergiyle ilgili haberlere değinerek, şu açıklamayı yaptı: "Vergiyle ilgili haberlerin bir kısmını ben de gazetelerden okuyorum. Bunların, bizim çalışmalarımızı tam yansıttığı söylenemez. 3 yıllık orta vadeli vergi planında ne yapılacağı çok net gösterilmiştir. Kayıtlı mükellefin vergi yükünü artırmadan vergi tabanını genişleteceğiz. Vergi oranlarının yüksekliğinden biz de şikayetçiyiz. Vergi oranları bir program dahilinde mutlaka aşağıya çekilmeli. Ancak program hedeflerinde sapmaya izin veremeyiz. 2002 yılında vergi gelirlerini azaltıcı tasarrufa gitme imkânımız yok. Mevcut sıkıntıların çeşitli platformlarda dile getirilmesi doğal. Ama o sıkıntıların aşılması Türkiye'nin belli bir programı uygulamasına bağlı."

Oral, vergi affı konusunda ise şunları söyledi: "Matrah affı, vergi affı çalışmamız yok. Mali Milat 2003'te yenilenecek. Kuşkuları giderecek, ekonomiyle uyumlu bir düzenleme olacak. Ancak bu konu ayrı, af konusu ayrı."

MALİYE KAYGILANDI
Gelir ve Kurumlar Vergisi birinci taksitlerinin ödenmesi döneminde af ve benzeri sonuçlar yaratacak değerlendirmelerin siyasiler tarafından dile getirilmesini, "kaygı verici" bulan Maliye yetkilileri ise mükelleflere şu çağrıda bulundu:

"IMF ile varılan mutabakat gereği bu yıl vergi indirimi ya da af söz konusu değil. IMF, vergi aflarının mali disiplini bozduğunu, mükellefin ödeme eğilimini kırdığını düşünüyor. Ancak 2003'ten itibaren vergi oranlarının sadeleştirilmesini, sistemin basit ve etkin işlemesini içeren önlemler üzerinde IMF ile görüşmeler yapılacak. Bu çerçevede, birikmiş vergi borçlarının azaltılmasına ilişkin formüller ele alınacak. Ayrıca, ağır bir kriz sonrasında mükellefle devleti birbirine yaklaştıracak, ödeme kolaylığı sağlayacak yöntemler de IMF'ye anlatılabilir. Bu aşamada, vergi ödeme döneminde, indirim, af gibi yorumlar mükellefin kafasını karıştırabilir. Vergi ödeme yerine, 'Nasıl olsa af geliyor. Bekleyeyim' fikrinin yerleşmesine yol açabilir."

Kamuoyunda 'Nereden Buldun?' olarak adlandırılan Mali Milat uygulamasının 2002 yılı sonuna kadar ertelendiğini, 2003'te bir başlangıç yapılması gerekeceğini hatırlatan yetkililer, şu bilgiyi verdi: "Nereden Buldun'a, bir geçiş dönemi verilmesi uygun olacak. Ancak, biz geniş kapsamlı mali affa sıcak bakmıyoruz. Bu nedenle şirketlere, bankalara, Gelir Vergisi mükelleflerinin işletmelerine konulacak yeni sermayenin kaynağının sorulmaması, bu amaçla yasal güvence verilmesi fikri daha ağır basıyor."

Okan MÜDERRİSOĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır