kapat
23.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

AB'ye üyeliğiniz tehlikeye girer

Kıbrıs'ın üyelik müzakereleri 2002'nin sonuna kadar başarıyla tamamlanacak. Türkiye'nin, Rum Kesimi'nin AB üyeliği konusundaki tehditlerinden etkilenmiyoruz.

Tehditlerin hayata geçirilmesi, Türkiye'nin üyelik sürecinin önünü keser
Türkiye şartları yerine getirmeli. Zamanlama Türkiye'nin elinde. Avrupa Birliği'nin Genişlemesden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen, 2 günlük resmi bir ziyaret için gittiği Yunanistan'ın başkenti Atina'da Türkiye'ye AB üyeliği konusunda ilk kez bu kadar sert açıklamalarda bulundu. Kıbrıs'ın üyelik müzakerelerinin bu yılın sonuna kadar "başarıyla" tamamlanacağına dikkat çeken Verheugen, önceki gece ve dün sabah yaptığı 2 basın toplantısında da Türkiye'den Rum Kesimi'nin adaylığı konusunda AB'yi tehdit etmemesini istedi. "AB olarak, Kıbrıs'ın siyasi çözümden sonra üyeliğini arzu ediyoruz. Kıbrıs iki ayrı devlet değil, BM kararları uyarınca tek bir ses, tek bir temsilcilik olmalı. Tek uluslararası kimlikli bir Kıbrıs istiyoruz ki, AB organlarında tek ses olabilsin. Ancak üyelik müzakereleri tamamlanana kadar Kıbrıs sorununa çare bulunmazsa, Güney Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) AB üyeliği için AB Konseyi'nin alacağı karar üzerine hareket ederiz" diyen Verheguen, siyasi çözüm olmadan da Rum Kesimi'nin AB'ye üye olabileceğini belirtti ve ekledi:

İLERLEME VAR, YETERLİ DEĞİL!
KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş da Rum lider Glafkos Klerides de sorunun Haziran'a kadar çözüleceğini söyledi. Türkiye, Rum Kesimi'nin tek başına AB'ye girmesine ilişkin tehditlerinden vazgeçmeli. Bu tehditlerden etkilenmediğimizi gösterdik. Türkiye, bu tehditlerin zarar verdiğini biliyor. Bu tehditlerin yerine getirilmesi ise kendi üyelik sürecinin önünü keser... Bir Yunanlı gazetecinin sorusu üzerine Türkiye'nin AB perspektifini değerlendiren Verheugen, Ankara'ya "Türkiye, şartları yerine getirmeli. Şu ana kadar getirmedi. İlerleme var, ancak yeterli değil. Zamanlama bizim değil, Türkiye'nin elinde. İnsan haklarına saygı ve dini özgürlükler kesinlikle gerekli" mesajını gönderdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu ile görüşen Verheugen, genişleme adımlarının Yunanistan'ın AB başkanlığı döneminde atılacağının sinyalini, "Yeni üyeler için 2003 yılının Mart-Nisan ayında Atina'da tören yapabiliriz" diye verdi.

VERHEUGEN'E GÖRE, TÜRKİYE'NİN İLK ETAPTA ÇÖZMESİ GEREKEN KONULAR:
1-Demokratikleşme

2-İnsan ve azınlık hakları

3-Dil, kültür ve düşünce özgürlüğü

4-İdam cezasının kaldırılması

Stelyo BERBERAKİS



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır