kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Sezer'e 13 soru

SP Konya Milletvekili Lütfü Yalman TBMM'ye Cumhurbaşkanı Sezer'in cevaplaması için 13 soruluk önerge verdi. Yalman, 250 milyar liraya villa alan Sezer'in mal varlığını açıklamasını istedi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Gölbaşı'nda 250 milyar liraya aldığı 4 katlı villa şimdi de TBMM gündemine geldi. SP Konya Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Lütfü Yalman, TBMM Başkanlığı'na verdiği yazılı soru önergesinde Sezer'in yeni aldığı villayla birlikte malvarlığı ve birikimleriyle ilgili sorular yöneltti. Meclis İçtüzüğü'ne göre soru önergesinin işleme konulmayabileceği belirtiliyor. Ancak önerge sahibi Yalman içtüzüğü bildiğini vurgulayarak "Ben nezaketsizlik olmasın diye doğrudan Cumhurbaşkanı'na göndermedim. Siyasi hiyerarşiyi gözeterek TBMM Başkanı'na verdim. O da ister Cumhurbaşkanı'na gönderir, ister iade eder. Ama bu sorulara her halükarda yanıt verilmesi gerekir" dedi. TBMM Kanunlar Kararlar Daire Başkanlığı yetkilileri, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, cevaplandırılması istemi ile bir soru önergesinin, TBMM'ye verilemeyeceğini belirterek bu önergenin iç tüzük gereği Başkanlıktan geri döneceği görüşünde birleştiler.

TBMM hukukçuları, bu konuda şunları söylediler: "TBMM içtüzüğünün 96'ıncı maddesi soruların, kısa ve gerekçesiz ve özel yaşama ilişkin konuları içermemesini öngörüyor. Ayrıca soru önergesi Başbakan ya da ilgili bakan tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunulur. TBMM Başkanlığı'na önerge verip Cumhurbaşkanı tarafından cevaplandırılması istenemez. Bu önergede konu hem özel yaşama ilişkin hem de soruların Cumhurbaşkanı tarafından cevaplandırılması isteniyor. Bu önerge içtüzük şartlarına uymuyor, muhtemelen TBMM Başkanlığı tarafından iade edilir. Geçmişte de bu tür bir örnek yok "

YALMAN ISRAR EDİYOR
TBMM İç Tüzüğü'ne göre milletvekillerinin Cumhurbaşkanı'na soru önergesi vermeleri mümkün değil. Yalman, SABAH'a yaptığı açıklamada, iç tüzüğü bildiğini ancak, gittikleri her yerde vatandaşın "Sezer'in villası" ile ilgili sorular sorduğunu belirtti. Yalman, şöyle dedi: "Kamuoyu vicdanındaki şüphelerin giderilmesi açısından bu soruların yanıtlanması gerekir. Ben nezaketsizlik olmasın diye doğrudan Cumhurbaşkanı'na göndermedim. Siyasi hiyerarşiyi gözeterek TBMM Başkanı'na verdim. O da ister Cumhurbaşkanı'na gönderir, ister iade eder. Ama bu sorulara her halükarda yanıt verilmesi gerekir. Öyle iddialar var ki aslında bu villanın değerinin 400 milyar lira olduğu söyleniyor. Cumhurbaşkanının konuya açıklık getirmesi gerekir. Bizim soru sorma yetkimiz olmasa bile millet adına denetim yetkimiz var. Bu nedenle bu konuyu gündeme getirmek istedim."

İşte bu sorulara cevap bekleniyor
1- Sayın Cumhurbaşkanı'nın eşi ile beraber Ankara-Gölbaşı-Karşıyaka Mahallesi'nde 250 milyar lira peşin bedelle 2199 metrekarelik arsa içerisinde 4 katlı villa satın aldıkları doğru mudur?

2-Bu mevkilerde gayri menkullerin piyasa değerlerinin bu rayicin çok üzerinde olduğu bilinmekte iken sayın Cumhurbaşkanı bu kadar gayrimenkulu düşük bir fiyatla nasıl alabilmiştir?

3- Bu alışverişte Cumhurbaşkanlığı makamında bulunmasının bir etkisi olmuş mudur?

4- Bu gayrimenkulu kimden satın almıştır?

5- Değerinin çok altında bir fiyatla satın alması satıcı ile aralarında önceden bir dostluk ve arkadaşlık olmasına mı bağlıdır?

6- Basına yansıdığı kadarı ile daha önceden sahip olduğu 2 villadan birisinin içini parasızlık yüzünden yaptıramadığı halde, 3 çocuk okutan bir ailenin bu kadar para biriktirmesi ve gayrimenkul sahibi olması nasıl mümkün olmuştur?

7- Ailesinden veya eşinin ailesinden veraset yoluyla intikal eden bir geliri olmuş mudur?

8- Biriktirdiği kazancını herhangi bir yerde işletmiş midir? Bununla ilgili resmi kayıt, vergi gibi işlem yapılmış mıdır?

9- Herhangi bir arkadaşı, dostu veya yakını yardımda bulunmuş mudur?

10- Adı geçen malvarlığını veya nakit parayı herhangi bir bankada mı yoksa özel kasasında mı muhafaza etmiştir?

11- 1997-2001 yıları arasında yıllara göre vermiş olduğu mal beyanlarında mevcut menkul ve gayrimenkuller gösterilmiş midir?

12- Mal beyanında belirtilen varlık bugünkü mal varlığının kaynağını açıklamaya yeterli midir?

13- Yolsuzluk, usulsüzlük ve rüşvet konularında hassasiyetini bildiğimiz Sayın Cumhurbaşkanı, şeffaflığı da en fazla dile getirenlerden birisidir. Sayın Cumhurbaşkanı'nın malvarlığı ile ilgili olarak, Çankaya'da 150 metrekare daire, Ankara Hukukçu Dostlar Sitesi'nde tripleks villa(satıldı), Ankara Çayyolu'nda Güvenpir Sitesi'nde tripleks villa, Gölbaşı'ndaki 2199 metrekarelik alan içerisindeki 4 katlı villa, menkul değer ve kıymetli takı, ziynet eşyaları basında yer aldı. Kamuoyunun aydınlatılması için net bir açıklama yapmayı düşünüyor mu?

Basında Sezerler'le ilgili çıkan haberler
* Sezer 2000 Mayıs'ında Cumhurbaşkanı olduktan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'ndan emekli oldu. Eşi Semra Sezer de yaklaşık iki ay önce öğretmenlikten emekli oldu. İkisinin emekli ikramiyeleri toplamının 40 milyar lira civarında olduğu belirtiliyor.

* Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Gölbaşı'ndaki villasını alabilmek için Çayyolu'ndaki iki villasından birini sattı. Sezer'in, Çayyolu Hukukçu Dostlar Sitesi'ndeki tripleks villasını Haziran ayında 75 milyar liraya sattığı belirtiliyor.

* Sezer, bu 75 milyar liranın üzerine 175 milyar lira ekleyerek peşin 250 milyar liraya 27 Eylül'de Gölbaşı'ndaki villayı satın aldı. Alındığı sırada tarla olarak görünen villa, Aralık ayında tapuya Semra Sezer adına villa olarak tescil edildi. Villanın Ankara'nın ünlü müteahhitlerinden Cemil Özgür'den alındığı bildirildi.

* Sezer'in Çayyolu'da Güvengir Sitesi'ndeki tripleks villası 100 bin dolara hala alıcı bekliyor.

* Şehir merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan villayla birlikte inşa edilen diğer 5 villanın henüz hiçbiri satılmadı.

* Sezer'in mimarisi diğerlerinden farklı olan villasının çevresi yüksek demir parmaklıklarla çevrili durumda. Pencereleri panjurlarla kapatılmış olan villanın bahçesinde küçük bir de yüzme havuzu bulunuyor.

* Sezer çiftinin Farabi Sokak'taki apartman dairesi ise halen kirada bulunuyor.

'Villa 40 yıllık birikimle alındı'
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Gölbaşı'nda aldığı villa günlerce tartışılmıştı. Bunun üzerine Sezer Özel Kalem Müdürü ve Dış Politika Danışmanı Tacan İldem aracılığıyla şu açıklamayı yapmıştı: "Sayın Cumhurbaşkanımız'ın Ankara Gölbaşı'nda satın aldığı gayrimenkul için yaptığı peşin ödeme tutarı 250 milyar liradır. Eşdeğer evlerin aynı fiyattan satışa sunulduğu ilgililerce açıklanmış bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın Anayasa Mahkemesi Başkanlığı da dahil devlet memuriyetinin en üst kademelerinde 40 yıllık hizmeti bulunduğu bilinmektedir. Eşi Sayın Semra Sezer'in de devlet memuriyetinde uzun hizmeti bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız memuriyeti süresince düzenli olarak mal beyanında bulunmuştur ve sözü edilen gayrimenkulun alımı da hukuk kuralları gözetilerek saydamlık ilkesine uygun gerçekleştirilmiştir.

Gayrimenkul Sezer ailesinin şahsi birikimleri sonucu satın alınmıştır. Kimi basın organlarında yer almış yorumlar hakkında verdiğim bilgiler dışında bir değerlendirme yapmanın gereksiz olduğunu düşünüyoruz."

Hüseyin ÖZALP



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır