kapat
19.03.2002
 GÜNAYDIN
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 İSTANBUL
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 SABAH
 FOTOMAÇ
 GÜNAYDIN
 ŞAMDAN
 CİNSELLİK
 EMİNE BEDER
 SABAH PAZAR
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Cheney'e 11. kattaki 1111 nolu oda verildi

11 Eylül saldırısının şokunu hala yaşayan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'e korumaları ile birlikte Hilton otelinde 196 oda ayrıldı

ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, Türkiye'de de 11'in kabusundan uzak kalamayacak. 11 Eylül'de İkiz Kulelere yapıyan saldırının şokunu hala üzerinden atamayan Cheney'e, Hilton Oteli'nin 11'inci katındaki 1111 numaralı suit verildi. Cheney'in ziyareti için Ankara'da çok sıkı güvenlik önlemleri de alındı. ABD'li istihbarat uzmanlarının 10 gün önce karargah kurduğu başkentte, Cheney'in görüşme yapacağı ve geçeceği güzergahlar tek tek incelendi. Başbakanlık merkez binasının konumu güvenlik açısından uygun bulunmadı. Bunun üzerine, Ecevit'le görüşme, daha güvenli olduğu gerekçesiyle, Başbakanlık Resmi Konutu'na alındı. Ecevit-Cheney görüşmesine, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem de katılacak. Cheney'in kalacağı Hilton Oteli'nde 196 oda kapatıldı. Otelin 11. katında 1111 numaralı suit dairede kalacak olan Cheney odasına özellikle litrelik "Perrier" marka soda istedi. Otel yönetimi ve ABD elçilik görevlileri Ankara'da litrelik şişe bulamayınca İstanbul'dan özel arabayla getirttiler. Hilton Oteli yöneticileri de Cheney'in kalacağı daireye özel üretim "Zafir" isimli Türk Şarapı, fındık, Antep fıstığı ve lokum ile Türkiye'nin tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgiler içeren kitapçık koydu. Sabah kullanılma ihtimaline karşılık Otelin havuzu ve fitness center'ı için de gerekli hazırlıkların yapıldığı ve önlemlerin alındığı öğrenildi. Alınan diğer önlemler şöyle:

KÖPEKLERE HİLTON'DA ODA
* ABD Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı askeri bir uçakla koruma uzmanları ve zırhlı araçlar geldi.

* 24 saat otelde kalacak bomba uzmanı köpeklere normal oda kiralan-dı. VİP hazırlık yapan otel yönetimi köpeklerin odasına mama koydu.

* Cheney'i yaklaşık 4 bin 500 polis koruyacak. Yakın koruma görevini ABD'li ajanlar üstlenecek.

* Esenboğa havalimanı ile Anıtkabir arasında iki ayrı güzergah kurulacak, Cheney indikten sonra hangi güzergahı kullanacağı belirlenecek.

dTürk heyetinin başkanı Kıvrıkoğlu
Cheney'in ziyareti sırasında ikili askeri konuları ele almak üzere heyetlerararası görüşme de yapılacak. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de yer aldığı Türk heyetine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu başkanlık edecek. Orgeneral Kıvrıkoğlu, Cheney'nin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yapacağı görüşmenin dışındaki bütün temaslarda yer alacak. Dışişleri'nden yapılan açıklamaya göre bugün saat 15.00 sıralarında Esenboğa Havalimanı'na inmesi beklenen ABD heyeti önce Anıtkabir'i ziyaret edecek. Ardından Sezer tarafından kabul edilecek olan Cheney, daha sonra saat 18.00'de Başbakan Bülent Ecevit ile bir araya gelecek. Heyetlerarası görüşmelerin birinci bölümü de Ecevit'in başkanlığında başlayacak. Ecevit, akşam saatlerinde Cheney onuruna "Çalışma yemeği" verecek. Yemekten sonra devam edecek askeri konularla ilgili heyetlerarası görüşmelere bu kez Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu başkanlık edecek. Görüşmelere, Dışışleri Bakanı İsmail Cem ile Genelkurmay ve Dışışleri Bakanlığı'dan ilgili yetkililer de katılacak. İkinci toplantıda Türk tarafına Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun başkanlık etmesi kararı, protokoldeki sıralama ile açıklanıyor.

Ankara'da 19 saat Irak konuşulacak
Körfez Savaşı sırasında Savunma Bakanlığı görevini yürüten Dick Cheney bugün Başkan Yardımcısı sıfatı ile Ankara'ya geliyor. Cheney ve beraberindeki heyetin 19 saat sürecek Ankara ziyareti Irak'la ilgili "ikna" zirvesine dönüşecek. ABD, Türkiye'yi Saddam Hüseyin'i devirmeye dönük bir operasyonu etkin biçimde desteklemesi için ikna etmeye çalışacak. Türkiye'nin müzakerelerden beklentisi ise ABD'yi böyle bir operasyon için cesaretlendirmemek ve olası bir operasyon halinde Türkiye'nin kayıplarını tazmin ettirmek. Türkiye, Körfez Savaşındaki kayıplarını da "bilgi" için ABD Başkan Yardımcısına bir kez daha hatırlatacak.

Başbakan Bülent Ecevit'in, özellikle turizm sezonunun başlamak üzere olduğu bir dönemde, savaşın adından bile söz etmenin Türkiye için yıkıcı sonuçlar doğuracağını; turizm sektöründe rezervasyon iptallerine yol açacağını dile getirmesi bekleniyor. Ecevit'in Cheney ile görüşmede, Irak'a olası bir ABD operasyonu nedeniyle Türkiye'de mali piyasalarda görülen tedirginliği de dile getireceği belirtiliyor. Türkiye-ABD zirvesinde, ayrıca Türkiye'nin uyguladığı ekonomi programının savaşsız bir ortamda daha başarılı olabileceği, savaş halinde Irak'ın toprak bütünlüğünün tehlikeye gireceği, bunun da bölgede istenmeyen sonuçlara ve istikrarsızlığa yol açabileceği dile getirilecek. Ekonomik ilişkiler, uluslar arası terör, Ortadoğu ve ISAF Komutası'nın yanı sıra enerji projeleri de ele alınacak.

Bu arada Cheney'in Ankara ziyaretini fırsat bilen Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği Lideri Celal Talabani, programını değiştirerek daha bir hafta önce ayrıldığı Türkiye'ye tekrar geleceğini bildirdi.

Hale GÖNÜLTAŞ - Mehmet ÇETİNGÜLEÇ - Zeynep TUĞRU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   129
MHP   127
ANAP   78
DYP   86
AKP   53
SP   48
TDP   3
BAĞIMSIZ   14
BOŞ   12
TOPLAM   550

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır