kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 
Kanadoğlu'nu kutluyorum

2 Mart tarihli "Danıştay Ankara'da değil mi?" başlıklı yazımda, öncelikle Danıştay'ın yargı mensuplarının bundan böyle generallerin önünde durması gerektiğini belirten kararından söz ediyor, Danıştay'ın Ankara'yı bu uygulamanın dışında tutmasının garipliğini de eleştiriyordum.

Ardından da sözü "Üniformalı çete" diye bilinen"Yüksekova çetesine" getiriyor, şöyle yazıyordum:

"Umarız, Susurluk çetesi davasında Yargıtay kararına itiraz eden Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun, Yüksekova Çetesi kararına itiraz etmemesinin, Danıştay'ın zımmen kabul ettiği gibi 'üniformalıların' Ankara'daki farklı yeriyle ilgisi yoktur."

***
Bunu yazmamın nedeni, 8 Şubat'ta bir tek Radikal'de rastladığım ufacık bir haberdi:

"Çete kurmak, gasp ve bombalamaya azmettirmek suçlarından 25 yıla mahkum olan firardaki emekli binbaşı Mehmet Emin Yurdakul ile bir üsteğmenin de sanıkları arasında bulunması nedeniyle 'üniformalı çete' olarak ünlenen 13 sanıklı Yüksekova Çetesi davasındaki ceza kararı Yargıtay'dan döndü. Yargıtay, davadaki cezaları 'eksik soruşturma' gerekçesiyle bozarken çete suçunun DGM kapsamından çıkarılması nedeniyle, dosyanın Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi. Diyarbakır DGM sanıkları 3 yıl ile 25 yıl arasında cezalara çarptırmıştı. Sanıklar yeni yargılamada beraat edebilecekleri gibi, davadaki gecikmeler çete suçunun zaman aşımına girmesine de neden olabilecek."

***
Yazımın son bölümü şöyleydi: "Çağdaş bir hukuk devleti olabilmemiz için, sıradan bir Türk vatandaşının iki asır önceki 'kuvvetler ayrılığı ilkesini', 'hava-deniz-kara' üçlemesi sanmasına son vermemiz gerekiyor. Bunun için de, Danıştay'ın aldığı protokolle ilgili kararına Ankara'yı da dahil etmesini, Başsavcı Kanadoğlu'nun da, 'Üniformalılar Çetesi' olarak da ünlenen Yüksekova Çetesi kararına itirazını beklemekteyiz."

***
Çarşamba akşamüstü telefonum çaldı. Gazeteden, yüksek yargı muhabiri Kemal Göktaş, Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun Yargıtay 6. Dairesi'nin kararına itiraz ettiğini, haberi veren Anadolu Ajansı bülteninin de bana fakslanmasını istediğini bildirdi.

Sabih Kanadoğlu'nun, eleştirilerime verdiği çok zarif yanıt, içimde güneşler açtırdı. Kapatılıp gideceğini sandığım ve çok önemsediğim Yüksekova çetesi davasının peşine düşen Kanadoğlu kendisinin tavizsiz bir hukuk adamı olduğunu bir kez daha belgeliyordu. Türkiye'nin gerçek bir hukuk devleti olması arzumuza da kendisi eylemli bir şekilde katılmaktaydı.

***
Yüksekova çetesinin önemi, "üniformalıları" barındırması yanında, bir asker tarafından ortaya çıkarılmış olmasından kaynaklanıyordu.

Çete, Astsubay Hüseyin Oğuz tarafından deşifre edildi. Hüseyin Oğuz'un Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadeyi okuyup da, kanı donmayacak tek bir kişi bile yoktur. Halbuki, Hüseyin Oğuz'un anlattıkları ve Diyarbakır DGM'nin bu çeteye verdiği cezalar birlikte değerlendirildiğinde, Güneydoğu'nun sürekli kapatılmak istenen çok ürpertici ve farklı bir yüzü ortaya çıkıyor. Susurluk skandalının ellerinin nerelere kadar uzandığı da biraz daha netleşiyor.

***
Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nu hukuka sahip çıkan ve hukukun 'üniformalılardan' da üstün olduğunu ispatlayan kararı nedeniyle kutluyorum.

Sıra şimdi Danıştay'da. Yeni protokolün Ankara'da da uygulanacağına yönelik bir tashih-i karara giderlerse, Ankara'da da hukuk, gelmesi gereken noktaya iyice yaklaşmış olacak. Böyle bir atmosferde Astsubay Oğuz'un komisyon ifadesini hatırlayacak savcılar da muhakkak çıkar.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır