kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 İSTANBUL
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Evlilik bir kelime değil uzuuuun bir cümledir

Salı günkü Günaydın'da Bir Yastıkta Kocayın köşesini görünce nasıl sevindim ve aynı anda nasıl gıpta ettim; anlatamam. Hafızam beni altı yedi yıl önceye götürdü. Milliyet'in ek yayınlarını yönetirken yapmak istediğim şeylerden biri işte böyle bir bölümdü.

Fikir benim değildi canım; New York Times'dan esinlenmiştim. ABD'nin bu saygın ve yenilikçi gazetesi her Pazar, Sunday Styles ekinde en az bir koca sayfayı evlenenlere ayırır: Gelin kim? Damat kim? Yaşları, meslekleri nedir? Nasıl tanışmışlar? Nikahta, düğünde unutulmaz bir olay olmuş mu? İlginç bir hediye gelmiş mi? Nerede yaşayacaklar? Üç dört paragraf içinde bu soruların cevabını bulursunuz.

Ben de Pazar ekinde işte böyle bir köşe hazırlamak istemiştim ama kısmet olmamıştı; hem eleman azlığından, hem de kolay bir iş olmadığından... Bir iki deneme yapmış ve tuhaf zorluklarla karşılaşmıştık: O telaş içinde bazı çiftler konuşmak istememiş; hatta terslenenler olmuştu. Evlendirme dairesinin 'resmi' fotoğrafçısı, "Yoksa bunlar benim ekmeğimi elimden mi alacak" diye kıllanıp muhabirlerimize kış kış çekmişti. Tehdit bile edilmişti arkadaşlarımız. İşte bu nedenle yeni köşeye bayıldım (ve gıpta ettim).

TÜRKİYE'NİN FOTOĞRAFI
Böyle bir köşeye bazıları burun kıvırabilir. Halbuki ünlüler kadar, sıradan insanların da evlilikleri -biraz da serde sosyologluk olduğundan- benim çok ilgimi çekiyor. Orada biz Türklerle ilgili kah şaşırtıcı, kah eğlenceli enstantaneler yakalıyor, yaşam biçimlerimize ilişkin önemli ip uçları buluyorsunuz. Hatta, biraz hayal gücüyle kafanıza göre spekülasyonlar yapmak da mümkün. Bakın nasıl:

Örneğin Salı günü bu köşede pazarlama müdürü Cem ve yer hostesi Şeli'yi tanıdık.

Şeli isminden hareketle ben onların Musevi olduğunu düşündüm. Musevi arkadaşlarımdan bilirim, sayıları azaldığı için evlenecek insan bulmakta zorlanırlar. Bir Müslüman ile evlenmek ise hem aileler arasında, hem de çocuğun dini konusunda sorunlarla karşılaşmalarına yol açabiliyor. Bu nedenle de özellikle Musevi kadınlar uygun bir erkek bulduklarında kaçırmamaya çalışıyorlar. İşte Şeli'nin şu sözlerini zihnimden bunlar geçerek okudum: "Ben evlenme teklif ettim. Arabada giderken aniden, 'Artık evlensek' dedim, hatta bir süre de ısrar ettim." Yani: Bulmuş, bırakmamış!

Keşke Günaydın'ın sayfa sayısı daha fazla olsa da, 'Bir Yastıkta Kocayın' köşesinin hacmi artsa. Adam boşuna dememiş, "Evlilik bir kelime değil, uzun bir cümledir" diye: Oku oku bitmez!

Dünya Şiir Günü
Son yıllarda ünlü yazarlar adına internette siteler açılıp, tartışma grupları (e-groups) oluşturuluyor: Orhan Pamuk, Alev Alatlı, Sunay Akın, Cezmi Ersöz gibi... Bunlara son olarak Hilmi Yavuz'unki de eklendi.

http://groups.yahoo.com/group/hilmiyavuz adresindeki siteyi tıkladığınızda, Hoca'nın Doğu Şiirleri adlı nefis kitabında yer alan 'Doğunun Geçitleri' şiiriyle karşılanıyorsunuz. 21 Mart Dünya Şiir Günü olduğu için küçük bir bölümünü buraya alıyorum:

ve biz, öyle ki, bu yolculuğu
bir rüya ile geçtik
çok uzun anlatmak gerekti
ve biz, sadece ima ile geçtik



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır