kapat
30.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Ladin Saddam'ı devirmek istedi

Fundamentalistler Çatışması adlı kitabın yazarı Tarık Ali, SABAH'a Ladin'in bir sırrını açıkladı: Ladin, Körfez Savaşı öncesi Saddam'ı devirerek ABD'nin Suudi Arabistan'a girmesini engellemeyi planladı. Pakistan'da Nazım Hikmet'in şiirlerini okuyarak büyüdüm. Yaşar Kemal'in romanları ve Yılmaz Güney'in filmlerini seviyorum

Türkiye'de Everest Yayıncılık'tan çıkan Fundamentalistler Çatışması adlı kitabın Pakistan'lı yazarı Tarık Ali, İstanbul'daydı. Samuel Huntington'un 11 Eylül'den sonra çok popüler olan Medeniyetler Çatışması tezine karşı çıkan Ali'ye göre, "yeni" dünya atmosferinde söz konusu olan, "medeniyetler çatışması" değil, tam tersine bir "fundamentalizmler çatışması". Baş sorumlusu ise Amerika!.. Ali'yle 20'nci yüzyılda İslam'ın kaderini, Ladin'in ilk kez ortaya çıkan bir sırrını, Türkiye'deki siyasal İslamcı hareketin durumunu konuştuk:

İSLAMCILARI KONDOM GİBİ KULLANIP ATTILAR
* El Kaide lideri Usame bin Ladin, 90'lı yılların başında Suudi Arabistan Kralı Fahd ile görüştü. Görüşmede Ladin, Kral Fahd'a, "ABD askerlerinin Suudi Arabistan'da üs kurmasına, Irak'a saldırmasına izin verme. Karşılığında ben de Suudi Arabistan'daki 10 bin adamımla birlikte Saddam'ı devireyim" teklifini getirdi. Kral Fahd teklifi ciddiye almadı. Ladin'in bunu başaracak güçte olmadığını düşündü. Ve teröristi aşağılayarak teklifi reddetti. Ladin, öfke içinde sarayı terk ederken, Fahd danışmanına "Ladin'in sahiden Suudi Arabistan'dan 10 bin adamı var mı?" diye sordu.

* İslami fundementalizm ABD tarafından yaratıldı. Sovyetler 1979'da Afganistan'a girdiğinde ABD Ruslar'ı yenmenin tek yolunun İslami bir cihat olduğuna karar verdi. Ancak Sovyetler'in Afganistan'dan çekilmesinin ardından ABD'nin İslamcı militanlara ihtiyacı kalmadı. Silah ve parayı kesti. Kullanılmış bir prezervatif gibi attı. Bu örgütleri kızdıran ve ABD'ye düşman hale getiren şey kullanıldıklarını anlamaları oldu. 1991'deki Körfez Savaşı ve ABD askerlerinin kutsal topraklara yerleşmeleri de bardağı taşıran damla oldu.

TÜRKİYE'DE SİYASAL İSLAM TEHDİT DEĞİL
* Türkiye'deki siyasi İslam rejim açısından bir tehdit oluşturmuyor. Demokratik kurallar içerisinde seçimle işbaşına gelmelerine karşı çıkmamak gerekiyor. İktidarı ele geçirdikten sonra değişirlerse ve demokrasiyi terk ederlerse o zaman ordunun müdahale etmesi haklı ve yerinde olur.

TÜRK-ABD DOSTLUĞU 15 YILDA BİTEBİLİR
* Türkiye eğer AB'ye girerse, AB ülkeleri Türkiye'nin ABD'nin piyonu olarak hareket etmesine izin vermez. AB içerisinde ABD politikalarına yönelik giderek büyüyen bir rahatsızlık var. Türkiye'yi iki blok arasında bir tercih yapmak zorunda bırakabilirler. Böyle bir durumda Türkiye tercihini AB'den yana kullanacaktır.

TÜRKİYE, IRAK'A ASKER GÖNDERİR
* ABD şimdilerde Irak'a saldırıya hazırlanıyor. Bence bu saldırı kesinlikle gerçekleşecek. Saddam'ı devirebilmek için bölge güçlerinden en az birinin desteğini alması gerekiyor. Bu desteği Araplar'dan bulamadı. ABD bu nedenle Türkiye'nin harekata katılması için baskısını artırdı. Türkiye harekata asker bile gönderebilir. Türk birlikleri Irak'ın işgaline fiilen katılabilir. Ancak bu durum Türkiye açısından olumsuz sonuçlar doğuracak. Arap ülkeleri Türkiye'ye nefretle bakmaya başlayacak.

Taner GEZER



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır