kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Önerilerimizi vergi affıyla karıştırmayın!

Dünkü Sabah'ın manşetinde hükümete çağrı yaptığımız "Vergide beyaz sayfa açın" önerisi, Türkiye genelinde olağanüstü ilgi gördü. Gün boyu, telefon, mail ve faks yağmur gibi yağdı. Büyük bir çoğunluk, mükelleflerin rahatlaması ve devletin de alacağını kurtarması için "vergi barışı" ile ilgili öneri paketimizi desteklediğini belirtiyordu. Bu arada bazı okurlarımız da, "Biz vergimizi zamanında ödedik, ödemeyenlere niçin af geliyor?" diyorlardı.

AF DEĞİL BARIŞ
Hemen belirtelim, önerimiz bir "vergi affı" değil, "vergi barışı" paketidir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez geçen yıl, vergi gelirleri faiz ödemelerini karşılayamadı. Vergi mükellefleri zor durumda. Devlet vergi mükellefinin en büyük ortağı. Hiç sermaye koymadan, işle ilgilenmeden, o işletmenin yıllık kazancının yaklaşık yüzde 50'sini vergi olarak alıyor. Kazanca ortak ama zarara değil...

Mükelleflerin, neredeyse tamamının vergilerle ilgili olarak başı dertte. Cumhuriyet tarihimizin en büyük krizinden, olumsuz yönde etkilenmeyen yok. Bu aşamada, hem mükellefi rahatlatan hem de Devlete katrilyonluk gelir sağlayacak, "vergi barışı"na ihtiyaç var. Önerdiğimiz devlete kaynak yaratan, vergi mükellefini rahatlatan en önemlisi, vergilerin ekonominin önünü tıkamasını önleyen morali tazeleyen, bir öneri paketi.

KATRİLYONLUK KAYNAK
Vergisini ödeyenlerin de yararlanabilecekleri bu öneriler, milyonlarca mükellefi kapsıyor. Örneğin;

* Vergisini düzenli ödeyen bir mükellef incelenmiş ve kendisine vergi ve ceza kesilmiş. Bu durumda, onbinlerce mükellef var. İhtilaflı 130 bin dosya var. "Bunlar, ceza ve faiz indirimi ile tasfiye edilsin" diyoruz.

* Krizin de etkisiyle, ödenemeyen 8 katrilyon TL.'lik vergi, gecikme faizi ve gecikme zammı var. Bunların vergisi affedilmesin ancak yılda yüzde 180'i dahi bulabilen faiz nedeniyle, ödenemeyecek bir tutara ulaşan bu vergilerin "gecikme zammı ve gecikme faizlerinin yarısı silinsin, kalanı da verginin tamamı ile birlikte 18-20 ayda ödensin" diyoruz. Burada da bir vergi affı yok.

* Matrah artırımı olayında, vergi affı değil aksine ilave vergi ödenmesi gerekiyor. Maliye vergi mükelleflerinin zaten yüzde 1'ini ancak inceleyebiliyor. Diyoruz ki, geçmiş 4 yılın vergi matrahı yüzde 10-25 oranında artırılsın ve bunun üzerinden de Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve KDV ödensin. Buna karşılık ilave vergi ödenen yıllar vergi incelemesine tabi tutulmasın. Görüldüğü gibi, burada da vergi affı değil aksine "ilave vergi" ödenmesi sözkonusu.

* Bir başka önerimiz de vesikasız malların, demirbaş ve makinelerin belirli bir oranda vergisi ödenerek kayıt altına alınmasıyla ilgili. Burada da, af değil gelir sözkonusu.

* Son önerimiz de, "Mali Milat" ya da başka nedenlerle yurtdışına kaçan dövizlerin, yüzde 2'sinin vergi olarak ödenmesi koşuluyla, Türkiye'ye getirilmesine olanak sağlanması. Dövize en çok ihtiyaç duyduğumuz şu dönemde, eğer bir kolaylık sağlanmazsa, on milyarlarca dolar, yurtdışında kalır. Bu nedenle, yurtdışındaki dövizler için de bir "vergi barışı" gerekiyor.

Ayrıca, yeni mali milada geçiş öncesi, geçmişin sorunlarını sıfırlamak gerekiyor. Bunu yaparken de, af değil, ilave vergi alınacak. Böylece "bir taşla iki kuş" vurulmuş olacak.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır