kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Tariş'te öfke patladı!

Tariş birlik başkanları, Tarişbank sorunlarının çözülmesi için Ankara'ya seslendi: Çiftçinin mazot alacak hali kalmadı. Çare bulamazsanız orada rahat oturamazsınız

Yılan hikayesine dönen Tarişbank'ta sinirler geriliyor. Bankayı yönetemeyen ama bankanın yasal ortağı gözüken üretici birlikleri, hükümeti 100 bin kişinin katılacağı dev mitinglerle uyarmaya hazırlanıyor.

Tariş'i oluşturan dört birlik başkanı ile Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, dün yaptıkları basın toplantısında sermaye artırımı konusunda sürenin dolmasına karşın BDDK'dan bir açıklama gelmemesine tepki gösterdi. Dört birlik adına konuşan Pamuk Birliği Başkanı Mehmet Bakanoğlu, "BDDK para yatır diyor, Hazine birlikler bankaya para aktaramaz diyor. Biz ise Tarişbank'ın Türkiye'deki tüm birliklerin bankası olmasını istiyoruz. Sorun çözümsüz ortada" dedi.

Dün Tariş Genel Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısında, Tarişbank'ın, gerçek sahibi olan üretici ortaklarına geri verilmesi istemini tekrarlayan birlik başkanları ve Ayhan Özer, çabalarını sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduklarını, gazete ilanlarıyla işalemi ve Egelilerden destek ve yardım isteyeceklerini bildirdi.

'ÇİFTÇİ MAZOT BİLE ALAMIYOR'
Bakanoğlu,''Çalmadığımız kapı bırakmadık. Bir tek kapı kaldı. O da gazete ilanlarıyla, Egeli işadamlarına, sanayicilere, Egelilere, Tarişbank konusunda ahkam kesen herkesi, (banka kurtulsun) diyen herkesi göreve davet etmektir'' dedi.

Tarişbank'ın çiftçinin bankası olarak kalmasını defalarca dile getirdiklerini anlatan Bakanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz söylemekten usandık ama onlar bizi duymamaktan usanmadılar. Ama biz onlara çiftçinin haklı sesini duyurana kadar ne lazımsa onu yapacağız. Bize yapmamızı istemedikleri şeyleri yaptırmasınlar. Çiftçi, Tarişbank'tan, Ziraat Bankası'ndan, tarım kredi kooperatiflerinden bir kuruş para alamıyor. Mazot alacak hali kalmadı. Bizi bu hale düşürenlere sesleniyoruz, bir çare bulsunlar. Yoksa orada rahatça oturamazlar.''

SORUN BİR YILDIR ÇÖZÜLMEDİ
Birlik Başkanları adına konuşan Bakanoğlu, süreci şöyle anlattı: "Tarişbank'ın sermaye artırılması için verilen süre 12 Temmuz'da dolacakken, iki gün kala fona devredildi. Çünkü Dünya Bankası ile yapılan protokolde Tarişbank'ın kapatılması koşul olarak yer alıyordu. Beklemeyip iki gün evvel bankaya el koyunca biz de dava açtık. Dava 6-7 ay sürdü. 1 ay önce dava esastan devam ederken, yürütmeyi durdurma talebimiz kabul edildi. Bu yargının haklılığımızı onaylaması anlamına geliyordu ancak bankayı teslim almaya hazırlanırken BDDK, fondayken görevde olan eski yönetimi yeniden atadı. Böylece murakıplara bizi bıraktılar. Bir ay içinde bankaya koydukları reeskont faizleri ile birlikte 90 trilyon lira olan parayı geri istediler. Biz işin yanlış olduğunu, mahkeme kararına uyulmasını istedik. Bir ay geçti sonuç alamadık.''

YENİDEN BAŞA DÖNDÜK
TarİŞ Genel Müdürü Ayhan Özer Tarişbank'ta yaşananların Türkiye'de hem hukuk hem de bankacılık açısından tarihe geçebilecek bir süreç olduğunu söyledi. Özer, 9 Temmuz'da başlayan sürecin, 20 Şubat'ta yeni bir aşamaya geldiğini, 20 Mart'ta ise hiçbir sonuç alınamadığını kaydederek, ''Ancak bugün geldigimiz son durum, geldiğimiz ilk durum oldu. Yani en başa döndük'' dedi.

BDDK Başkanı Engin Akçakoca'nın basında yer alan demeçlerini gördüklerini ancak bunlar üzerine yorum yapamayacaklarını anlatan Özer, ''Bu demeçler var ama bize gelen bir tebligat, bir yazı yok. Eğer bu demeçlere göre yorum yaparsak Bankacılık Kanunu'na aykırı davranmış oluruz, bankanın sırlarını açıklamak doğru değil'' diye konuştu. Özer, bir soru üzerine, Tahkim ile ilgili durumu da bilmediklerini, kendilerine bu konuda hiçbir yazı gelmediğini bildirdi.

Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, bankayı mutlaka yaşatmak istediklerini, yapılan yanlış politikalar nedeniyle ülkenin geleceği ile de endişeler taşıdıklarını söyledi.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır